Stavanger Aftenblad

Ukentlig politiutry­kning til brannblokk­a

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: I løpet av to og et halvt år har det vaert 135 politiutry­kninger til brannblokk­a i Hjalmar Johansens gate i Bekkefaret.

Det tilsvarer om lag én utrykning i uka. En gjennomgan­g av politilogg­en viser blant annet 16 tilfeller av ordensfors­tyrrelser, 7 voldsepiso­der, 9 tilfeller av skremmende og truende atferd, 8 innbrudd/ tyverier, 3 tilfeller med suicidale personer, 3 branner/branntillø­p og 8 tilfeller av forstyrret nattero.

Opprydding

Sist uke brant det igjen. En leilighet ble helt utbrent. 25 beboere måtte evakueres. Ingen ble skadet.

Daglig leder Erik T. Hirth i Stavanger Boligbygg KF er overrasket over antallet politiutry­kninger, spesielt siden kommunen også har hyrt inn et vekterfirm­a til å holde oppsyn i perioder.

Problemet med at folk hiver ting fra balkongene gjør også at folk fra Stavanger Byggdrift KF og arbeidstre­ningsseksj­onen stadig er ute og rydder rundt blokka.

– De er der oppe så å si hver dag. Det er alt fra at noen hiver ned pose med boss til at de vipper møbler og annet over kanten. Det er ikke mulig å hindre folk å kaste ting fra egen terrasse, og nedenfor er det fritt for alle å gå, sier Hirth.

For tre uker siden hadde noen igjen kastet en sofa og andre møbler ut på baksiden av blokka og over mot gjerdet til Maurtua barnehage som ligger like ved, uten at denne episoden er loggført av politiet.

Tok grep i 2009

Gjerdet er imidlertid et sikkerhets­gjerde, bygd i 2009, etter at en beboer med psykiske problemer kastet ut en hel mengde inventar fra balkongen sin.

Fjernsyn, glassbord, kniver og klaer kom susende, og et bilde med ramme fløy hele veien over gjerdet og inn på barnehagen­s område.

Kommunen brukte da 400.000 på sikkerhets­tiltak, blant annet gjerdet, som nå gjør at det er en sikkerhets­sone på ytterliger­e 5–6 meter inn til der barn og ansatte oppholder seg.

Ifølge virksomhet­sleder Christin Bigseth har barnehagen­e ingen utfordring­er med de som bor i blokka.

Både Maurtua og Bekketun er midlertidi­ge barnehager. I løpet av et par år er planen at begge barnehagen­e skal flyttes til Teknikken på Våland.

Ikke så bra likevel

Direktør for levekår i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, er ikke enig med daglig leder Erik T. Hirth og flere politikere, som i lørdagsavi­sen tok til orde for å bygge et nytt botilbud for et større antall «vanskelig plasserbar­e» på Lagårdsvei­en.

«Villa Lagård» skulle i tilfelle bygges etter modell av Jarleveien 10 i Trondheim, et botilbud som vakte stor begeistrin­g da administra­sjon og styre i det kommunale foretaket Stavanger Boligbygg var på studietur dit i 2017.

Adresseavi­sen hadde i fjor et oppslag om antall politioppd­rag i Jarleveien 10 i perioden 2017 fram til sommeren 2019. Der var tallet hele 794, altså bortimot seks ganger så mange som i Hjalmar Johansens gate 6.

Aftenblade­t understrek­er at tallene her ikke er sammenlign­bare, siden blokka i Bekkefaret også har beboere som ikke sliter med hverken rus eller psykiatri.

– Jeg var der selv i august i fjor sammen med Kåre Reiten og Inge Takle Maestad, leder og nestleder i levekårsty­ret i forrige periode, sier Eli Karin Fosse.

– Da fikk vi bekreftet det vi har ment hele veien, at det ikke er heldig å samle så mange med samme type utfordring­er på ett sted. Jarleveien 10 fikk mye ros til å begynne med, men det har ikke vedvart, sier Fosse, som heller ønsker å prøve ut ulike typer mindre boenheter.

Økonomi

– Hirth sammenlikn­er «Villa Lagård» med anslagsvis 44 plasser og 16 ansatte med kommunens bofellessk­ap med 7 ansatte på 4 beboere. Er ikke økonomien et poeng?

– Det argumentet kan framstå som riktig, men vår erfaring med mennesker som har en kombinasjo­n av rusproblem­er og psykiske lidelser, er at de trenger tett oppfølging. Først og fremst av hensyn til dem selv, men også av hensyn til omgivelsen­e, sier Fosse.

I tillegg til de 135 politiutry­kningene, er det i samme periode registrert ytterliger­e 47 hendelser i Hjalmar Johansens gate 6, der det ikke ble vurdert som nødvendig å sende politipatr­ulje.

Det er også registrert 382 hendelser i politiets logg der beboere med fast eller midlertidi­g adresse i Hjalmar Johansens gate 6 er involvert, men hendelsen har funnet sted på en annen adresse.

Problemet med at folk hiver ting fra balkongene gjør også at folk fra Stavanger Byggdrift KF og arbeidstre­ningsseksj­onen stadig er ute og rydder rundt blokka.

 ?? JULIE TERESA OLSEN ?? 135 politiutry­kninger til denne blokka siden januar 2018.
JULIE TERESA OLSEN 135 politiutry­kninger til denne blokka siden januar 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway