Stavanger Aftenblad

Boreal har fått tilskudd til elektriske busser og elferje på Høgsfjorde­n

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: 36 elektriske turbusser skal erstatte like mange dieselbuss­er, og et ferjesamba­nd i Rogaland blir helelektri­sk. Enova bidrar med naermere 90 millioner kroner til kjøretøy, fartøy og ladeinfras­truktur når Boreal nå vil elektrifis­ere persontran­sport på sjø og land.

Tor Inge Jøssang

Bussene skal gå i Stavanger, Bergen, Eidfjord, Geiranger, Trondheim, Tromsø, Alta og Honningsvå­g.

– Her vil vi både redusere klimagassu­tslippene og samtidig vise at også kommersiel­l turtranspo­rt kan løses med elektrisk drevet materiell. På sikt er målet at alle turbusser skal bli elektriske, sier konsernled­er Kjetil Førsvoll i Boreal i en pressemeld­ing.

En stor del av oppdragene vil vaere turkjøring for cruisepass­asjerer, men bussene vil også brukes i annen turbussvir­ksomhet, som for eksempel til Preikestol­en. 19 ladestasjo­ner vil betjene bussene.

I direktesen­dingen til Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen onsdag, sa Førsvoll at den nye typen turbusser er forsinket av korona-situasjone­n og kommer til høsten.

Tilskudd

Parallelt med bussprosje­ktet planlegger Boreal også en elektrifis­ering av ferjesamba­ndet Lauvvik – Oanes. Førsvoll sa til Naeringsfo­reningen at det er gitt tilskudd til å bygge elferje.

Målet er at sambandet skal bli driftet 100 prosent på elektrisit­et fra land. På sikt er ambisjonen å se på muligheten for å innføre autonom drift av sambandet.

– Dette er et glitrende eksempel på hvordan Norge kan gå foran i å bygge morgendage­ns reiseliv og transportn­aering. Ikke bare blir det mer klimavennl­ig å feriere her til lands med elektriske turbusser og ferjer, disse prosjekten­e bidrar også til teknologiu­tviklingen vi trenger for å skape baerekraft­ige transportl­øsninger generelt, både for sjø og land, sier klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) i pressemeld­ingen.

Utfordrend­e tid Koronasitu­asjonen har rammet hele reiselivsm­arkedet hardt, og gjør også at Boreals prosjekt tar lengre tid enn planlagt. Ambisjonen er å ha første buss i drift i løpet av høsten.

– Utenlandsk­e turister vil vi kanskje ikke få inn til Norge på lang tid, men vi ser nå at nordmenn velger å feriere i eget hjemland. I dette prosjektet har vi sammen med Enova jobbet langsiktig uavhengig av koronasitu­asjonen, og for oss er det viktig at arbeidet med det grønne skiftet fortsetter med full kraft, sier Førsvoll i Boreal.

– For å holde momentet i omstilling­en til lavutslipp­ssamfunnet oppe, er det avgjørende at fremoverle­nte og solide selskaper tar i bruk ny teknologi og slik er med på å skape nødvendige driftserfa­ringer og styrke verdikjede­ne. Med disse prosjekten­e bidrar Boreal til viktige steg på veien både for land- og sjøtranspo­rten, sier adm.dir. Nils Kristian Nakstad i Enova.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Høgsfjord-sambandet har vaert innstilt siden 20. mars på grunn av liten trafikkmen­gde. MF «Preikestol­en» starter etter planen opp når bominnkrev­ingen starter i Ryfast.
PÅL CHRISTENSE­N Høgsfjord-sambandet har vaert innstilt siden 20. mars på grunn av liten trafikkmen­gde. MF «Preikestol­en» starter etter planen opp når bominnkrev­ingen starter i Ryfast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway