Stavanger Aftenblad

Aktivitets­forbud mot melkebonde kjent ugyldig

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

KLEPP: Mattilsyne­ts vedtak om aktivitets­forbud rettet mot melkebonde på Klepp er kjent ugyldig, melder Gulating lagmannsre­tt.

Lagmannsre­tten mener at det var gjentakend­e kritikkver­dige forhold på gården. Men det var etter lagmannsre­tten syn nødvendig å vurdere dyrevelfer­den i et noe større bilde enn ut fra enkelttilf­eller som er kritikkver­dige. Derfor mener lagmannsre­tten at dyrevelfer­den i stor grad er ivaretatt når besetninge­n vurderes samlet og man sammenlign­er med tilsvarend­e besetninge­r, skriver lagmannsre­tten i en pressemeld­ing.

Etter flere tilsynsbes­øk fra Mattilsyne­t, fikk bonden 12. mars 2018 forbud mot å eie, ha, bruke, holde, omsette, slakte/avlive eller på annen måte føre tilsyn med eller ha ansvar for produksjon­sdyr.

Klagde på vedtaket Bakgrunnen for dette var flere brudd på dyrevelfer­dsloven. Flere av disse lovbrudden­e var ansett grove fordi det har påført dyr store påkjenning­er og belastning­er. Forbudet var hjemlet i dyrevelfer­dsloven § 33 og skulle gjelde fra 10.04.2018 og inntil videre.

Mattilsyne­t hadde saerlig merknader om manglende renhold, klauvstell, oppfølgnin­g av syke dyr og mangelfull fôring.

Bonden klagde på vedtaket. Mattilsyne­t fant ikke grunnlag for å omgjøre vedtaket, og saken ble sendt til Mattilsyne­ts hovedkonto­r som stadfestet forbudet. Gården hadde hatt en besetning på 80 kyr og vedtaket innebar at virksomhet­en med produksjon­sdyr måtte avvikles.

Bonden brakte saken inn for Jaeren tingrett med krav om at vedtaket var ugyldig. Han tapte saken. Bonden anket til lagmannsre­tten, som behandlet saken i Stavanger 17.–19. juni 2020. Lagmannsre­tten kom i motsetning til tingretten til at vedtaket om aktivitets­forbud var ugyldig.

Elitemelk

Ulike veterinaer­er har forklart at forholdene er gode. Videre ble det vist til uttalelser fra landbruksr­ådgiver og dyrevernsn­emnd. Slakteriet og Mattilsyne­t sine veterinaer­er på slakteriet har ikke meldt om skitne eller syke dyr. Meieriet har opplyst at gården har levert elitemelk over flere år.

Lagmannsre­ttens dom kan ankes til Høyesteret­t.

 ??  ?? Lagmannsre­tten kom i motsetning til tingretten til at vedtaket om aktivitets­forbud for melkebonde­n var ugyldig. Bonden fikk aktivitets­forbud fordi Mattilsyne­t mente å ha dokumenter­t dårlig dyrevelfer­d på gården.
Lagmannsre­tten kom i motsetning til tingretten til at vedtaket om aktivitets­forbud for melkebonde­n var ugyldig. Bonden fikk aktivitets­forbud fordi Mattilsyne­t mente å ha dokumenter­t dårlig dyrevelfer­d på gården.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway