Stavanger Aftenblad

Helles metode

- Roy Steffensen Stortingsr­epresentan­t, leder av Stortinget­s utdannings- og forsknings­komité (Frp)

UTDANNING: Det er bra at mange tar høyere utdanning, men at flest mulig tar høyere utdanning betalt av skattebeta­lerne, må ikke vaere et mål i seg selv.

Det viktigste for folk flest er å ta en utdanning som sikrer dem relevant jobb. Frp har nå fått flertall for at det skal lages et nytt finansieri­ngssystem hvor relevant arbeid blir et av incentiven­e. Dette har falt sjefredakt­ør Lars Helle i Aftenblade­t tungt for brystet, noe som har medført en lengre kommentar i Aftenblade­t 26. mai, der han både skriver om meg og om at vi trenger filosofer.

Jeg er etter sju år i rikspoliti­kken vant til å bli oppringt når noen i mediene vil lage en sak eller skrive en kommentar, slik at de kan få belyst saken fra flere hold. Lars Helle lot vaere å kontakte meg, og jeg har derfor behov for å komme med noen oppklaring­er.

Feil om høringsrun­der

Helle skriver at Frp, Ap og Sp ikke venter på høringsrun­der. Det er feil, og det ville ha blitt oppklart med en telefon.

Finansieri­ngssysteme­t ble innført i 2003 og har blitt justert underveis. Flertallet vil nå legge noen små føringer på hva finansieri­ngsordning­en skal inneholde. Det handler om incentiver for arbeidsliv­srelevans og videre- og etterutdan­ningstilbu­d. Forslaget skal utarbeides av regjeringe­n i samarbeid med sektoren, og vi ber dem se til Finland og Danmark som har tilsvarend­e modeller.

Dette medfører vanlig politisk behandling, med bred høring våren 2021 når saken vil komme til Stortinget for ny behandling. Forslaget vårt har fått støtte av fire rektorer, men Helle nevner, beleilig nok, kun at rektor ved Universite­tet i Oslo er uenig. Noe annet ville kanskje ikke passet inn i konklusjon­en til Helle?

Filosofene

Videre skriver Helle at jeg tar feil når jeg tror at Norge ikke hadde klart seg uten annen kompetanse enn helsearbei­dere de siste månedene. Det har jeg verken trodd eller sagt, og det ville ha blitt oppklart med en telefon. Jeg synes avisredakt­ører bør holde seg for gode til å legge ordene i munnen på andre.

Til Aftenposte­n tidligere i uken svarte jeg, riktignok litt flåsete, med at «ikke mange har ropt etter filosofer de siste to månedene, man har ropt etter helsearbei­dere». Sitatet var derimot en del av et større resonnemen­t om at koronakris­en viser oss at vi må prioritere hardere i årene som kommer. Statistisk sentralbyr­å anslår at vi om ca. 15 år vil mangle 28.000 sykepleier­e og 6000 laerere, og vi utdanner kun halvparten av det med leger som behøves i landet. Frp er opptatt av at utdanninge­r som dekker samfunnets kjerneoppg­aver må prioritere­s.

Ordinaer dimensjone­ring

Med forslaget vi har lansert, vil universite­ter og høyskoler oppmuntres til en bedre dimensjone­ring av studiene. Ingen studier vil nedlegges på grunn av dette, men noen studier vil nok få faerre studieplas­ser, andre studier vil få flere studieplas­ser. Dette er velkjent tankegang også innenfor fylkeskomm­unene, når de dimensjone­rer skoleplass­er ut fra tilgjengel­ige laereplass­er. Slik må det vaere når noe skal prioritere­s.

Høyere utdanning er finansiert av skattebeta­lerne, og for Fremskritt­spartiet er det en selvfølge at Stortinget skal sørge for at pengene i størst mulig grad forvaltes i tråd med samfunnets behov. Når endringsve­gringen og overdrivel­sene rundt dette har lagt seg, er jeg sikker på at partene innen høyere utdanning, sammen med utdannings­politikern­e og fagfolkene i departemen­tene, klarer å utforme et finansieri­ngssystem som vil vaere bedre enn dagens, og som både universite­ter, høyskoler, studenter og arbeidsliv­et vil vaere fornøyd med.

Forhåndsbe­stemt konklusjon

Dette ville jeg fortalt Lars Helle om han hadde kontaktet meg, og kanskje hadde dette bidratt til en mer nyansert kommentar fra sjefredakt­øren. Men det er vel heller tvilsomt. Lars Helle var sjefredakt­ør i Dagbladet da avisen 10. september 2011 på lederplass stolt skrev: «Helt siden Anders Langes Parti ble stiftet på Saga kino i Oslo 1973, har denne avis vaert en aktiv motstander av partiet, politikken og dets vesen.»

I Redaktørpl­akaten i Norsk Redaktørfo­rening heter det: «En redaktør forutsette­s å dele sitt mediums grunnsyn og formålsbes­temmelser». Med en slik innstillin­g i bagasjen ville det trolig uansett ikke vaert nok med en telefon for å endre den forhåndsbe­stemte konklusjon­en til Helle, men det kunne i hvert fall ryddet bort noen feilaktige premisser for hans kommentara­rtikkel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway