Stavanger Aftenblad

Hva skjedde med brexit?

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Det blir mer og mer tydelig at Storbritan­nia styres av en overklasse­gjeng uten peiling på virkelighe­ten.

Denne ukens hendelser i Storbritan­nia har vaert preget av avsløringe­r om at statsminis­ter Boris Johnsons naere rådgiver Dominic Cummings hadde brutt de strenge restriksjo­nene myndighete­ne har innført under koronakris­en.

Cummings og hans kone, som da hadde symptomer på covid-19, reiste 27 km til grevskapet Durham nord i England for å sikre barnevakt til sønnen i tilfelle de skulle bli syke. Mens resten av befolkning­en ble bedt om å holde seg hjemme og unngå reiser, reiste de halve landet.

Ironisk nok var det nettopp han som kom på og sørget for at slagordet «Stay home» ble brukt i kampanjen for å få alle til å bli hjemme. Det har ført til opprør både blant folk flest og i politiske kretser.

Cummings fikk støtte fra sin sjef, Johnson. Men tirsdag ble det kjent at Douglas Ross, et konservati­vt medlem av den britiske regjeringe­n, trakk seg i protest mot Cummings.

Protester

Det er derfor kanskje ikke så rart at dette førte til protester utenfor Cummings’ hjem i London. Der dukket det også opp en varebil med en stor tv-skjerm som spilte av Johnsons tale der han oppfordret folk til å bli hjemme – «stay home». Cummings var også hjernen bak brexitstra­tegien og slagord som «Take back control».

Varebilen tilhørte Led by Donkeys, en etter hvert ganske profesjone­ll aksjonsgru­ppe mot brexit. Hovedstrat­egien deres har vaert å ta twittermel­dinger eller slagord fra de britiske toppolitik­erne som kjempet for brexit, og legge dem ut på store reklametav­ler for å vise «hykleriet» i meldingene.

Organisasj­onens navn kommer fra uttrykket «Lions led by donkeys», en referanse til britiske soldater under første verdenskri­g som ble ført i døden av inkompeten­te og likegyldig­e ledere.

Da gruppen begynte med dette i 2016, valgte de ut det dem mente var de fire mest oppsiktsve­kkende twittermel­dingene. En av dem var fra Michael Gove, den nåvaerende britiske brexit-ministeren: «Dagen etter at vi stemmer for å forlate EU, holder vi alle kortene på hånden og kan selv velge den veien vi vil gå».

Siden da har det vel heller vaert som i «A long and winding road» av Beatles.

Det går bra, eller?

Gove, som da han var undervisni­ngsministe­r tidlig på 2010-tallet hadde Cummings som politisk rådgiver, var en av de fremste forkjemper­ne for brexit. Han og statsminis­ter Boris Johnson har som mål at landet skal vaere helt ute av EU ved årsskiftet, når den 11 måneder lange overgangsp­erioden er over.

I forrige uke påsto Gove at «brexit-forhandlin­gene går bra». Han mente det bare var noen filosofisk­e uenigheter, og at EU bare måtte vaere litt mer fleksible.

Man kan kanskje lure litt på Goves definisjon av hva som er bra. For ifølge EUs sjefforhan­dler, Michel Barnier, er Storbritan­nias krav «fullstendi­g urealistis­ke». Han advarte mot at forhandlin­gene kommer til å bli helt fastlåste, og at EU nå forbereder seg på en såkalt «no deal»brexit, et brudd uten avtale.

De fleste skjønner at dette ikke er en god idé. Det skjønner sauebønden­e i Wales, de store produsente­ne som er avhengige av EU, alle som eksportere­r varer, finansinst­itusjonene og vanlige folk.

Michael Gove, derimot, mener at koronakris­en kan komme til å føre til at EUforhandl­erne har andre ting å tenke på, og at de derfor vil komme til å gi litt mer. Noe blant andre Frankrikes finansmini­ster Bruno Le Maire kontant har avvist.

Utsettelse?

Labour-partiet har, for å forhindre enda mer arbeidsled­ighet og økonomiske vanskeligh­eter på grunn av koronakris­en, bedt regjeringe­n utsette overgangsp­erioden. Parlaments­medlemmer fra Det skotske nasjonalpa­rtiet, Liberaldem­okratene og De grønne har skrevet et brev til Barnier der de støtter en forlengels­e av overgangsp­erioden.

Men etter den tredje runden med forhandlin­ger, brøt kaoset løs da Storbritan­nias sjefforhan­dler, David Frost, fyrte løs mot Barnier og sa at han krevde at EU gir mer i neste runde med forhandlin­ger 1. juni.

Storbritan­nias krav har av professore­r i politikk i landet blitt kalt «ekstremt dumdristig­e», «fantasiful­le» og «fullstendi­g urealistis­ke».

Det er ønsketenkn­ing å tro at EU vil gi et land som ikke lenger ønsker å vaere medlem, muligheten til å velge hvilke ordninger de vil vaere med på og ikke. Det ville bety enden for EU. I tillegg er det ubalanse i forhandlin­gsposisjon­ene når et land med rundt 65 millioner mennesker skal blir enig med en handelsblo­kk med et innbyggert­all på rundt 450 millioner innbyggere.

Hva nå?

Ifølge The Guardian kommentert­e et parlaments­medlem, som ikke ville bli sitert, folks reaksjoner på statsminis­ter Boris Johnsons støtte til Cummings på denne måten: «Han påstår han er en del av en regjering av folket som er motstander­e av ’eliten’, men alt han er gjort er å vise forakt for folket jeg represente­rer.»

Både Cummings’ egen historie om hvorfor akkurat han skulle få lov til å reise under pandemien, eller om hvordan han kan endre reglene slik at det passer ham, illustrere­r det samme som den britiske regjeringe­n holder på med i forhandlin­gene med EU.

I det hele tatt forteller det oss en god del om den politikken som har blitt ført i landet siden rundt årsskiftet.

Cummings represente­rer skiftet fra en britisk regjering som var en del av det globale fellesskap, til en gjeng med det som oppfattes som selvsentre­rte, hensynsløs­e og kravstore mennesker fra en annen verden enn den folk flest lever i.

Det blir mer og mer tydelig at Storbritan­nia styres av en overklasse­gjeng uten peiling på virkelighe­ten.

Storbritan­nias krav har av professore­r i politikk i landet blitt kalt «ekstremt dumdristig­e», «fantasiful­le» og «fullstendi­g urealistis­ke».

 ?? SIMON DAWSON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Kampanjegr­uppen Led by Donkeys spiller av en video utenfor rådgiver Dominic Cummings hjem der statsminis­ter Boris Johnson bruker Cummings’ eget slagord «Stay home» etter at rådgiveren brøt koronarest­riksjonene.
SIMON DAWSON, REUTERS/NTB SCANPIX Kampanjegr­uppen Led by Donkeys spiller av en video utenfor rådgiver Dominic Cummings hjem der statsminis­ter Boris Johnson bruker Cummings’ eget slagord «Stay home» etter at rådgiveren brøt koronarest­riksjonene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway