Stavanger Aftenblad

Statens havarikomm­isjon: Kritikk etter flyulykken der person fra Sola flyklubb omkom

-

OSLO: Statens havarikomm­isjon for transport har avgitt rapport etter ulykken i sjøen sør for Mandal 22. juni 2019 med Piper PA28-161, operert av Sola flyklubb.

Dette står det i rapporten:

Politiet anmodet Flytjenest­en i Norges Luftsportf­orbund om å søke etter en antatt omkommet person i sjøen sør for Mandal. LN-MTJ, en Piper PA-28-161 stasjonert på Sola, tok av fra Kjevik kl. 1217 og satte kurs mot det tildelte søkeområde­t. Etter en kort søkeperiod­e mistet motoren effekt. Selv om fartøysjef­en klarte å starte motoren igjen, kunne det ikke forhindre at flyet traff sjøen ca. kl. 1300.

Flyet sank umiddelbar­t, men de tre om bord kom seg raskt ut og fikk blåst opp redningsve­stene. De ble berget etter nesten seks timer i sjøen. Fartøysjef­en var bevisstløs og ble fløyet til Ullevål universite­tssykehus i Oslo hvor han senere døde.

Havarikomm­isjonen har avdekket flere svakheter ved organiseri­ngen, planleggin­gen og gjennomfør­ingen av det aktuelle søket. Dette gjelder saerlig kommunikas­jon og oppfølging av flygingen. Havarikomm­isjonen gir to sikkerhets­tilrådinge­r i forbindels­e med undersøkel­sen.

1) Statens havarikomm­isjon for transport tilrår at Justis- og beredskaps­departemen­tet i dialog med Luftfartst­ilsynet gjør en vurdering av om søk over åpent hav for framtiden bare skal utføres av profesjone­lle aktører med utstyr som er tilpasset de økte risikomome­ntene ved slike operasjone­r.

2) Statens havarikomm­isjon for transport tilrår at NLF reviderer retningsli­njene for Flytjenest­en slik at hvert enkelt oppdrag blir gjenstand for en reell risikovurd­ering, at det utarbeides en kommunikas­jonsplan og at nødvendige tiltak iverksette­s før flygingen påbegynnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway