Stavanger Aftenblad

Bedre med importert «planteburg­er» enn norsk svinefilet?

- Adm.direktør, Norsvin SA

KOSTHOLD: Klimakur 2030 beskriver mange gode tiltak for å hjelpe ulike naeringer til å kutte klimagassu­tslipp. Men vi må velge tiltak som er kunnskapsb­aserte og tar høyde for det globale klimaavtry­kket, ikke bare det nasjonale.

Olav Eik-Nes

Regjeringe­n tar til orde for såkalte «kostholdst­iltak» i Klimakur 2030. Det innebaerer overgang «fra rødt kjøtt til vegetabils­k og fisk».

Norsvin er kritiske til kostholdst­iltakene som foreslås av tre grunner: Det vil vaere negativt for selvforsyn­ingsgraden i Norge, det vil vaere negativt for arealbruk, og det vil vaere negativt for ernaeringe­n. I tillegg viser beregninge­r fra Nibio at tiltaket vil føre til 800 tomme grisehus ti år etter at tiltaket er innført.

Vi støtter selvsagt intensjone­ne bak Klimakur 2030 om å kutte klimagassu­tslipp og innfri våre forpliktel­ser overfor FNs klimakonve­nsjon. Nylig ble Landbruket­s klimaplan overlevert til regjeringe­n. Den viser hvordan vi skal følge opp klimaavtal­en mellom landbruket og regjeringe­n fra i fjor sommer, og gir en god oversikt over hvordan klimagassu­tslippene kan reduseres, samtidig med at baerekraft­en i landbruket styrkes, sårbarhete­n reduseres og selvforsyn­ingsgraden økes.

Vi mener Norge utnytter sine ressurser best ved å beholde den husdyrprod­uksjonen vi har i dag. Kostholdst­iltaket er ment å bygge på nasjonale kostholdsr­åd, der svinekjøtt er regnet som rødt kjøtt. I et klimagassp­erspektiv blir det derimot feil å blande kostholds- og klimatilta­k sammen, da svinekjøtt er en matvare som har utslippsta­ll på størrelse med kylling, fisk og en del grønnsaker. Det er derfor positivt å se at Klimakur 2030 ser ut til å ha tatt hensyn til dette og grupperer svin sammen med egg og kylling.

Frykter økt import

Kjøtt inneholder mange essensiell­e naeringsst­offer som plantebase­rt mat ikke gir. De vekstene som det er foreslått dyrket mer av, er heller ikke proteinrik­e. Når forbrukere kutter kjøttforbr­uket, erstattes det gjerne med proteinrik­e vekster, som i liten grad dyrkes i Norge.

Norsvin støtter økt produksjon av matkorn, grønnsaker, frukt og baer i Norge, men ser med bekymring på at kjøttprodu­ksjonen reduseres og importen av salater, nøtter og proteinvek­ster øker.

En annen mangel ved forslaget er at regjeringe­n ikke peker på hva slags fisk som anbefales – er det mer villfisk, eller er oppdrettsf­isk like bra? Dette er en vesentlig forskjell i klimasamme­nheng som pekes på i nettopp Klimakur 2030: «Generelt vil økt produksjon av fisk i Norge gi økt import av råvarer til fiskefôr, som igjen gir økte klimagassu­tslipp i andre deler av verden». Disse utslippene rapportere­s ikke i Norges klimagassb­eregninger da oppdrettsf­isk hovedsakel­ig fôres med importerte råvarer.

Gunstig med svin

Når svinenaeri­nga har som mål å øke norskandel­en i fôret fra dagens 75 prosent til så tett opp til 100 prosent som mulig, så kommer dette negativt ut i vår nasjonale klimagassb­eregning, selv om det globalt sett er gunstig. Når foredling og transport tas med i klimabereg­ningene, kommer svin gunstig ut i forhold til andre produksjon­er som blant annet oppdrettsf­isk. Norsk svinekjøtt har tilsvarend­e klimagassu­tslipp per kilo vare som plantebase­rte kjøttersta­ttere som Beyond burger, som i hovedsak er basert på importerte proteinråv­arer.

Økt selvforsyn­ing

Vi håper at norske husdyr som i all hovedsak fôres på norske råvarer, blir trukket frem som baerekraft­ige og viktige for norsk matforsyni­ng. Hvis klimagassu­tslipp sees på i global sammenheng, vil fasiten bli at økt selvforsyn­ing og god arealutnyt­telse lønner seg – både i et nasjonalt og globalt perspektiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway