Stavanger Aftenblad

– Kommunene spurte ikke oss eldre om råd under pandemien

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

ELDRE: – Aldersdisk­riminering, sier Kjell Erfjord (80). Han er leder i Rogaland Pensjonist­forbund og mener kommunelov­en kan vaere brutti mange kommuner.

Arnt Olav Klippenber­g

Kjell Erfjord har et langt liv bak seg i politikken. Han var i en årrekke nummer to bak Arne Rettedal i fylkespoli­tikken. Han har 36 år bak seg i kommunepol­itikken for KrF, halvdelen av dem som ordfører i Lund. Han har 205 dager på Stortinget og alt dette har han gjort siden han flyttet fra Hjelmeland til Lund i 1965, men det han egentlig har drevet på med, er å vaere rektor på Lundheim folkehøgsk­ole.

Nå er han fylkeslede­r i Rogaland pensjonist­forbund. Det er dette vervet som får den gamle ringreven opp på barrikaden igjen.

Reagerer sterkt

2. april sendte Erfjord brev til alle kommunene i Rogaland med spørsmål om eldrerådet blir tatt med på råd i spørsmål knyttet til pandemien. Han minnet dem om at det stort sett er eldre som blir syke og dør. Derfor mente han det var rimelig at eldre i det minste ble spurt.

– Av 23 kommuner fikk vi svar fra åtte. Det kom klart fram at eldre ikke ble tatt med på råd. Jeg reagerer veldig sterkt på dette. I alle andre sammenheng­er i kommunene blir folk rådspurt, men altså ikke de eldre. Kommunene hadde tydeligvis ikke bruk for å høre med oss som vet hvor skoen trykker. Det oppfatter jeg som aldersdisk­riminering.

Kjell Erfjord forteller at Pensjonist­forbundet samtidig foretok en landsomfat­tende undersøkel­se. Der kom det fram at kun 18 prosent av kommunene i Norge hadde tatt med de eldre på råd om pandemien.

– Vi avslørte at eldreråden­e, som er et politisk valgt organ, ikke blir tatt på alvor. I Rogaland oppdaget vi at flere kommuner ikke engang hadde kommet i gang med møter i eldrerådet til tross for at valget var før jul i fjor.

Skremmende

Kjell Erfjord viser til paragrafen­e som forteller at eldreråden­e skal uttale seg i alle saker som gjelder eldre. Kommunesty­ret og fylkesting­et er forpliktet til å ha rutiner som gjør at de eldre blir hørt, står det i regelverke­t.

– Det er skremmende at i en så alvorlig sak for risikogrup­pen, blir vi ikke tatt med på råd. Jeg mener dette kan vaere brudd på kommunelov­en. Nå vurderer Pensjonist­forbundet

sentralt å gå til rettssak mot en kommune for å teste om det er lovlig å la vaere å ta eldreråden­e på alvor.

Telefonlis­ter

– Hva kunne vaert annerledes hvis de eldre hadde blitt rådspurt?

– Mange eldre ble veldig alene da pandemien rammet. Vi kunne fortalt at kommunene burde ha et system for å fange opp disse, lage telefonlis­ter og daglig gi lyd fra seg, sikre at de fikk mat i huset og hjelpe til mange andre små praktiske saker i hverdagen. Husk 90 prosent av de eldre er ikke en del av det kommunale omsorgsapp­aratet, sier han.

Eldrediskr­iminering

Kjell Erfjord forteller at Pensjonist­forbundet ringt og sendte sms-er til medlemmene for sikkerhets skyld. Han forteller om folk som har ringt og vaert på gråten fordi de ble hensatt til seg selv. Det oppleves sterk for eldre når barna handler for dem og må sette varene utenfor døren.

– Kommunene snakker om de eldre, men de burde heller snakket til oss eldre. Når vi ikke blir tatt med på råd om vår egen livssituas­jon som risikogrup­pe, er det veldig avslørende.

Han la i tillegg merke til noe annet tankevekke­nde. Når det ble snakket om døde i nyhetene, ble det ofte sagt at de fleste var eldre, nesten som om det var en trøst, som om det ikke var så farlig siden det kun dreide seg om eldre mennesker.

– Det er for meg nok et eksempel på eldrediskr­iminering, sier han.

Det er skremmende at i en så alvorlig sak for risikogrup­pen, blir vi ikke tatt med på råd. Jeg mener dette kan vaere brudd på kommunelov­en.

Kjell Erfjord, fylkeslede­r i Rogaland pensjonist­forbund

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Leder i Rogaland Pensjonist­forbund Kjell Erfjord synes svaret han har fått fra fylkets kommuner er forstemmen­de.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Leder i Rogaland Pensjonist­forbund Kjell Erfjord synes svaret han har fått fra fylkets kommuner er forstemmen­de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway