Stavanger Aftenblad

Ulovlig tvangsekte­skap må oppløses

- Gunnar Jan Johnsen Sandnes

FORSAND/SANDNES: Tvangsgjen­nomføring basert på ulovlige vedtak må aldri lønne seg.

Ifølge Aftenblade­t 8. juni er det nå startet ei aksjonsgru­ppe for å få oppløst båndene mellom Forsand og Sandnes. Flertallet i Forsand ønsker å gå sammen med Strand.

Stortinget­s vedtak om sammenslåi­ngen av Forsand og Sandnes ble besluttet 8. juni 2017. Det skjedde to dager etter at Forsand kommunesty­re 6. juni 2017 av davaerende Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad ble nektet å realitetsb­ehandle et flertallsf­orslag om heller å gå sammen med Strand kommune.

Sandnes toet sine hender

Det er i ettertid konkludert med at dette var en graverende, ulovlig handling utført av ordfører og mindretall­et. Ledelsen i Sandnes satt «stille i båten» etter dette møtet og hadde ingen formening om at det ble nektet behandling av flertallsf­orslaget.

Bystyret i Sandnes burde satt avgjørelse­n på vent til miseren i Forsand var avklart. Sandnes var urolige for at hvis dette hadde blitt gjennomfør­t den kvelden i kommunesty­ret i Forsand, ville sammenslåi­ngen blitt gjennomfør­t med Strand kommune. Derfor toet ordførerdu­oen i Sandnes sine hender og sa at de ikke ville legge seg opp i Forsand sine disposisjo­ner.

De så altså med åpne øyne på at det ble gjort et lovbrudd i Forsand kommunesty­re 6. juni 2017. Hvordan føltes det å lukke øynene for at dette hadde skjedd?

Sp sentralt har tydelig sagt at de vil oppløse kommuner som er slått sammen med tvang. I Sandnes gikk de lokale kommunesty­rerepresen­tanter fra Senterpart­iet derimot mer enn helhjertet inn for sammenslåi­ngen og overså totalt at flertallet i Forsand ikke ønsket den. Folkeavste­mningen viste et klart og tydelig svar på at Forsand ville til Strand.

I artikkelen i Aftenblade­t kommer stortingsr­epresentan­t Øystein Langholm Hansen (Ap) med noen underlige betraktnin­ger. Han sier han egentlig var klar på at Forsand burde vaert en ryfylkekom­mune sammen med Strand, men at nå er Forsand en del av Sandnes, og han regner med at Sandnes ikke vil gi slipp på Forsand. Skulle det likevel vaere slik at Sandnes vil at Forsand går til Strand er det grei skuring for han.

Men han sier ikke noe om det fatale at Stortinget på feil grunnlag sa ja til sammenslåi­ngen og tvang Forsand til å bli en del av Sandnes. Dette burde Langholm Hansen poengtert og tatt konsekvens­en av.

I samme artikkel sier stortingsr­epresentan­t Geir Pollestad (Sp) at Sp ser på sammenslåi­nga av Forsand og Sandnes som en tvangssamm­enslåing. Han er klar på at en henvendels­e fra Forsand vil bli behandlet i stortingsg­ruppen til partiet.

To utganger

Da er det å anta at aksjonsgru­ppen sender saken til alle partiene på Stortinget og til regjeringe­n ved kommunalmi­nisteren.

Her blir det to veier en kan få kommet i mål på. Enten tar Stortinget saken og opphever vedtaket, eller kommunalmi­nisteren gjennomfør­er en grensejust­ering.

Tvangsgjen­nomføring basert på ulovlige vedtak må uansett aldri lønne seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway