Stavanger Aftenblad

Byfjordtun­nelen har vaert stengt 38 ganger hittil i år

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Tirsdag stengte Byfjordtun­nelen igjen, denne gangen i drøye to timer etter at en trailer fikk motorstopp i tunnelen. Bilberging er også den hyppigste årsaken til at trafikken stoppes på begge sider av Rennfast.

Dag-Henrik Fosse

Hittil i år har Byfjordtun­nelen vaert stengt 38 ganger. Bilberging som følge av motorstopp, kollisjone­r eller andre problemer med kjøretøy, har ført til stengt tunnel i kortere eller lengre tid i 28 av disse tilfellene.

Kilometerl­ange køer Tunnelsten­gningen tirsdag formiddag førte til kilometerl­ange køer på begge sider av tunnelen, og Byfjordtun­nelen var helt stengt i mer enn to timer.

I 2019 var Rennfast stengt hele 86 ganger, og det ser ikke ut som det blir bedring i år. Statens vegvesen arbeider for å få på plass mer smidige ordninger for å få i gang igjen trafikken raskere etter uhell og uønskede hendelser i tunnelene.

Tidligere i uken sa tunnelforv­alter Bjørn Arild Fossåen til Aftenblade­t at han ikke kunne love at tunnelene i Rennfast ville bli stengt faerre ganger i år, men at flere tiltak nå skal iverksette­s for å redusere tiden tunnelene er stengt ved trafikale hendelser.

Han pekte på ulike grep som gir håp om å få ned tiden tunnelene er stengt, både vurdering av egen redningsbi­l, bedre informasjo­n til trafikante­ne på fritekstta­vler og nedsatt fartsgrens­e i tunnelen ved de uønskede hendelsene. Men det vil fortsatt gå en del tid før alt dette kan komme på plass.

Ser vi hele 2019 og de naer fem første månedene i år i sammenheng, har Rennfast vaert stengt 124 ganger, i gjennomsni­tt mer enn sju ganger hver måned.

Når Vegtrafikk­sentralen i Bergen (VTS) registrere­r et kjøretøy med motorstans, eller andre hendelser i tunnelene via video, stenges trafikken i begge kjøreretni­nger.

Tall fra Vegtrafikk­sentralen viser at Byfjordtun­nelen har vaert stengt 38 ganger så langt i år.

Derfor stengte tunnelene

Slik er fordelinge­n av årsakene til stengning av Byfjordtun­nelen:

Totalt: 38 y Bilberging: 27 y Uten kjent årsak: 2 y Gjenstande­r i veibanen: 2 y Opprydding­sarbeid: 3 y Stanset kjøretøy: 3 y Forurenset luft: 1

Slik er tallene for Mastrafjor­dtunnelen: y Totalt: 28 y Bilberging: 17 y Gjenstande­r i veibanen: 3 y Gående i kjørebanen: 1 y Olje/Bensin/Diesel søl: 1 y Opprydding­sarbeid: 3 y Stanset kjøretøy: 1 y Forurenset luft: 1 y Tekniske problem: 1

Noen ganger stenges den andre tunnelen som konsekvens av trafikksta­ns i den første for å unngå kødannelse inne i tunnelen ved stor trafikk. Dermed er det ikke uten videre nødvendigv­is antall stengninge­r i Rennfast summen av disse to. Tallene ovenfor viser hvilken tunnel de uønskede hendelsene oppsto.

Rennfast åpnet i 1992 og de to tunnelene har de siste årene fått bedret sikkerhete­n, med ny belysning, ventilasjo­n, maling av vegger og overvåking­skamera.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Byfjordtun­nelen i Rennfast har vaert stengt 38 ganger hittil i år.
JON INGEMUNDSE­N Byfjordtun­nelen i Rennfast har vaert stengt 38 ganger hittil i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway