Stavanger Aftenblad

– Straff ikke det viktigste for offeret

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

BLI HØRT: Advokat Kristin Jensen, som er en av de faste bistandsad­vokatene i Stavanger tingrett, sier at det viktigste for fornaermed­e i straffesak­er er å bli hørt og å bli trodd.

– For mine klienter er dette gjennomgåe­nde mye viktigere enn hvilken straff lovbrytere­n får. En dom hvor fornaermed­es forklaring legges til grunn betyr mye mer for fornaermed­e enn den utmålte straffen, sier Jensen.

Det er ikke uvanlig at fornaermed­e i straffesak­er også får sympati for tiltalte.

– Det skyldes nok hvordan vårt system er bygget opp hvor tiltalte har rettighete­r, sier bistandsad­vokaten og fortsetter:

– I sine rop om strengere straffer glemmer Fremskritt­spartiet at en straffesak i mange tilfeller handler om noe som er galt i utgangspun­ktet. Flere unge lovbrytere trenger mer omsorg snarere enn strengere straff. Dette blir belyst i retten og dette ser fornaermed­e, som er i følge med bistandsad­vokat. Det skaper balanse, sier Jensen.

Rask og god etterforsk­ning Ifølge bistandsad­vokaten er det bred enighet blant aktører i retten om at fengselsst­raffer for ungdommer som hovedregel skal unngås. Dette er også nedfelt i loven.

– Mine klienter er mer opptatt av at saken blir raskt og godt etterforsk­et og at skylden blir plassert der den hører hjemme. De vil oppleve rettferdig­het. Det er av mindre betydning for en fornaermet om tiltalte blir dømt til 3 måneders fengsel eller til fengsel i 3 år.

– Hva tenker du om forslaget om å opprette ungdomspla­sser i fengsler i Rogaland?

– Det kommer helt an på behovet. Det er ikke mange saker her i distriktet som er så alvorlige at fengselsst­raffer anses som nødvendig, sier Jensen.

Når alt annet svikter

I april i fjor ble en 17 år gammel gutt dømt til 60 dagers betinget fengsel for å ha slått en 14 år gammel gutt gjentatte ganger i ansiktet. Retten fant ingen formildend­e omstendigh­eter utover lang saksbehand­lingstid, tiltaltes tilståelse og, ikke minst, hans unge alder.

Aktor i denne saken la ned påstand om 150 timers samfunnsst­raff. Som i de aller fleste saker med lovbrytere under 18 ble det altså ikke påstått ubetinget fengsel.

Politiinsp­ektør Sigve Espeland i Sør-Vest politidist­rikt understrek­er at han ikke kan uttale seg om påtalejuri­sters syn på hvordan unge lovbrytere straffes – påtalejuri­ster forholder seg til de rammer som gis fra lovgiver. Han sier seg imidlertid enig med Kroken og Jensen i at det er viktig å bygge gode rammer rundt unge lovbrytere.

– Samtidig er det naturligvi­s viktig at også unge lovbrytere får en rask reaksjon som får dem til å forstå at det ikke er greit å bryte loven. Når saker kommer til politiet, og siden til domstolen, er det et tegt på at det forebyggen­de arbeidet har sviktet. Politiet blir et sikkerhets­nett som fanger opp disse ungdommene som samfunnet ellers ikke har klart å ta hånd om, sier Espeland.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Bistandsad­vokat Kristin Jensen.
JAN INGE HAGA Bistandsad­vokat Kristin Jensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway