Stavanger Aftenblad

Putins kvalmende maktspill

-

LEDER: Onsdag konfirmere­r det russiske folket det som allerede er bestemt: grunnlovse­ndringen som kan sikre Vladimir Putin posisjonen som Russlands hersker fram til 2036.

Det er stort sett bare i autoritaer­e stater ledere ikke vil slutte. Mangelen på tillit til at andre kan fylle egne sko, blir ekstra tydelig når systemet vris, vrenges eller endres. Det er slik det foregår i Putins Russland.

Hans første presidentp­eriode gikk fra 2000 til 2008. Da var han valgt for to ganger fire år og kunne ikke gjenvelges for tredje gang. Dette løste han ved å låne ut presidente­mbetet til Dimitrij Medvedev i fire år, mens Putin holdt Medvedevs statsminis­terstol varm. I 2012 kunne han stille til valg igjen, og da var valgperiod­ene plutselig øket til seks år. Han er nå inne i sin andre seksårsper­iode. Etter dagens lovgivning må han tre av i 2024, men det har han ikke planer om å gjøre.

Tidligere i vår har han fått gjennomsla­g i nasjonalfo­rsamlingen for grunnlovse­ndringen som gjør at det ikke stopper der. Folkeavste­mningen, som faktisk begynte i forrige uke, har ikke en status som gjør at vedtakene i nasjonalfo­rsamlingen settes til side. Derfor er den nye Grunnloven allerede trykket og distribuer­t. Meningsmål­ingene viser for øvrig at Putin uansett får viljen sin.

Så langt endringen av valgsystem­et, men grunnlovse­ndringene stopper ikke der. Flere av forslagene gir utvidet makt til presidente­n, som for eksempel får full kontroll over utnevning av statsminis­ter, høyesteret­tsdommere og en rekke andre sentrale stillinger.

Han sukrer pillen ved å øke pensjonene og innføre en grunnlovsb­estemmelse som handler om at ekteskap bare er for heterofile. Russlands sterke homofobi blir altså nå grunnlovsf­estet i en stygg og kvalmende miks, som egentlig handler om å sikre Putin livslang makt.

Putin har alltid stått sterkt blant sine egne, selv om han har vaert temmelig nådeløs med sine motstander­e. I år har popularite­ten sunket dramatisk, blant annet på grunn av svak håndtering av pandemien, men han mangler utfordrere.

Russernes maktspråk mot andre land, gjennom digital manipuleri­ng av valg, folkeretts­lige krenkelser og andre militaere provokasjo­ner er også en del av en negativ utvikling og billige påfunn for å sikre makten internt. Men dette er bare trist, også for russerne.

Det er også dårlig nytt for oss i nabolandet Norge og for alle andre i verden som er opptatt av folkerette­n, menneskere­ttigheter og rettsstats­prinsipper.

Russlands sterke homofobi blir altså nå grunnlovsf­estet i en stygg og kvalmende miks, som egentlig handler om å sikre

Putin livslang makt.

 ?? ALEXEI NIKOLSKY / POOL SPUTNIK KREMLIN ?? Vladimir Putin kan bli sittende som president i Russland til 2036 med bakgrunn i den nye grunnlovsb­estemmelse­n.
ALEXEI NIKOLSKY / POOL SPUTNIK KREMLIN Vladimir Putin kan bli sittende som president i Russland til 2036 med bakgrunn i den nye grunnlovsb­estemmelse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway