Stavanger Aftenblad

Kommunen kan forhindre selvmord!

- Sander Olsen Kommunesty­remedlem i Sandnes (H) Lisbeth Vikse Kommunesty­remedlem i Sandnes (H)

SANDNES: Ingenting er verre enn å tvile på at en hører til på jorden.

Antall unge mennesker som rapportere­r om psykiske plager, øker hvert eneste år, men vi vet fortsatt veldig lite om årsakene til økningen. Vi mennesker har et grunnlegge­nde og iboende behov for å skape oss gode liv. Når unge mennesker med hele fremtiden foran seg likevel velger å ikke vaere med oss lenger, har noe gått alvorlig galt. Når gikk det galt?

Livene våre leves i kommunene. Her går vi i barnehagen, laerer oss å skrive og forstå engelsk og tysk, og her har vi hjelpen vi trenger når vi en gang blir gamle. Derfor er det viktig at kommunen har det som trengs for å oppdage når noen kanskje trenger hjelp til selvhjelp. Noen har en kortvarig, men alvorlig livskrise, mens andre har slitt over lengre tid.

Lite oversikt

Halvparten av alle selvmord begås av pasienter i psykiatris­k omsorg. Mange i sykehusene, men enda flere før og etter innleggels­e, der pasienten ofte er under kommunal omsorg. Mange selvmord og selvmordsf­orsøk går under radaren, og blir aldri registrert. Hvem er de og hvor mange? Når man har bedre oversikt, kan en begynne å spørre hva som kan gjøres bedre i omsorgen. Ofte er det pasienter med flere forsøk bak seg som til slutt dessverre lykkes med sitt selvmord.

Det er meningsløs­t og trist når et ungt menneske med et langt liv foran seg begår selvmord. Men det er også utrolig vondt når våre eldre finner livet så vanskelig at de også velger å forlate oss. Hvem skal se dem da? Det er fastlegens ansvar. Hvor er han? Eldre mennesker vil ikke «forstyrre» fastlegen når de er ensomme, nedfor og har det vondt. Mange selvmord blant eldre blir aldri registrert fordi de har metoder som ikke blir registrert. Blant de vel 600 som tar sitt eget liv, er det mange eldre.

Mellom 4000 og 6000 mennesker i alle aldre blir behandlet for selvmordsf­orsøk hvert eneste år. Sintefs ferskeste rapport om kommunalt psykisk helse- og rusarbeid fra 2019 viser at mange kommuner har store mangler i oppfølging­en etter å ha prøvd å ta sitt eget liv. Disse er i stor fare for å prøve igjen og trenger den hjelpen og omsorgen de fortjener som enkeltmenn­esker i en vanskelig situasjon. Det må kommunen levere på!

Wirak kunne ikke svare

I sist kommunesty­remøte ønsket vi i Høyre å få svar på hvordan Sandnes kommune arbeidet med selvmordsf­orebygging, og få bekreftet at laererne, helsearbei­dere og andre ansatte har kunnskapen som kreves for å oppdage dem som sliter tidligst mulig.

Det kunne ikke ordfører Stanley Wirak (Ap) svare på. Heller ikke på spørsmålet om hvordan oppfølging­en er, og hvem som har ansvar for hva, kunne han svare på i møtet – selv om interpella­sjonen ble sendt inn syv uker i forveien.

Dette tyder på at vi trenger mer informasjo­n om hvordan den enkelte kommune leverer for at faerrest mulig tar livet sitt. Vi må etterspørr­e bedre registreri­ng og bedre statistikk.

Nullvisjon­en

Mange som begår selvmord, er aldri i kontakt med helsevesen­et. Derfor er det veldig bra at helseminis­ter Bent Høie, på vegne av regjeringe­n, med Høyre i spissen, legger frem en nullvisjon for selvmord. I planen ligger mange viktige og konkrete tiltak, deriblant å sikre trygg informasjo­n og trygge samtaler om selvmord – fysisk så vel som digitalt. Å se helheten i det selvmordsf­orebyggend­e arbeidet, sørge for selvmordss­ikring ved høye broer og mye annet inngår også i nullvisjon­en. Det er bra!

Ingen skal føle at de ikke hører til på jorden. Vi er alle verdt mer enn vi ofte selv klarer å forstå. Vi fortjener ikke bare å overleve, vi fortjener å leve et meningsful­lt liv der en kjenner på verdien en har som enkeltmenn­eske. Det skal vi i Høyre alltid kjempe for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway