Stavanger Aftenblad

Misbruk av forskning

- Erik Tunstad Biolog og forsknings­journalist

GJESTEKOMM­ENTAR:

Det er riktig at «Vi må stole på forskerne», men vi skal ikke stole blindt på dem som sier at vi må stole på dem.

Det er viktig å huske at vi ikke stoler på forskerne fordi de alltid har rett, men fordi vitenskape­n gjør dem best kvalifiser­t for å tolke verden.

Dette fikk vi nylig demonstrer­t i Aftenblade­t: To akademiker­e, Iver Mysterud og Einar Flydal, skrev en kronikk om 5G og mobilstrål­ing, men fulgte ikke vanlige regler for kritisk tenkning: De hadde sterke meninger, og foretrakk kilder som understøtt­et disse.

Dette er en dårlig fremgangsm­åte. Hvis du bare tar hensyn til opplysning­er du liker, og ignorerer andre, havner du lett på feil jorde.

De to ble da også plukket ned av bloggeren Gunnar R. Tjomlid, og Aftenbladj­ournaliste­n Hilde Øvrebekk oppsummert­e det hele: «Forskning har gjort at vi har hatt fremgang i verden. Når vi slutter å stole på forskninge­n, og heller lytter til våre egne følelser, er vi på ville veier.»

Alltid rom for tvil

Tjomlid og Øvrebekk har rett, ikke nødvendigv­is fordi de har fakta på sin side – selv om jeg er temmelig sikker på at de har det i denne saken. De har først og fremst rett fordi de gjør det beste vi kan gjøre, når vi vurderer vanskelige spørsmål: De lytter til erfarne fjellfolk.

De vet at det ligger i vitenskape­ns natur at vi, idet vi beveger oss forbi isolerte datapunkte­r og over i det vi må kunne kalle «virkelighe­ten», aldri vil få 100 prosent entydige svar. Dertil inneholder «virkelighe­ten» altfor mange ukontrolle­rbare variabler. Det finnes alltid noen data som stikker seg ut, avviker fra normen. Disse avvikene kan skyldes «tilfeldigh­eter», de kan skyldes dårlig designet eller utført forskning – eller de kan skyldes at det ligger noe interessan­t der ute og bare venter på å bli oppdaget.

Uansett årsak, det er alltid rom for tvil.

Respekt for de beste

Det er for å overvinne denne vitenskape­ns medfødte uklarhet at forskere og andre ikke bare kan slenge data i bordet, men er henvist til å tolke disse dataene. Det er forskernes evne til å tolke som gjør at vi skal stole på dem. De har gått dypere inn i problemsti­llingene, vurdert saken naermere, har sett mer av liknende forskning og så videre.

Det er altså dette vi respektere­r dem for. Ikke for at de har absolutt rett, eller «rett» for den saks skyld.

Sett på denne måten, er det fristende å skrive under på en formulerin­g som stadig vinner terreng blant politikere, journalist­er og andre samfunnsiv­rige mennesker: «Vi må stole på forskerne.» Enten det gjelder klimakrise, koronapand­emien eller vindmøllep­arker: De ivrige insisterer på at forskninge­n beviser at deres eget standpunkt er det riktige – og at motstander­en tar feil. For vi må jo stole på forskerne, må vi ikke?

Sett i dette politisert­e perspektiv­et, må vi slett ikke det. Det er snarere motsatt – vi er forpliktet til å si dem imot. For har vi laert én grunnlegge­nde ting i løpet av vår universite­tsutdannel­se, så er det at vi alltid skal sette spørsmålst­egn ved vedtatte sannheter. Det er dette som er kjernen i kritisk tenkning, og den antagelig viktigste grunn til at «forskning har gjort at vi har hatt fremgang i verden».

«De ivrige»

Det er riktig at du i en vanskelig situasjon bør utføre din forskning etter vitenskape­lige prinsipper – og for eksempel unngå «cherry picking» i resultaten­e. Det er også riktig at du bør lytte til hva flertallet i det vitenskape­lige miljø mener.

Men det er ikke riktig at du skal lytte til hva «de ivrige» sier. For det første fremstille­r de vitenskape­n som mer av en monumental enhetsfron­t enn det den virkelig er. Det er derfor viktig å spørre seg om hva et flertall egentlig er, og hva det er verdt. Enda viktigere er det å huske at avvikende resultater ikke bare kan skyldes udugelighe­t eller uflaks, men også ting vi ikke har oppdaget ennå.

I nesten alle tilfeller er forskerne likevel langt naermere innertiere­n enn alle oss andre – fordi de som sagt har det beste grunnlaget for å uttale seg.

Men hvis vi hever blikket, og ser bakover i tiden, ser vi at Sannhet ikke eksisterer. Det finnes «sannheter» i vitenskape­n – som at 2 + 2 = 4, at evolusjon finner sted eller at tyngdekraf­ten gjelder her i vår del av universet – men ut over slike banale utsagn forandrer vitenskape­n seg kontinuerl­ig.

Sjekk de vitenskape­lige tidsskrift­er bakover i tid, og du havner snart i en fremmed verden.

Men politikere, journalist­er og andre som mener vi skal «stole på vitenskape­n», tenker ikke nødvendigv­is på vitenskap som en prosess, en kunnskap under utvikling. De tenker snarere på den som en massiv koloss av uimotsigel­ig Sannhet. Og de tenker på den som en koloss de kan bruke for å fremme sin agenda.

Vi kan bruke forskerne som en ledesnor, vi skal lytte til deres råd – men vi skal ikke holde dem hellig. De har ikke rett i alt, de kan ta helt og totalt feil. Og det kan vaere at de som står mellom forskerne og oss – politikern­e, aksjoniste­ne, journalist­ene – «de ivrige» – slett ikke fremstille­r forskninge­n korrekt.

Ideene skal få leve

Vi kan derfor ikke, slik noen ivrige har tatt til orde for, lukke munnen på og marginalis­ere de som sier dem imot. De siste årene har vi, selv her i Vesten sett flere tilfelle der avvikende vitenskape­lige tolkninger er blitt truet med strafferet­tslig forfølging, og vi har hatt flere affaerer i norsk presse der ivrige journalist­er har gjemt seg bak prinsippet om at vi skal «stole på vitenskape­n» – når det de egentlig ønsker er å sensurere meninger de ikke liker.

Dette betyr ikke at jeg mener vi skal bruke masse penger på å forske på 5Gs mulige skadevirkn­inger – slike skadevirkn­inger er, så vidt jeg kan forstå, bare tull – men vi skal la alle ideer leve. Vi skal la diskusjone­ne gå og gå. Vi kommer uansett til å leve i en helt annerledes verden om 50 år. Og rive oss i håret over at vi var så dumme at vi trodde på det.

I nesten alle tilfeller er forskerne langt naermere innertiere­n enn alle oss andre

 ?? NTB SCANPIX ?? Ja, vi skal stole på forskninge­n, for rett forstått er den det beste vi har, argumenter­er Erik Tunstad.
NTB SCANPIX Ja, vi skal stole på forskninge­n, for rett forstått er den det beste vi har, argumenter­er Erik Tunstad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway