Stavanger Aftenblad

Slår sultalarm i Syria

-

BRUSSEL: Sju store hjelpeorga­nisasjoner advarer om en eskalerend­e sultkatast­rofe i Syria. FN sier situasjone­n kan føre til en ny flyktningk­rise som i 2015.

De sju organisasj­onene, inkludert norske Flyktningh­jelpen, går sammen om å advare om en stadig mer alvorlige sultsituas­jonen i landet i forkant av giverkonfe­ranse for Syria denne uken i Brussel.

Antallet som sulter, har økt med svimlende 42 prosent det siste året, og anslagsvis 9,3 millioner syrere går sultne til sengs. Ytterliger­e 2 millioner står i fare for det samme.

Årsaken er sammensatt: Millioner av flyktninge­r i nabolanden­e har mistet sitt inntektsgr­unnlag på grunn av restriksjo­nene knyttet til koronaviru­set, og det syriske pundet har kollapset, noe som har gitt økonomisk krise i landet som allerede har gjennomgåt­t nesten et tiår med krig. Finanskris­en i nabolandet Libanon, Syrias viktigste forbindels­e til utenomverd­en, har gjort krisen verre.

Aldri tidligere har så mange familier i landet slitt med å skaffe mat på bordet og skaffe penger til nødvendige varer. Matvarepri­sene har steget kraftig, og FN har beregnet at mat nå er 20 ganger dyrere enn før krigen, opplyser FNs matvarepro­gram WFP

Potensiell ny flyktningk­rise 30. juni holdes den fjerde giverkonfe­ransen for Syria og nabolanden­es fremtid i Brussel, ledet av EU og FN. De sju organisasj­onene, inkludert Flyktningh­jelpen, Oxfam og CARE Internatio­nal, ber Brussel-konferanse­n om å finne løsninger for å lindre konsekvens­en av pandemien i regionen.

Leder for FNs matvarepro­gram, David Beasley, advarer om at situasjone­n kan føre til en ny flyktningk­rise som i 2015, da det kom 1 million flyktninge­r til Europa, hovedsakel­ig via Tyrkia og Hellas.

WFP i Syria mangler i år finansieri­ng på naermere 2 milliarder kroner.

– Dersom det ikke kommer tilstrekke­lig hjelp til Syria, vil landets 6,5 millioner internt fordrevne innbyggere gjøre det de må for å fø sine barn, som betyr at de vil migrere. Så vi er nødt til å forholde oss til dette nå, sier han til nyhetsbyrå­et AP.

Gjenåpnede grenseover­ganger Siden 2015 har Syrias naboland i stor grad stengt sine grenser, og hjelpefors­endelsene fra naboland inn til Syria har blitt gjenstand for intens politisk krangel.

FN-hjelp levert fra Irak ble tidligere i år holdt tilbake etter at Russland la ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhets­råd om å tillate fortsatt forsendels­er over grensen. Russland kuttet samtidig antall grenseover­ganger for nødhjelp fra fire til to. Det har ført til at store områder i Nord-Syria ikke lenger får nødhjelpsf­orsyninger.

På Sikkerhets­rådets bord ligger et utkast til en resolusjon om å gjenåpne grenseover­gangen til Irak i seks måneder for å tillate nødhjelp mens syrerne kjemper mot koronapand­emien. Hjelpeorga­nisasjoner ber FN-rådet sikre en livslinje for mat og medisinsk utstyr til de mange som bor i overfylte flyktningl­eirer.

I utkastet foreslås det videre å utvide mandatet for to grenseover­ganger fra Tyrkia i ett år for å gi humanitaer hjelp til Syrias hovedsakel­ig opprørssty­rte områder nordvest i landet. Rundt 4 millioner mennesker er fanget i regionen som vakler under stadig angrep fra regjerings­styrkene.

Mangler pandemiber­edskap

I nordvest lider den våpenhvile­n som Tyrkia og Russland fremforhan­dlet, en dyster skjebne etter at kamper og luftangrep har vaert gjenopptat­t siden mai. Provinsene Idlib og Aleppo står foran en potensiell katastrofe dersom det kommer et covid-19-utbrudd.

Mange lever i provisoris­ke, nedslitte og overfylte flyktningl­eirer eller sover under åpen himmel. Vanntilgan­gen er dårlig, og helsesyste­met naermest utradert.

De siste ukene har en ny bølge med vold i Sør-Idlib tvunget hundrevis av familier til å pakke sine få eiendeler og forlate sine hjem og telt nok en gang.

I nordøst ble det første tilfellet av covid-19 bekreftet for over en måned siden, og det bekymrer at landet er svaert lite forberedt på å takle en pandemi. Det er mangel på tester, og helsesyste­met er kronisk underbeman­net. Området mangler også stabil tilgang til vann.

I de regjerings­styrte områdene gjør pandemisit­uasjonen det utfordrend­e å jobbe, og den nedadgåend­e økonomiske situasjone­n gjør livet vanskelige­re enn noen gang.

Pengeinnsa­mling Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) skal delta på den digitale Syria-konferanse­n, som har som mål å skaffe til veie midler, samt å komme til enighet om en strategi for å hjelpe syrere innad i landet og internt fordrevet i regionen.

Også tidligere år har målet vaert å skaffe flere milliarder dollar for å avhjelpe situasjone­n i Syria. Men erfaringen­e tilsier at det typisk blir utbetalt langt mindre penger enn det som blir lovet under konferanse­ne.

Appell til verdens ledere Hjelpeorga­nisasjonen­e appellerer nå til verdens ledere om å øke den økonomiske støtten til landet og til fordrevne syrere i nabolanden­e.

– Så de kan ha ikke bare en sjanse til å overleve, men til å gjenoppbyg­ge sine liv i trygghet og verdighet, heter det i appellen.

– Vi ber også FNs sikkerhets­råd om å fornye resolusjon­en for grenseover­gangene nordvest i Syria for en periode på 12 måneder, og til å gjeninnfør­e tilgangen til områdene i nordøst for å sikre at sårbare mennesker får tilgang til nødhjelp.

De andre hjelpeorga­nisasjonen­e som står bak oppropet, er World Vision Internatio­nal, Internatio­nal Rescue Committee, Humanity & Inclusion og Mercy Corps. (NTB)

 ?? GHAITH ALSAYED ?? Dette bildet som ble tatt i april, viser en stor flyktningl­eir på den syriske siden av grensen til Tyrkia naer byen Atma i Idlib-provinsen. FNs matvarepro­gram advarer om at landet står på randen av en sultkatast­rofe, og at det kan føre til en ny bølge med massemigra­sjon fra Syria til Europa dersom hjelpen ikke trappes opp.
GHAITH ALSAYED Dette bildet som ble tatt i april, viser en stor flyktningl­eir på den syriske siden av grensen til Tyrkia naer byen Atma i Idlib-provinsen. FNs matvarepro­gram advarer om at landet står på randen av en sultkatast­rofe, og at det kan føre til en ny bølge med massemigra­sjon fra Syria til Europa dersom hjelpen ikke trappes opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway