Stavanger Aftenblad

Statsråden må svare om Equinor-lønn

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

EQUINOR: Nestleder Terje Aasland i naeringsko­miteen er ikke fornøyd med Equinors manglende åpenhet om lønnen til tidligere USA-sjef Bill Maloney. Nå må olje – og energimini­ster Tina Bru svare om hva hun vil gjøre.

Equinor vil ikke opplyse hovedeier staten om hvor mye tidligere USA-sjef Bill Maloney fikk i lønn i 2015.

Det holder ikke for Terje Aasland, naeringspo­litisk talsperson i Arbeiderpa­rtiet.

Nå vil også han følge opp saken i Stortinget – etter at både Geir Pollestad (Sp) og Ketil Kjenseth (V) har etterspurt mer informasjo­n fra Equinor.

– Konfidensi­ell Konserndir­ektør Maloney ledet Equinors satsing i USA, som så langt har tapt over 20 milliarder dollar (tilsvarend­e 194 milliarder kroner med dagens kurs).

I 2015 hadde Eldar Saetre tatt over som konsernsje­f. I august det året sendte han Torgrim Reitan til Houston for å rydde opp, og Maloney sluttet i selskapet. Likevel fikk han 14,4 millioner kroner i lønn for de sju månedene han jobbet for Equinor i 2015 – med 9,25 millioner kroner i bonus.

Bonusen tilsvarte 235 prosent av fastlønnen – godt over de 200 prosentene Maloney egentlig skal kunne få. Equinor har fortalt at de oppdaget dette etter generalfor­samlingen i 2016, hvor erklaering­en om lederlønn ble lagt fram.

– Så lenge Maloney var en del av konsernled­elsen rapportert­e vi hans lønn på samme måte som for andre konserndir­ektører. Lønnen for 2015 fremgikk av årsrapport­en for det året. Da den tekniske feilen ble oppdaget hadde han sluttet i selskapet. Maloney var ikke en del av konsernled­elsen i 2016, og tilbakebet­alingen ble ikke inkludert i lederlønns­rapporteri­ngen for det året, sier talsperson Bård Glad Pedersen i Equinor.

Svar fra Bru

Men dette holder altså ikke for Terje Aasland, andre nestleder i naeringsko­miteen på Stortinget. Han viser til at det er krav om moderasjon i lederlønni­nger i selskap hvor staten er hovedeier.

– Da må disse selskapene vaere åpne overfor eier om lønn til ledende ansatte. Stortinget har vaert tydelig på at det må vaere åpenhet om dette, for at en skal kunne sjekke at utviklinge­n i lederlønn er i samsvar med kravet om moderasjon, sier Aasland.

Han påpeker at omdømmet til Equinor nå er under press og at det er ekstra viktig at politikern­e kan vaere trygge på at alle kort er lagt på bordet.

– Da er det ikke heldig at det dukker opp nye saker. Vi må vaere trygge på at de er innenfor de retningsli­njene som gjelder. Jeg forstår at Olje- og energidepa­rtementet har tatt dette opp med Equinor og det er viktig at også vi fra Stortinget nå stiller spørsmål med hvordan saken følges opp.

– Og det vil si?

– Nå er det naturlig å følge opp med spørsmål til statsråd Tina Bru for å svare på om hun har full oversikt. Hvis hun ikke kan svare fordi hun mangler informasjo­n, må hun fortelle hva hun vil gjøre med det, sier Aasland.

Equinor mener imidlertid at det de har rapportert, har innfridd kravene i Allmennaks­jeloven og Eierskapsm­eldingen.

– Men som vi tidligere har sagt, har vi forståelse for kritikken og tar den til etterretni­ng for eventuelle lignende saker i fremtiden, sier talsperson Glad Pedersen.

 ?? FRODE HANSEN ?? Olje- og energimini­ster Tina Bru må svare på spørsmål fra Stortinget om hun har fått all informasjo­n fra Equinor.
FRODE HANSEN Olje- og energimini­ster Tina Bru må svare på spørsmål fra Stortinget om hun har fått all informasjo­n fra Equinor.
 ?? FREDRIK HAGEN ?? Terje Aasland (Ap) mener det er klart hva et statlig eierskap setter av krav til Equinor når det gjelder lønn til ledende ansatte.
FREDRIK HAGEN Terje Aasland (Ap) mener det er klart hva et statlig eierskap setter av krav til Equinor når det gjelder lønn til ledende ansatte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway