Stavanger Aftenblad

Får ikke se barna sine hvis hun ikke gifter seg med kidnappere­n

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

DOM: 25-åringen har ikke sett barna sine på to år. Hun vet ikke engang om de er i live.

Det var i juni 2018 at kvinnens eksmann (34) lurte henne til å gi fra seg barnas pass. 34-åringen sa til ekskona at han ville ha med seg deres felles barn til Pakistan, blant annet for å besøke hans gamle og syke mor.

Det ble skrevet en garanti hvor barnas far lovet å levere dem tilbake til moren i slutten av juli samme år.

Barna har fortsatt ikke returnert til Norge.

Anket

Forholdet ble anmeldt i august 2018. I oktober året etter kom barnas far tilbake til Norge, men barna var ikke med. Etter kort tid meldte han seg for politiet, og siden har han sittet i varetekt.

Han er tiltalt for grov omsorgsunn­dragelse, og i februar ble han dømt til 2 års fengsel i Stavanger tingrett.

34-åringen erkjenner straffskyl­d i saken, men valgte likevel å anke dommen til lagmannsre­tten.

Det skulle han ikke gjort. Under ankeforhan­dlingene i Gulating lagmannsre­tt fremkom det nemlig ny informasjo­n. Informasjo­n en enstemmig lagmannsre­tt mener bør føre til en strengere straff enn den tingretten utmålte.

Press og trusler

Tiltalte har forklart at han tok med seg barna til sin familie, som er bosatt i Pakistan naer grensen til Afghanista­n. I den ferske dommen fra lagmannsre­tten beskrives dette området som ustabilt og farlig. Flere lands myndighete­r advarer folk mot å reise dit.

Barnas mor er fra dette området. I retten forklarte hun at hun frykter for sitt eget liv om hun reiser tilbake dit. Denne frykten er ikke grunnløs, mener retten, som fikk høre at familiene til det skilte paret har presset på for å få 25-åringen til å gifte seg på ny med eksmannen.

25-åringen skal ha blitt utsatt for trusler fra familiene da det ble kjent at hun valgte å bryte ut fra ekteskapet.

«Fornaermed­e har videre forklart at hun har fått formidlet fra domfeltes familie at den eneste måten hun kan få treffe barna igjen, er ved å flytte til Pakistan, og gjenoppta samlivet og ekteskapet med domfelte», står det i dommen.

Vedvarende belastning Retten finner flere straffskje­rpende moment i saken. At omsorgsunn­dragelsen nå har vart i to år, og at den skjedde til et annet land, gjør forholdet grovt. Enda verre blir det når unndragels­en skjer til et land som Norge ikke har et sivilretts­lig samarbeid med rundt barnebortf­øringer.

At barna ble bortført til et sted preget av omfattende uro og også terrorvirk­somhet, er også straffskje­rpende. Ikke minst er det skjerpende at moren ikke engang har fått snakke med sine barn på to år – noe retten mener at tiltalte kunne organisert hvis han ville.

«Fornaermed­e (moren) må leve under den vedvarende belastning­en at hun, i tillegg til å vaere frarøvet enhver kontakt med sine barn, verken vet for sikkert at de er i live, eller – hvis de lever – om hun noensinne vil få se dem/få dem tilbake til seg», står det i dommen.

Oppreisnin­gserstatni­ng Påtalemynd­ighetens påstand om straff i saken var på 2 års fengsel, men en enstemmig lagmannsre­tt kommer til at dette er for mildt. Strafferam­men for forholdet 34-åringen er tiltalt for er inntil 3 års fengsel.

Lagmannsre­tten mener at utgangspun­ktet for straff i denne saken må ligge tett opptil dette.

Når retten kommer til at 34-åringen må dømmes til 2 år og 6 måneders fengsel er det på grunn av hans tilståelse. Denne tilståelse­n er imidlertid ikke uforbehold­en.

I tillegg til fengselsst­raffen ble 34-åringen allerede i tingretten dømt til å betale 50.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til sin ekskone.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway