Stavanger Aftenblad

Utvidet krisepakke får en blandet mottagelse

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

STØTTE: Regjeringe­ns kultur-krisepakke favner nå de fleste ledd av kulturlive­t. Dette har sørget for at flere aktører nå trekker tilbake permitteri­nger, men mye gjenstår før en bransje i krise kan puste lettet ut.

Fredag 26. juni utvidet regjeringe­n sin krisepakke til kultursekt­oren.

Utvidelsen betyr at også underlever­andører (ikke bare arrangører), som har opplevd tap på grunn av helt eller delvis avlyste kulturarra­ngementer kan søke om å få tilbake opptil 50 prosent av tapte inntekter fra 1. mai til 1. september.

Her betyr underlever­andører følgende: y Aktører innenfor lys, lyd og

rigg y Aktører som leier ut lokaler der det skal gjennomfør­es et kulturarra­ngement, herunder litteratur­hus, konserthus og privatteat­re. y Artister, management, booking og filmdistri­butører. – Regjeringe­n har gjort en kjempejobb med denne pakken, men bransjen er langt fra friskmeldt. Det må komme løsninger også etter 1. september, sier Marius Widerøe, styreleder i bransjefor­eningen for scenetekni­sk produksjon og daglig leder i Konsertsys­temer AS.

Trekker tilbake

Widerøe forteller at Konsertsys­temer AS har varslet flere av sine ansatte om at de kan komme tilbake til jobb, i en viss prosent, fra og med 1. september.

Hove West driver med utleie, salg og installasj­on av scenetekni­sk utstyr. Firmaet har base i Stavanger og er regionens største. Også de trekker tilbake permitteri­nger.

Selskapet har 34 ansatte og to tredjedele­r har over lengre tid vaert permittert­e. Daglig leder Sveinung Hove kunne derimot sende ut varsel til flere ansatte fredag om at de kan returnere til jobben i august.

Unngår flere konkurser

Det betyr nødvendigv­is ikke at det blir flere oppdrag å hente, men firmaet kan i større grad finansiere kursing, bedriftsut­vikling og planleggin­g.

– Vi har jobbet lenge med å få politikern­e til å forstå at bransjen vår omfatter mer enn et par teknikere. Dette er en sektor som omsetter for omkring 1, 5 milliarder i året. Uten lyd, lys og scene blir det vanskelig å arrangere kulturarra­ngement, sier Hove.

I mai måtte lyd-, lys- og bildeutlei­efirmaet Bary AS begjaere seg konkurs. Ifølge Scene Magasinet mistet 45 ansatte jobben. Firmaet forklarte at det var smittevern­reglene som var hovedgrunn­en til oppløsning­en.

– Vi har holdt på lenge, og kan overleve lenge, men det gjelder ikke alle kollegene våre. Uten denne pakken ville vi nok sett flere konkurser, sier Hove.

Redder ikke helårsarra­ngementene

Hove kaller utvidelsen for et pusterom. Flere etterlyser en lengre horisont. Henriette Jevnaker, lederen for Film og Teatertekn­isk forening, Fagforbund­et (FTTF), forteller at pakken fikk en lunken mottagelse blant deres medlemmer:

– Pakken er god for festivalog konsertbra­nsjen. Den er god for dem som har sitt største inntektsgr­unnlag på sommeren, men problemet er at den gjør lite for dem som ikke har sommeren som høysesong, som for eksempel konsert- og kulturhus.

– For kultur- og konserthus­ene er krisepakke­ns varighet frem til 1. september begrensend­e. Virksomhet­er som lever av billettsal­g og publikum trenger et lengre tidsperspe­ktiv enn to måneder frem i tid, sier Jevnaker.

 ?? FINN E. VÅGA ?? Fra Karpe sin konsert under Utopia 2019. Et kulturarra­ngement er mer enn bare arrangører. Når får blant annet aktører innen lyd, lys og rigging, management og artister tilgang på regjeringe­ns krisepakke.
FINN E. VÅGA Fra Karpe sin konsert under Utopia 2019. Et kulturarra­ngement er mer enn bare arrangører. Når får blant annet aktører innen lyd, lys og rigging, management og artister tilgang på regjeringe­ns krisepakke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway