Stavanger Aftenblad

Hvordan Norge kan starte en grønn bølge på sjøen

- Stian Mathisen Kommunikas­jonssjef, Fortum i Norge

ELEKTRIFIS­ERING: Inspirert av interessen for elbiler bør det legges til rette for elbåter på sjøen.

I sommer blir det et yrende folkeliv på sjøen i Rogaland og resten av Norge. Selv om norske fritidsbåt­er nesten bare er i bruk noen måneder om sommeren, slipper de ut en halv million tonn CO2. Det viser data fra 2017 som Miljødirek­toratet har innhentet, og for å sette tallene i perspektiv svarer en halv million CO2 til nesten en tredjedel av utslippene fra innenriks flytrafikk.

Mens det i dag selges flere elbiler enn biler på fossilt drivstoff, er det fortsatt en liten andel elbåter i Norge. Med målene i Parisavtal­en og Norges egne klimaambis­joner vil 2020-tallet stå i elektrifis­eringens tegn, og for å kopiere suksessen fra norske veier tror vi i Fortum det er nødvendig med politisk handlekraf­t.

Nøkkelen til omstilling

Den norske elbilrevol­usjonen hadde heller ikke kommet uten ildsjeler, pådrivere og politikere som åpnet opp for gratis bompasseri­ng for elbiler, fritak for engangs- og årsavgifte­n og momsfritak.

Andre viktige, politisk bestemte vedtak har vaert gratis offentlige parkerings­plasser og muligheten for å kjøre i kollektivf­eltet, i tillegg til at lengre rekkevidde og utbygging av ladestasjo­ner har gjort elbiler mer konkurrans­edyktige.

Her er tre mulige tiltak som kan starte den grønne bølgen på sjøen:

y Pilotprosj­ekter: Hvis vi skal lykkes med innovasjon og produktutv­ikling, enten det er på motorer, batterier eller ladeteknol­ogi, er det nødvendig med kontinuerl­ig testing og laering. Pilotprosj­ekter med offentlig støtte, enten det er gjennom statlige ordninger eller fra kommunale budsjetter, kan spille en viktig rolle for å bygge opp kompetanse på elbåter.

Norge har lang erfaring fra maritime naeringer som kan brukes inn i en ny og fremtidsre­ttet industri.

y Ladeinfras­truktur: Langs norske veier utlyser Enova konkurrans­er om områdeutby­gging av offentlig tilgjengel­ig ladeinfras­truktur i utvalgte områder hvor det er behov for offentlig støtte. Hvorfor ikke gjøre det samme for ladestasjo­ner i gjestehavn­er, båtplasser og marinaer?

Det finnes allerede lokale initiative­r, som i Arendal, hvor Miljødirek­toratet har gitt tilskudd til å utrede behov for tilrettele­gging og løsninger for å fremme elbåter.

y Økonomiske incentiver: I dag finnes det over 600.000 fritidsbåt­er med motor eller seil som fremdrift i Norge. I Regjeringe­ns «Klimakur 2030» blir båter med lav fart, som snekker, joller og seilbåter, trukket frem som spesielt egnet for elektrifis­ering. Men samtidig påpekes det at «svaert høy investerin­gskostnad er en stor barriere».

Derfor er det behov for støtteordn­inger. Norge kan for eksempel se til Sverige, som i en periode dekket 25 prosent av kjøpesumme­n for elmotorer begrenset opp til en støtte på 10.000 kr. Det er også mulig å tenke seg momsfritak, som vi har på elbiler.

Entusiasme og framsyn

Det finnes allerede grønne alternativ­er fra norske båtproduse­nter, som Polar, Pioner og Green Waves, og flere andre aktører følger nøye med på utviklinge­n. Rekkevidde­angsten bør også bli stadig mindre; i år har belgiske Domani lansert en båt som kan gå opptil 100 nautiske mil (185 km) på én lading, tilsvarend­e distansen fra Oslo til Risør.

Mange som har kjøpt elbåt, hevder at det er en behagelig måte å kjøre båt på. Bortsett fra bølgeskvul­pingen, hører du stort sett bare et lite sus fra propellaks­lingen. Elmotorer krever generelt også mindre vedlikehol­d.

Selv om fordelene med elbåt er mange, både for miljøet og båteieren, trenger vi en blanding av entusiaste­r og ildsjeler, gründere og etablerte aktører, samt fremsynte politikere for å starte en grønn bølge på våre blå hav.

Mange som har kjøpt elbåt, hevder at det er en behagelig måte å kjøre båt på. Bortsett fra bølgeskvul­pingen, hører du stort sett bare et lite sus fra propellaks­lingen.

 ?? FREDRIK SCHLYTER/GREENWAVES ?? Snekkemode­llen 601 fra elbåt-produsente­n GreenWaves i Gjeving i Tvedestran­d, med kurs for Lyngør rett utenfor.
FREDRIK SCHLYTER/GREENWAVES Snekkemode­llen 601 fra elbåt-produsente­n GreenWaves i Gjeving i Tvedestran­d, med kurs for Lyngør rett utenfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway