Stavanger Aftenblad

Fra en bladfyke til olje-Ola

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Nestleder i Senterpart­iet, Ola Borten Moe, slår hardt ned på det grønne skiftet. Kanskje det er på tide å ta en tur ut av oljebobla.

Borten Moe fyrer i kronikken «Grønn svada?» på NRKs Ytring løs på de fleste som har uttalt seg om det grønne skiftet.

Han mener at pressen, de profesjone­lle klimaorgan­isasjonene, aktivister og naeringsli­vet selv har drevet fram et narrativ om at «med hjelp av høyere avgifter til folk flest og overføring­er fra skattebeta­lerne skal vi ikke bare berge verden, det skal skapes arbeidspla­sser». Det er vanskelig for politikern­e å si nei, ifølge Borten Moe.

«Hva om vi hadde brukt energien vår på å videreutvi­kle de naeringsve­iene vi allerede har istedenfor å snakke dem ned?,» skriver Borten Moe, med tydelig referanse til oljenaerin­gen, som han selv er en del av.

Havvind

Borten Moe lister opp ting han mener ikke er noe vits for oss her i Norge å holde på med.

Havvind er lysår fra å vaere kommersiel­t interessan­t i Norge, hevder han for eksempel. Det er kanskje ikke så rart han sier det, siden det var han selv som avlyste havvind-festen på norsk sokkel i 2011.

Men Borten Moes påstand stemmer ikke overens med det leverandør­industrien og markedsakt­ører sier.

Både Aker Solutions og Rederiforb­undet har for eksempel flere ganger etterlyst et hjemmemark­ed for havvind, fordi det da blir lettere å utvikle gode løsninger som leverandør­industrien her i landet kan selge til andre land.

Det er riktig at vi har nok kraft i dette landet. Men dette skyldes i større og større grad at det bygges ut flere vindkrafta­nlegg på land. Dette er det også Borten Moe som er ansvarlig for.

I hans eget parti sitter nå programkom­iteen og utarbeider nytt partiprogr­am, med stort fokus på klima.

Parlamenta­risk leder Marit Arnstad, som leder programkom­iteen, sa til Vårt Land i forrige uke at hun ønsker å fremme grønn vekst og naeringsut­vikling, for eksempel i hydrogen, ammoniakk og havvind.

Også partileder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere snakket varmt om havvind: «Nye energiform­er, som havvind, må gi verdiskapn­ing og arbeidspla­sser i Norge. Å importere teknologi vil på sikt ikke vaere baerekraft­ig.»

Den nye oljå

Borten Moe har rett i at vi må vaere kritiske til hva vi bruker penger på. Men fakta er at vi må finne noe annet å leve av.

Når til og med Fatih Birol, sjefen for Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA), nå oppfordrer myndighete­ne globalt til å sørge for grønn omstilling i hjelpepakk­ene etter koronakris­en, er det et tydelig tegn. IEA har tidligere fått krass kritikk for å vaere for karbonvenn­lige, men nå viser byråets analyser at grønne jobber er mer effektivt enn å gi mer penger til høykarbonø­konomien.

Det finnes ikke i dag en naering vi kan tjene like mye penger på som oljå. Vi må finne flere. Men da må vi henge med, og prøve og noen ganger feile, som Borten Moe selv var med på da fullskala-anlegget på Mongstad ble lagt ned.

Oljeboble

Borten Moe, eller olje-Ola som han fikk som kallenavn da han var oljeminist­er, kommer også med en oppfordrin­g til oss i media: «Kanskje bladfykene i våre store mediehus har en oppskrift de enda ikke har delt med oss?»

Det har vi selvsagt ikke. For det er ikke journalist­er som skal finne løsningene for det grønne skiftet. Det er det industrien som skal gjøre. Og det gjør de.

Kanskje olje-Ola burde ta seg en tur utenfor oljebobla. Da hadde han helt sikkert sett at også selskaper i hans egen naering jobber hardt for å få til løsningene for framtiden. Og for å få til lønnsomhet.

Oljepakken fra Stortinget, som Borten Moes eget oljeselska­p Okea drar god nytte av, er helt nødvendig for å bevare norske industrijo­bber. Når noen snakker om å avvikle denne naeringen uten en løsning for hva vi skal leve av etterpå, er dette en utopi. Men vi kan vel «ha to tanker i hodet samtidig», som Borten Moe selv liker å si.

Borten Moe har rett i at vi må vaere kritiske til hva vi bruker penger på. Men fakta er at vi må finne noe annet å leve av.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway