Stavanger Aftenblad

Maas vil jobbe for et sterkere Europa i global maktkamp

-

BERLIN: Europa må ta plass på verdenssce­nen og unngå å bli en brikke i andres spill, sier Tysklands utenriksmi­nister Heiko Maas før landet overtar ledelsen av EU og FN.

Denne uken, naermere bestemt onsdag 1. juli, er det Tysklands tur til å ha formannska­pet i EU, et verv som går på rundgang mellom medlemslan­dene hvert fjerde år. Med korona øverst på dagsordene­n er det store oppgaver, og Maas har noen suksesskri­terier å styre etter.

Tre hovedsaker

– Vi må løse pengespørs­målet, og med det mener jeg at vi må få vedtatt gjenreisin­gspakken og EUs langtidsbu­dsjett fram til 2027. For det andre må vi sluttføre brexit. Og for det tredje må vi klare å posisjoner­e Europa som en samlet faktor i den globale maktkampen mellom USA, Kina og Russland. Vi har en mulighet til å ta vår plass i dette miljøet om vi gjør det i fellesskap. Hvis ikke, blir vi en brikke i noen andres spill, sier Maas i et intervju med det tyske nyhetsbyrå­et DPA.

Han mener Europa har laert mye om sine svakheter i løpet av krisen, men også om sine styrker og viser til bedre koordineri­ng og solidarite­t i form av gjensidig bistand uten sidestykke.

Til topps i FN

Samtidig som tyskerne skal lede EU, skal de i juli også ha formannska­pet i FNs-sikkerhets­råd. Også der blir covid-19-pandemien sentral.

– Vi vil gjøre et nytt forsøk på å finne et felles standpunkt mot pandemien. Det taler sterkt imot Sikkerhets­rådet at man ikke har klart dette ennå, sier utenriksmi­nisteren. Den tyske utenriksmi­nisteren tror det anstrengte forholdet mellom Kina og USA – som begge har vetorett – er noe av hovedgrunn­en til at Sikkerhets­rådet «naermest er lammet».

– Det er ikke akseptabel­t at Sikkerhets­rådet tier mens verden står overfor en pandemi, sier han og legger til at behovet for reformer i rådet er mer prekaert enn noensinne.

Forhold på prøve

Også Tysklands forhold til USA blir for tiden satt på prøve, etter at Donald Trump varslet at han vil redusere det militaere naervaeret i Tyskland. Maas sier det transatlan­tiske forholdet for tiden ikke møter forventnin­gene til noen av partene. Samtidig vil han ikke svare direkte på om ting blir bedre dersom Donald Trump ikke får fornyet tillit hos amerikansk­e velgere.

– Enhver som tror at med en demokratis­k president så vil det transatlan­tiske partnerska­pet gå tilbake til slik det var før, undervurde­rer de strukturel­le endringene, sier utenriksmi­nisteren. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway