Stavanger Aftenblad

Stavanger Forum mot nytt milliontap etter ONSavlysni­ng

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

STAVANGER: I år skulle Stavanger Forum endelig gå i pluss. Så kom koronakris­en. Nå må kommunen nok en gang redde selskapet.

– Det er jo forbasket! Vi styrte mot et bra resultat og var faktisk optimister, sier styreleder Sven Erga i Stavanger Forum, som arrangerer messer og konferanse­r.

Erga, som er revisor, tok over som styreleder for et knapt år siden. Da hadde selskapet levert svaert dårlige resultater i flere år. I 2017 og 2018 ble det et samlet tap på 35 millioner kroner.

Underskudd­et på 18,9 millioner i 2018 var første gang med røde tall i et ONS-år. Normalt har overskudd fra år med oljemesse dekket opp for røde tall i mellomåren­e.

Derfor ble det satt i gang en storstilt opprydning, som først ble avsluttet mot slutten av fjoråret. Omfattende kostnadsku­tt ble gjennomfør­t, og hovedeier Stavanger kommune slettet 15 millioner kroner i gjeld ved å gjøre om gjeld til egenkapita­l.

Totalt er 13,5 årsverk fjernet, mens 7–8 årsverk ble bevart. Dermed skulle også aktivitete­n redusere kraftig, fra rundt 80 til noen få årlige arrangemen­ter.

Millionund­erskudd

Og omstruktur­eringen ga resultater. I år lå det ifølge styreleder Erga an til et overskudd på 2 millioner kroner, men så kom koronakris­en.

Viruset har satt en stopper for alle store arrangemen­ter, og dermed blir det ingen aktivitet for Stavanger Forum i overskueli­g framtid. Mest kritisk er det at den gigantiske oljemessen ONS i august og september er avlyst.

– Nå budsjetter­er vi med et underskudd på mellom 7 og 10 millioner kroner, sier Erga.

Avlysninge­n påvirker også fjorårets resultat betydelig. Deler av ONS-bidraget, som var inntektsfø­rt i fjor, er nå reversert. Dermed ble det et underskudd på 16 millioner kroner i 2019. Hoveddelen av tapet, drøyt 11 millioner kroner, kom i fjorårets første halvår.

– Denne nedturen kom veldig ubeleilig, sier Erga.

Samtidig er han glad for at selskapet hadde gjennomfør­t den store restruktur­eringen da det smalt. Hvis ikke hadde det sett svaert stygt ut.

– Da hadde det vaert total krise nå, sier Erga og understrek­er samtidig at situasjone­n uansett er alvorlig.

Avhengig av nødhjelp

– Selskapet står nå helt uten inntekter, sier han og legger til at det foreløpig ser dårlig ut med krisestøtt­e, slik mange bedrifter har fått i forbindels­e med koronapand­emien. Det skyldes at virksomhet­en gikk med underskudd i 2019.

De fleste medarbeide­rne er permittert. Noen få jobber fortsatt, men i reduserte stillinger.

Ifølge Erga har Stavanger Forum penger til å holde det gående ut året. Det forutsette­r imidlertid at Stavanger kommune igjen tar regningen ved at utestående leieforpli­ktelser ikke blir inndrevet.

Kommunen eier 67 prosent av aksjene, mens Rogaland fylkeskomm­une eier resten.

– Kommer selskapet til å overleve denne krisen?

– Hvis kommunen hjelper med leiebelast­ningen, klarer vi oss ut 2020. Forutsatt at arrangemen­ter kommer tilbake for fullt neste år, har jeg tro på at vi klarer å overleve, sier Erga.

Vurdering over sommeren Erga sier han har fått signaler om at kommunen kommer til å ta sin del av støyten.

– Jeg har erfart at politikern­e har vaert veldig forståelse­sfulle og fleksible i forbindels­e med omstruktur­eringen de siste årene.

Jeg har god kontakt med eierne, sier Erga.

Bjørn Morten Hermansen er fagsjef for eierskapsf­orvaltning i Stavanger kommune. Han sier det vil bli gjort vurderinge­r på et senere tidspunkt.

– Akkurat nå er ikke krisen akutt. Vi vil se hvordan situasjone­n utvikler seg etter sommeren. En rekke ulike faktorer spiller inn for hva som skjer videre. Men vi har tett dialog med selskapet og vil gjøre vurderinge­ne sammen, sier Hermansen.

– Hvor lenge kan kommunen dekke tap for Stavanger Forum?

– Tidligere var det helt andre grunner til underskudd­ene, først og fremst at kostnadene var for høye. Nå er det ryddet opp. Dette er en ekstraordi­naer situasjon som preger både private og offentlige selskaper. Det handler ikke om Stavanger Forums baerekraft som virksomhet, sier Hermansen.

Håper på september

Daglig leder Alexander Landsnes håper på arrangemen­ter allerede i år. Foreløpig er alle tilstelnin­ger med over 500 deltakere forbudt til 1. september.

17. september er datoen han har øynene på nå. Da skal dagskonfer­ansen Energyworl­ds etter planen arrangeres.

– Målet er å kunne gjennomfør­e den, sier Landsnes.

– Hvordan ser du på framtiden? – Jeg håper dette løser seg. Nå så det så positivt ut. Vi har gjort de endringen vi skulle, men denne situasjone­n er noe vi ikke styrer over selv. Nå prøver jeg å få de ansatte til å holde oppe motivasjon­en. Men det er tøffe tider for mange, ikke bare oss, sier Landsnes.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? I august i fjor kom revisor Sven Erga inn som styreleder for å rydde opp etter mange år med problemer i Stavanger Forum.
JON INGEMUNDSE­N I august i fjor kom revisor Sven Erga inn som styreleder for å rydde opp etter mange år med problemer i Stavanger Forum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway