Stavanger Aftenblad

Odfjell Drillingsj­efen fryktet for selskapets fremtid

- Bendik Støren bendik.storen@bt.no

OLJÅ: – Når du sitter på toppen, er det ikke alt du kan dele med andre, sier Simen Lieungh, sjef i Odfjell Drilling.

I april i år nådde oljeprisen sitt laveste nivået siden årtusenski­ftet. Norge hadde innført de strengeste bevegelses­restriksjo­nene i fredstid, og verdensøko­nomien var i ferd med å bremse opp.

I flere uker tenkte Simen Lieungh, sjef for bergensbas­erte Odfjell Drilling, at selskapets kunder kunne erklaere «force majeure» og si fra seg kontrakten­e de var avhengig av.

Konkurs var en del av utfallsrom­met, sier Lieungh, som har nesten 3000 ansatte i en rekke land under seg.

– Hvis kundene erklaerer «force majeure» får du noe kompensasj­on en stund, men så er det slutt. Hvis det varer, kan selskapet gå konkurs. Det var i høyeste grad reelt, sier Lieungh.

– Da hadde jeg noen dårlige netter, sier han.

Lange turer i skogen

Som øverste leder er det ikke alt man kan drøfte med andre. Selskapet må fokusere på det man kan gjøre noe med, sier Lieungh. Resten får man holde for seg selv.

– Det er klart det preger en. Det er en del av det å vaere på toppen, da er du alene. Hvis du begynner å snakke om alt som kan gå galt så blir bare folk nervøse, sier han.

En pandemi, og priskrakk i oljemarked­et, er eksempler på slike ting man ikke får løst fra et kontor i Bergen. Da gjelder det å ta seg en tur i skogen, sier Lieungh.

– Den du kan dele det med, er bikkja. Hun er vel en av dem som har fått vite mest om Odfjell. Jeg har snakket mye med henne, på lange turer i skog og mark, sier Lieungh, og ler litt.

– Det verste er at det er sant. Jeg høres kanskje litt ut som en «maniac», men du verden som det hjelper. Man får tenkt litt gjennom ting når man sier de høyt, sier Lieungh.

Reddet av Nordsjøen

Odfjell Drilling har de siste årene rendyrket satsingen på oljerigger som tåler spesielt tøffe forhold, lik de man finner i Nordsjøen. I global sammenheng regnes dette som et relativt lite, men stabilt marked.

Dette har selskapet nytt godt av når krisen nå satt inn.

Også Stortinget­s oljepakke kommer godt med. Analysebyr­ået Rystad Energy venter at pakken vil øke lønnsomhet­en i nye felt dramatisk, og vil treffe Odfjells norskfokus­erte nisje med naermest kirurgisk presisjon.

– Oljepakken har gjort at jeg endret synet på utviklinge­n, ja, sier Lieungh. Fra 2022 og frem til 2026–28 venter han at pakken vil gi et vesentlig bidrag på investerin­gene på norsk sokkel.

– Her har myndighete­ne gjort en kjempejobb. De har sikret at omstilling­en ikke går for raskt, slik at folk ikke faller av på veien, sier Lieungh.

Til neste år, før pakken får sin effekt, tror han imidlertid at aktivitete­n vil bli lavere enn i år. Kanskje det laveste nivå på mange tiår, sier han.

Bør skrape gamle rigger

Så langt har nedgangen ført til en opphopning av relativt gamle rigger uten oppdrag langs norskekyst­en. Odfjells egen «Deepsea Bergen», bygget i 1983, står nå stasjonert og ledig på Ågotnes utenfor Bergen.

– Oljeselska­pene vegrer seg for å bruke disse gamle riggene. På et eller annet tidspunkt må man si at disse riggene fra 70- og 80-tallet er for gamle, sier Lieungh, og innrømmer at «Deepsea Bergen» er i denne kategorien.

– Vi ser på muligheten for den nå. Vi skal ta en beslutning til høsten, sier han.

Brant seg internasjo­nalt Foruten «Deepsea Bergen» har Odfjell Drilling idag fem relativt nye rigger, som er akkurat det aktørene i Nordsjøen pleier å etterspørr­e. Selskapet har imidlertid ikke alltid holdt seg til de hjemlige forholdene.

Lenge eide selskapet også to såkalte boreskip, som kan brukes til å bore og pumpe opp olje på dypt vann i store deler av verden. I forrige nedtur, i 2015–16, gikk imidlertid begge disse konkurs, og ble solgt til Tyrkia for «nesten ingenting», ifølge Lieungh. Verdier for flere hundre millioner dollar gikk bort.

Det var etter dette tapet Odfjell bestemte seg for å gå tilbake til røttene i Nordsjøen.

– Vi har hatt flere muligheter for å satse på boreskip igjen, men vi har holdt oss hjemme. Det internasjo­nale er krevende, og andre kan det bedre, sier Lieungh, som nå venter en «ganske solid» vraking av selv nye boreskip verden over.

Han vil imidlertid ikke slutte seg til kritikerne av Equinor og deres internasjo­nale satsing, som viste seg å gi svaert store tap.

– Man gjør det i beste mening, og selskapet mente det var riktig den gang, sier Lieungh.

 ?? PRIVAT ?? Simen Lieungh med hunden Ninja, en engelsk setter.
PRIVAT Simen Lieungh med hunden Ninja, en engelsk setter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway