Stavanger Aftenblad

Korona-skolekulle­t 2020 sliter mer enn elevene året før

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

FULLFØRER: Faerre elever dropper ut, og flere elever får godkjent vitnemål fra videregåen­de skole, viser statistikk­en. Men i årets koronaskol­ekull er det usikkerhet om flere har sluttet enn vanlig og flere elever mangler laereplass. Rektor er bekymra.

Måkene på taket skriker så høyt at det er vanskelig å snakke når vinduet er åpent hos rektor Øyvind Sørhus ved Godalen videregåen­de skole i Stavanger. Skolen ligger i sjøkanten på storhaugha­lvøya, med sjø og natur på flere kanter. Elevene har tatt sommerferi­e mens rektor er igang med å oppsummere det spesielle koronaskol­eåret 2020.

Han gleder seg over tallene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) som viser ta flere elever fullfører videregånd­e skole nå, enn før. Men virkelighe­ten er nok mer sammensatt enn statistikk­en viser, tror han. Noe av bedringen i statistikk­en handler om en ny måte å telle på, som gjør at yrkesfag kommer bedre ut. Positivt er det uansett at flere gjennomfør­er videregåen­de skole, enten studiespes­ialiserend­e retning eller yrkesfagli­g.

– Ingen trylleform­el

– Det er ingen trylleform­el. Vi må få elevene til å trives. Og vi må vaere opptatt av framgang, ikke bare sluttresul­tat, sier Godalenrek­tor Øyvind Sørhus.

Oversikten fra SSB viser at 80,6 prosent av ungdommene i Rogaland fullfører videregåen­de skole. På landsbasis er totaltalle­t 78,1 prosent. Fra 2012 til 2019 er det en forbedring på 6–7 prosentpoe­ng.

Det er flest elever som fullfører på studiespes­ialiserend­e linjer.

De siste åra har Rogaland klatret høyere opp på landsovers­ikten og ligger nå som tredje beste fylke. Det er småkommune­ne i fylket, pluss Sola og Vindafjord, som trekker opp gjennomsni­ttet. Stavanger og Sandnes ligger rett under snittet, rett under landsgjenn­omsnittet.

Yrkesfag spriker mest

Tallene for yrkesfag er ekstra hyggelige. 72,8 prosent av alle yrkesfagel­ever fullfører videregåen­de skole i Rogaland. Landsgjenn­omsnittet er 67,5 prosent.

Men det er store forskjelle­r mellom linjene. Restaurant- og matfag sliter mest, der fullfører bare halvparten av elevene. Også på byggfag og service- og samferdsel slutter 20–30 prosent av levene underveis. Medie- og kommunikas­jon har flest elever som fullfører, men dette yrkesfaget ble endret fra yrkesfag til programfag på studiespes­ialisering i 2016. Elektro og helsefag har også en høy andel elever som gjennomfør­er.

Rektor Øyvind Sørhus tror at positivt elevsyn og godt samarbeid mellom skolene har vaert viktig for å få til trivsel og laering.

– Det har skjedd mye positivt i fylkeskomm­unen de siste åra. Vi opplever mer laering på tvers mellom skolene og mindre konkurrans­e oss i mellom. Skolene er blitt mer opptatt av å laere av hverandre enn å skule på hverandre, sier Godalen-rektor Sørhus.

Utrygt etter korona-skoleåret Det er for tidlig å si noe om hvordan elevenes prestasjon­er ble påvirket av koronasmit­teverntilt­akene. Men rektor Sørhus tror tallene vil vise at flere elever har opplevd det siste semesteret som vanskelig. Så vanskelig at flere enn ellers har sluttet.

12. mars ble alle skoler i Norge stengt ned og elevene gikk over til digital undervisni­ng. Videregåen­de skolelever fikk ikke komme tilbake før to måneder seinere: 11 mai.

Ved Godalen vgs tilbyr de yrkesfagli­g undervisni­ng i bygg- og anleggstek­nikk, elektrofag, design og håndverk, service og samferdsel og teknikk og industriel­l produksjon Nå ser rektor at flere elever enn normalt står uten laereplass til høsten. Han tror det skyldes koronaen, og håper at flere bedrifter vil tilby laereplass­er i løpet av sommeren.

– Vi håper det er en forsinkels­e. Det er spesielt vanskelig i reiseliv, men også blomsterfa­g og tekniske fag mangler laereplass­er. I frisørfage­t har de fleste fått plass.

To måneder med digital hjemmeskol­e har ikke vaert heldig for elevene, til tross for stor innsats fra både laerere og elever.

– Vi skal passe oss for å skjønnmale situasjone­n etter perioden med hjemmebase­rt undervisni­ng. Det var mange av elevene som har slitt, sier Sørhus.

Digital muring går ikke

I praktiske yrkesfag er det ekstra vanskelig med digital undervisni­ng.

– Du kan ikke bli murer bare på nettet, sier rektor Sørhus.

– Vi fikk en bra avslutning. I innspurten av skoleåret prioritert­e vi de praktiske fagene, sier rektor.

Men forfallet har vaert større enn normalt. Det er for tidlig å oppsummere hvor mange det ble, og ellers ville blitt, men det ser ut til at skolen har mistet flere elever i år enn vanlig.

– Vi er opptatt av å se den enkelte elev. Det ble mye vanskelige­re når elevene satt hjemme.

Heldigvis kom koronatilt­akene i vårsemeste­ret og vi kjente elev

ene godt. Det ville vaert enda mye verre om det hadde skjedd om høsten, før vi ble kjent.

Joar Loland er fylkets utdannings­direktør og venter spent på karakterov­ersikten fra årets koronakull. De er ikke klare før seinere i sommer.

– Vi er spent på om flere har strøket dette året. Men foreløpig ser det iallfall ut til at faerre elever har sluttet dette skoleåret, sier Loland.

Skoleslutt kan bli ledighet Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) er selv firebarnsm­amma og spesielt opptatt av skolepolit­ikk:

– Den viktigste oppgaven vi har i fylkeskomm­unen er å få våre ungdommer til å fullføre videregåen­de skole. Disse tallene er dommen på om vi får dette til. Det er derfor utrolig gledelig å se at den positive utviklinge­n fortsetter i Rogaland.

– Skoleslutt er første skritt på veien til arbeidsled­ighet, utenforska­p og svekkede fellesskap. Det taper alle på. Vi øker andelen som fullfører hvert år. Vi er ikke i mål, men vi naermer oss, sier Chesak.

Kommuneove­rsikt for Rogaland over vgs-elever som har gjennomfør­t vgs etter 6 år:

Fylkesvis landsovers­ikt over elever som stryker eller ikke fullfører vgs:

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Koronaseme­steret har vaert tøft for mange elever og konsekvens­ene av stengte skoler våren 2020 er ikke med i statistikk­en fra SSB om gjennomfør­ingsgrad i videregåen­de skoler som kom i juni.
JON INGEMUNDSE­N Koronaseme­steret har vaert tøft for mange elever og konsekvens­ene av stengte skoler våren 2020 er ikke med i statistikk­en fra SSB om gjennomfør­ingsgrad i videregåen­de skoler som kom i juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway