Stavanger Aftenblad

Hege (46) fikk livet snudd på hodet etter fem uker

- Anne-Marit Dahl

SPREK: Valget Hege Rimol og kollega Morten Elverum gjorde, har gjort dem smalere, raskere, sterkere og lettere. «Ei bumsideisi» på tur. Det er hvordan Hege Rimol (46) følte seg i vår. Nå, etter fem uker med trening og sunnere kosthold, er hverdagen snudd på hodet.

Hun har forbedret tiden sin på et testløp på 1,5 kilometer i slak motbakke med halvannet minutt og tar dobbelt så mange pushups.

– Jeg har så mye energi. Nå er målet å ta armhevinge­ne uten å ha knaerne i bakken, sier Rimol.

46-åringen var en aktiv håndballsp­iller i ungdommen. Men tidlig i 20-årene kom kiloene smygende, som følge av en inaktiv livsstil og et usunt kosthold.

– Jeg har ikke likt å bli invitert i selskap. Jeg har jo ikke visst hva jeg skulle ha på meg, sier Hege Rimol.

Denne sommeren blir annerledes. I mai viste vekten 107, 5 kilo, og magemålet var 125 centimeter.

– Mandag var vekten på 100,7 kilo. Jeg skal trene knallhardt for å kunne feire delmål én: under 100 kilo. Midjemålet mitt er 113 centimeter, forteller hun.

Hun har gjort et raid i garderoben og kvittet seg med store, ensfargede plagg. Hun kjøper nye, fargerike klaer som viser formene hennes, og hun baerer plaggene med selvtillit.

Ble sprek gjennom jobb

Så, hva har skjedd?

Jo, da Rimols arbeidsgiv­er engasjerte trenpånett-gründer og personlig trener Renate Bolland til å følge opp de ansatte hos Koteng Eiendom, grep hun sjansen.

Nå går det i kontorstre­kk og felles styrke- og løpeøkter i regi av arbeidsgiv­er. I tillegg trener de hjemme til Bollands treningsvi­deoer.

– Det smitter. På jobb er det mye snakk om trening og kosthold. Det er nesten sånn at vi må roe det ned litt, forteller hun.

Hun går til naerbutikk­en og fyller ryggsekken med magre produkter og mye frukt og grønt. Middagspor­sjonene er mindre.

Ved Friskliv og Mestring i Trondheim kommune har de tatt imot flere tusen voksne, barn og unge siden starten i 2010. I 2019 fulgte de opp 900 personer. Disse ønsker støtte til endring av levevaner og bedre mestring i hverdagen.

– Det er veldig mange gladhistor­ier, sier frisklivsv­eilederne Astrid Sletteng Rønning og Nina Elise Møllerløkk­en.

De synes det er gøy å høre Rimol fortelle om mer overskudd og økt selvtillit.

– Vi ser at flere kan lykkes med å gjøre endringer på kort sikt, men utfordring­en er å holde på vanene over tid. Mange leter et

ter den raske løsningen og er veldig motivert når de kommer. Da er det lett å gape over for mye. Én ting er å gjøre noe i åtte uker, men man skal bruke god tid for å etablere vaner og legge om til en livsstil som gir en funksjonel­l kropp livet ut, sier Sletteng Rønning.

Livsnyter på 100 kilo

For Morten Elverum var timingen for arbeidsgiv­erens fokus på helse perfekt. Han var med egne ord en «gladfeit livsnyter». 116 centimeter rundt livet. Vekt: 100 kilo.

– Nå veier jeg 95,4 kilo og er 106 centimeter rundt livet, sier han fornøyd.

Han er et konkurrans­emenneske som gir alt når han bestemmer seg, og de fysiske testene viser at han har hatt stor fremgang.

Han tar 27 pushups, mot 23 i mai, og han står i planken i over tre minutter. Det er nesten en dobling på den korte tiden. Løpetesten er utsatt på grunn av en vond legg.

– Jeg har så lyst til å løpe, men må ta det med ro på grunn av leggen. Jeg har trent alternativ­t, da. Jeg har syklet og bokset, og så fikk jeg låne en romaskin fra jobb, sier Elverum.

Skal vaere varig endring Renate Bolland er veldig imponert over jobben Morten Elverum og Hege Rimol har lagt ned. Kombinasjo­nen av intervallt­rening og styrketren­ing har vaert effektiv. Fremover skal de ta tak i én utfordring.

– Både Morten og Hege tenker at de skal trene «hardt og intensivt» i hver eneste økt. Min jobb blir å laere dem at ikke alle økter skal vaere så harde. Begge vil ha god nytte av å styre intensitet­en ved hjelp av pulsklokke. Dette vil bidra til å holde motivasjon­en oppe i det lange løp, mener Bolland, som vil at treningen skal vaere enkel, effektiv og lystbetont.

De første ukene hadde Morten Elverum mest fokus på trening. Men den tredje uken tok han tak i kostholdet.

Nå er det havregryns­grøt og knekkebrød til frokost i stedet for egg og bacon. Han koser seg gjerne med en øl i helgen, men nå velger han det kalorifatt­ige alternativ­et.

– Jeg spiser hver tredje time og drikker mye vann. Jeg går ikke rundt og er sulten, sier Elverum om sitt nye kosthold.

Han gjennomfør­te en halvmarato­n på ren vilje for noen år siden og erkjenner at han har lett for å falle tilbake til usunne vaner når han klarer målene han har satt seg.

– Faren er å sette seg for høye mål. Dersom du går fra å aldri ha spist frokost til å sette et mål om klare dette hver dag, kan det oppstå mangel på mestringsf­ølelse dersom du kun klarer det fem dager i uken. Dette til tross for du faktisk har klart en stor forbedring, sier Astrid Sletteng Rønning.

Hos Friskliv og Mestring jobber de etter den internasjo­nale Smart-modellen.

– Målet skal vaere spesifikt, altså konkret. Det skal vaere målbart, attraktivt, realistisk og tidsbestem­t, sier Rønning.

Morten Elverum er klar på at han ikke skal falle tilbake til de usunne vanene denne gangen.

Vaktmester­en nyter å løpe rundt på jobb med nytt trøkk i steget, og barna er hans store motivasjon.

– Jeg vil ha overskudd og ikke vaere en pappa som ligger på sofaen, sier 37-åringen.

46-åringen var en aktiv håndballsp­iller i ungdommen. Men tidlig i 20-årene kom kiloene smygende, som følge av en inaktiv livsstil og et usunt kosthold.

 ?? RICHARD SAGEN ?? Hege Rimol er blitt sterkere. PT Renate Bolland noterer seg at Rimols nye rekord på «planken» er på 1 minutt og 20 sekunder, en solid forbedring fra første test.
RICHARD SAGEN Hege Rimol er blitt sterkere. PT Renate Bolland noterer seg at Rimols nye rekord på «planken» er på 1 minutt og 20 sekunder, en solid forbedring fra første test.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway