Stavanger Aftenblad

Tidligere landslagss­tuper: – Blir ikke tryggere uten stupebrett

- Jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Espen Gilje Bergslien, tidligere landslagss­tuper fra Stavanger, håper at ulykken i Godalen ikke fører til faerre utendørs stupeanleg­g. Alternativ­et er at mange vil hoppe fra land.

Jone Østebø

– Det er selvfølgel­ig utrolig trist når det skjer ulykker. Men jeg håper ikke at dette vil føre til at det blir faerre offentlige anlegg. Alternativ­et er at folk finner en klippe å stupe fra, og det er iallfall ikke tryggere. Folk kommer ikke til å slutte å hoppe i sjøen, sier Espen Gilje Bergslien, tidligere landslagss­tuper og nå i jobb som utviklings­konsulent for stup i Norsk Svømmeforb­und.

Bergslien er opprinneli­g fra Sunde i Stavanger og har prøvd mange av stupebrett­ene i distriktet, blant annet dem i Hafrsfjord og ulykkesbre­ttet i Godalen.

– Strengt tatt er ikke dette skikkelige stupebrett, siden det ikke er svikt i dem. Og sånn sett kan det vaere tryggere. Jeg har ikke tenkt på noen av dem som farlige, sier Bergslien.

Den tidligere toppstuper­en mener at det bør bygges flere offentlige anlegg i sjøkanten, men også at de eksisteren­de bør oppgradere­s. Han har besøkt en del stupeanleg­g på flere kanter av landet.

– Noen av dem burde kanskje hatt en høyere standard for å minimere faren – blitt trukket lenger ut for å få mer dybde, slik at det er helt trygt å stupe omtrent rett ned. Andre skulle hatt bedre konstruksj­on og noen ganger med rekkverk. Og så burde noen brett vaert mindre glatte. Å skli på et hardt stupebrett og kanskje dunke hodet i kanten, kan vaere vel så farlig som liten dybde, mener Bergslien.

Han mener at et brett som er 1 meter høyt, bør ha en vanndybde på 3–3,5 meter for å vaere trygt. Et 2-metersbret­t bør ha naermere 4 meters dybde. Et brett 5 meter over vannet bør ha 4–5 meters dybde, mens en 10-meter trenger minst fem meters dybde.

Men til syvende og sist er det den som hopper eller stuper som har hovedansva­ret, understrek­er Bergslien.

– Man må alltid sjekke dybden først, enten ved å svømme ned og se eller senke en stein med et tau. Og så er det tryggest å stupe utover, ikke nedover. Det er som oftest mangel på informasjo­n om dybde som er grunnen til at stupeulykk­er skjer.

 ?? DAG BERGSLIEN ?? Espen Gilje Bergslien var på landslaget i stup. Her fra 2013, da han tok NM-gull fra 1-meteren.
DAG BERGSLIEN Espen Gilje Bergslien var på landslaget i stup. Her fra 2013, da han tok NM-gull fra 1-meteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway