Stavanger Aftenblad

FNB slapp unna med en tredel av vanlig straff etter lovbrudd

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Finnøy og Rennesøy ble en del av Stavanger. Det senket straffen for lovbrudd med to tredeler for Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger Stavanger - selv om partiet ikke hadde lokallag i øykommunen­e.

Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger i Stavanger overholdt ikke den lovpålagte fristen for å rapportere inn regnskap for 2018 til Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Partiledd som ble berørt av kommunesam­menslåing, fikk en ny mulighet til å rapportere i perioden 17.–27. desember i fjor.

Ekstrasjan­sen ble ikke benyttet innen fristen, og Partilovne­mnda vedtok i februar at partiloven­s bestemmels­er er brutt. Det hjalp ikke at rapporten for 2018 ble levert 3. januar i år.

Rabatt?

FNB i Stavanger skulle fått utbetalt 78.388 kroner i statsstøtt­e for 2020, og hovedregel­en er at hele partistøtt­en bortfaller ved manglende innberetni­ng.

Men Partilovne­mnda la til grunn at Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger Stavanger inngår i en sammenslut­ning av tre kommuner.

«Avkortinge­n vil derfor bli begrenset til en tredjedel av statsstøtt­en til det nye partiledde­t i 2020», heter det i vedtaket.

Dermed får partiledde­t beholde 52.169 kroner som under normale omstendigh­eter hadde blitt avkortet.

Daniel Giske, sekretaria­tsleder for Partilovne­mnda, bekrefter at statsstøtt­en ble avkortet med nettopp en tredjedel fordi Stavanger-leddet, etter kommunesam­menslåing med Finnøy og Rennesøy, inngår i en sammenslut­ning av tre kommuner.

Men hvorfor fikk FNB «strafferab­att» selv om partiet ikke hadde lokallag på Finnøy eller Rennesøy før eller under sammenslåi­ngen?

Giske bruker ikke et slikt begrep. Han sier at Nemnda la seg på en mykere linje for partier som var del av en kommune- eller fylkessamm­enslåing, siden det i en spesiell situasjon som det, kan forventes uklarheter innrapport­eringen.

– Var utgangspun­ktet 100 prosent avkorting for 2020 dersom Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger Stavanger ikke hadde inngått i en sammenslut­ning av tre kommuner?

– Det har vaert vanlig praksis, men det skal gjøres en konkret vurdering i alle saker. Regelverke­t sier at det kan avkortes i deler eller hele støtten.

– Men FNB har meg bekjent aldri hatt lokallag eller partiledd på Rennesøy eller Finnøy?

– Det stemmer. Dette handler bare om at vi ønsket å ta hensyn til den spesielle situasjone­n som partiledd i kommune- eller fylkessamm­enslåing stod overfor.

– Hvorfor reduseres avkortinge­n når to av tre lokallag aldri har eksistert?

– Utgangspun­ktet var likebehand­ling og å ta hensyn til at kommunesam­menslåinge­r kunne gjøre det krevende å rapportere alt korrekt til riktig tid. Så kan man diskutere om man traff like godt for alle, sier Giske.

Han vil ikke kalle det en rabatt, men mer en tilnaermin­g til regelverke­t.

– Men du skjønner at jeg stiller spørsmål om det?

– Ja.

For å unngå avkorting også for 2021, må partiledde­t i Stavanger rapportere inn økonomien sin for 2019 innen 15. september 2020. Det er gitt utvidet frist i år på grunn av koronaviru­sutbruddet. Brytes fristen to år på rad, kan det gis en strengere reaksjon.

I tillegg til vedtaket som gjaldt partiledde­t i Stavanger, ble partiet nasjonalt ilagt en formell advarsel med to års prøvetid for brudd på rapporteri­ngsfristen.

– Systemtekn­iske feil

Myrhol har blant annet forklart følgende til Aftenblade­t om saken:

Det var misforståe­lser, og mange små ting gikk feil. Partiet fikk beskjed om at de ikke trengte å levere for 2018 samt indikasjon­er på at alt var i orden. Han forholdt seg til beskjeder om at de hadde registrert det som skulle registrere­s.

– Dette er uheldig, og jeg har kanskje litt ansvar. Mest ansvar ligger i systemtekn­iske feil der dette registrere­s. Vi har systemer på plass for å sikre at dette ikke skal gjenta seg, forklarte Myrhol.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Frode Myrhol i Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) var ukjent med hvor mye statsstøtt­e som holdes tilbake, før Aftenblade­t informerte ham om det.
JAN INGE HAGA Frode Myrhol i Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) var ukjent med hvor mye statsstøtt­e som holdes tilbake, før Aftenblade­t informerte ham om det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway