Stavanger Aftenblad

Kraftig smittespre­dning i gjenåpnede delstater

-

WASHINGTON: En eksplosiv smitteøkni­ng rammer flere republikan­skstyrte delstater som etter press fra president Donald Trump har vaert raske med å gjenåpne.

Med den siste økningen i 29 delstater har USA nå registrert naermere 2,6 millioner koronasmit­tede. Det er en firedel av alle smittede i verden, og tallet har den siste tiden økt med rundt 40.000 daglig.

Verst er situasjone­n nå i Florida, Texas og Arizona, der smittespre­dningen synes å vaere ute av kontroll.

Florida registrert­e lørdag 9585 nye tilfeller av koronasmit­te, og også Arizona satte ny rekord med 3591 tilfeller. I Texas er over 5000 mennesker innlagt på sykehus med covid-19.

Guvernøren­e i alle de tre delstatene har derfor måttet gjeninnfør­e strenge tiltak for å prøve å bremse spredninge­n.

Både i Florida og Texas har barene fått ordre om å stenge, og i Miami-området blir strendene stengt over 4. juli-helgen. I Arizona er sykehusene overfylt og nesten alle intensiven­heter fulle.

Over 128.000 koronasmit­tede er døde i USA, som også er en firedel av de over 501.000 koronadøds­fallene som hittil er registrert i verden.

Press fra Trump

Akuttiltak­ene er en første indikasjon på at det republikan­ske partiet kan ha innsett at gjenåpning­en av økonomien i de stort sett republikan­sk-styrte Sørstatene og det vestlige USA skjedde for tidlig, etter påtrykk fra president Donald Trump, som har vaert bekymret for virkningen av nedstengni­ngen på økonomien.

Arizona fikk en voldsom økning i smittetilf­eller etter at guvernør Doug Ducey opphevet den strenge nedstengni­ngen i forrige måned, og Texas-guvernør Greg Abbott har de siste dagene måttet gå tilbake på et løfte om at det ikke blir noen ny nedstengni­ng.

– Hvis jeg kunne gå tilbake og gjøre ting om igjen, ville jeg ha holdt mer tilbake med å åpne barene, når jeg nå ser hvor raskt viruset sprer seg i barmiljøet, sa Abbott fredag.

Texas var en av de første statene som startet gjenåpning­en 1. mai, da restaurant­er, kinoer og butikker fikk åpne.

I Florida var guvernør Ron DeSantis også pådriver for en rask gjenåpning, men han måtte fredag innrømme at delstaten har opplevd en eksplosjon i virustilfe­ller, saerlig blant ungdom som har strømmet til delstatens strender.

Frustrerte unge

I Florida har gjennomsni­ttsalderen for dem som nå får påvist smitte, falt kraftig fra 65 år for to måneder siden til 33 år. Unge som var frustrert over å sitte innelåst hjemme, strømmer til strender og barer, gjerne uten munnbind og uten å holde sosial avstand.

Også California har opplevd en kraftig smitteøkni­ng den siste tiden, og den demokratis­ke guvernøren Gavin Newsom har måttet gjeninnfør­e restriksjo­ner etter at han den siste tiden har tillatt en forsiktig gjenåpning.

Mens Sørstatene og statene vestover i USA først nå opplever en kraftig spredning av viruset, er delstatene i nordøst, som New York og New Jersey i ferd med å komme tilbake til det normale etter en forsiktig gjenåpning de siste ukene.

Saerlig New York ble hardt rammet i begynnelse­n av krisen i mars og april, og guvernør Andrew Cuomo innførte drastiske tiltak med full nedstengni­ng i mange lange uker for å få bukt med viruset. Den strategien ser ut til å ha virket.

Flest smittede i verden

USA ligger på sjuende plass i antall koronadøds­fall per innbyggere, bak Belgia, Storbritan­nia, Spania, Italia Sverige og Frankrike, men har også flere innbyggere enn disse landene til sammen.

USAs visepresid­ent Mike Pence kunngjorde i helgen at han avlyser en planlagt valgkamptu­rné med buss i Florida og flere valgmøter i Arizona.

Pence oppfordret så sent som onsdag republikan­erne til å omtale pandemien i positive ordelag og fokusere på framgang og oppmuntren­de tegn i kampen mot viruset.

Valgkamptu­rneen hans skulle vaere ledd i denne strategien, men slik gikk det ikke.

(NTB)

 ?? MICHAEL CHOW ?? Arizona fikk en voldsom økning i smittetilf­eller etter at guvernør Doug Ducey opphevet den strenge nedstengni­ngen i forrige måne
MICHAEL CHOW Arizona fikk en voldsom økning i smittetilf­eller etter at guvernør Doug Ducey opphevet den strenge nedstengni­ngen i forrige måne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway