Stavanger Aftenblad

– Saken er en evig aerekrenke­lse skapt av staten

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

DOM: Advokatene Arvid Sjødin og Bent Endresen mener at Norge bryter de europeiske menneskere­ttighetene så lenge den sivilretts­lige dommen mot Birgitte Tengs fetter blir stående.

I 1998 ble fetteren frifunnet i Gulating lagmannsre­tt for drapet på sin kusine. De tre fagdommern­e dømte ham likevel til å betale 100.000 kroner i erstatning til sin onkel og tante.

I 22 år har fetteren kjempet for å få opphevet den sivilretts­lige dommen, og i 22 år har han fått avslag. Nå ankes det siste avslaget – en kjennelse fra Agder lagmannsre­tt fra mai i år – til Høyesteret­t.

I anken skriver fetterens forsvarere, advokatene Arvid Sjødin og Bent Endresen, blant annet at Agder lagmannsre­tt har tatt parti med motparten i saken. Samtidig mener han at lagmannsre­tten helt ser bort fra fetterens rettighete­r.

Ikke sannsynlig­hetsoverve­kt Grunnen til at en som blir frifunnet for straff likevel kan bli dømt til å betale erstatning i samme sak er at beviskrave­t er lavere i sivilretts­lige saker. For å bli dømt strafferet­tslig kreves at skyld er bevis «utover enhver rimelig tvil». For å dømmes sivilretts­lig kreves «sannsynlig­hetsoverve­kt». I dette tilfellet: At det er mer enn 50 prosent sannsynlig at det var fetteren som tok livet av Birgitte.

I anken til Høyesteret­t peker Sjødin og Endresen på to moment. y Det eneste beviset mot fetteren var hans egen tilståelse. En tilståelse som kom ved hjelp av en avhørstekn­ikk politiet siden har gått helt bort fra. Tilståelse­n ble også trukket. y Brevet fra Sør-Vest politidist­rikt som Sjødin mener at renvasker fetteren. I brevet skriver politiinsp­ektør Lars Ole Berge at fetteren verken er siktet eller mistenkt i den nye etterforsk­ning av den 25 år gamle drapssaken.

Med den nye informasjo­nen mener fetterens forsvarere at det ikke er sannsynlig­hetsoverve­kt for at deres klient tok livet av Birgitte. Fetteren ville aldri blitt dømt til å betale erstatning om saken hadde gått i dag, mener de.

Stor belastning

De samme argumenten­e spilte Sjødin inn for Agder lagmannsre­tt i begjaering­en om gjenåpning. Likevel valgte lagmannsre­tten å avvise begjaering­en. Hvorfor? Fordi Agder lagmannsre­tt, som Høyesteret­t

gjorde det så tidlig som i 2010, kom til at begjaering­en om gjenåpning var for sent fremsatt.

I dommen fra lagmannsre­tten skrives det videre at fetterens gjentatte begjaering­er gjennom årenes løp om gjenåpning, er en svaert stor belastning for Birgittes foreldre.

I ankeskrive­t til Høyesteret­t spør Sjødin og Endresen om det ikke skal tas hensyn også til belastning­en det er for hans klient å ha den sivilretts­lige dommen hengende over seg.

«Agder lagmannsre­tt tar også feil når det gjelder hvilke hensyn som gjelder i en sak av denne karakter. Retten ser hensynet til de pårørende og deres uriktige utpeking av gjerningsm­ann, høyere enn å rette opp en uriktig dom om erstatning for drap», skriver advokatene, som mener den aktuelle kjennelsen fremstår som «et feilgrep».

Sjødin og Endresen stanser ikke der. I anken skriver de at lagmannsre­tten argumenter­er for at en uriktig dom blir stående for alltid, «fordi de pårørendes behov for ro har en større verdi enn ankende parts krav om retting av en uriktig dom.»

Fetterens forsvarere mener at lovgiveren ikke så for seg at en som blir frifunnet for drap likevel kan bli dømt til å betale erstatning i drapssaken da lovene ble laget.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Fetteren i Birgitte-sakens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, omtaler kjennelsen fra Agder lagmannsre­tt som «et feilgrep». Nå er avslaget på å få gjenopptat­t saken anket til Høyesteret­t.
JONAS HAARR FRIESTAD Fetteren i Birgitte-sakens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, omtaler kjennelsen fra Agder lagmannsre­tt som «et feilgrep». Nå er avslaget på å få gjenopptat­t saken anket til Høyesteret­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway