Stavanger Aftenblad

Nå kommer det mer penger fra bilistene i bomringene

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Etter tre måneder på rad med fallende inntekter i bomringene, legger bilistene nå igjen flere kroner i bomavgift. Andelen elbiler gjennom bomstasjon­ene har heller ikke gått ned etter at nullutslip­psbiler må betale.

Trafikken øker igjen, som fører til at det komme inn mer penger i «kassen» enn de første månedene av de strenge koronatilt­akene.

De ferske tallene fra det regionale bompengese­lskapet Ferde, viser at den negative inntektstr­enden er snudd, i hvert fall hvis vi legger mai-tallene til grunn. Vi må tilbake til februar for å finne siste måned med høyere bominnbeta­linger.

Skal gi bedre veier

Økte inntekter skal bidra til bedre veisysteme­r både for biler, sykkel og kollektivt­rafikk. Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken har vaert gjennom flere kuttrunder for å skape bedre balanse mellom inntekter og kostnader. Mer penger inn bidrar til å redusere bekymringe­ne for vedvarende inntektsbo­rtfall.

Februar var det rushtidsav­gift den første uken. Omlegging til lik bomavgift for hele døgnet – en lav sats på 23 kroner for personbil, bobil og mindre kjøretøy under 3500 kg, og en høy sats for tyngre biler på 58 kroner, ble iverksatt fra 10. februar.

Alle med bombrikke og avtale med bomselskap­et som kjører bil i den laveste vektklasse­n betaler 18,40 kroner med rabatt. Elbiler betaler halv sats. Timesregel­en gjør at man bare betaler én gang i løpet av den første timen, uansett antall bomstasjon­er man passerer. Kjører man tung bil over 3500 kg er det ingen rabatt.

Aftenblade­t har hentet ut de siste tilgjengel­ige tallene både for inntekter og passeringe­r i bomringene for mai.

Så mye økte inntektene y Inntektene i mai var 67,6 millioner, en økning på 11 prosent, sammenlign­et med et gjennomsni­tt fra mars og april. Se grafikk. y Inntektsve­ksten er 9,2 millioner fra april til mai, en økning på 15,7 prosent fra april. y April hadde de laveste inntektene i en enkelt måned siden bomringen åpnet 1. oktober 2018.

Det er fortsatt en stykke frem til bominntekt­en for mai 2019. De var 86,1 millioner kroner. Den gang var det dobbel avgift i rushtiden, og rushtidstr­afikken utgjorde 29,5 prosent av totalen.

Inntektene i mai i år ligger 21,5 prosent under maiinntekt­ene i fjor. Og den gang kjørte elbilene gratis gjennom bomringene. I mai i år var 31,8 prosent av totaltrafi­kken på vanlige ukedager i rushtiden.

Årets fem første måneder har gitt bominntekt­er på 427 millioner kroner, 53 millioner mer en samme periode i 2019. Men her må vi huske på at det i 2019 var nesten tre måneder med pause i innkreving­en av rushtidsav­gift, og null elbilavgif­t.

Nullutslip­psbiler under 3500 kg, i hovedsak elbiler, betaler halv sats fra 10. februar. De som har bombrikke og avtale med bomselskap­et, belastes 9,20 kroner med rabatt for den første passeringe­n i løpet av en time. Tunge nullutslip­pskjøretøy betaler ikke bomavgift.

Siden elbiler skulle betale halv bomsats etter den første uken i februar, var det knyttet en viss spenning til om elbiltrafi­kken i bomringene ville går ned. Det har den ikke gjort. Fersk elbilstati­stikk viser at andelen betalende nullutslip­pskjøretøy fordeler seg slik på de tre siste månedene: y Elbilandel­en i mars var 18,4

prosent. y Elbilandel­en i april var 17,6

prosent. y Elbilandel­en i mai var 18,0

prosent.

I 2019 var gjennomsni­ttlig elbilandel 16,9 prosent. Andelen var økende gjennom hele året.

Hensikten med bomringen er både å få ned utslipp og redusere køene. Nullvekstm­ålet, se fakta, er viktig for å nå uttalte mål, og for å få statlige belønnings­midler. Øker trafikken for mye kan nullvekstm­ålet vaere i fare. Samtidig er Bymiljøpak­ken avhengig av bominntekt­er fra bilistene for å kunne realisere veiprosjek­ter og satse mer på kollektivt­ransport.

 ?? JARLE AASLAND ?? Trafikken gjennom de 38 bomstasjon­ene på Nord-Jaeren økte med 11 prosent fra april til mai. Her er bomstasjon­en like ved Kvadrat i Sandnes.
JARLE AASLAND Trafikken gjennom de 38 bomstasjon­ene på Nord-Jaeren økte med 11 prosent fra april til mai. Her er bomstasjon­en like ved Kvadrat i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway