Stavanger Aftenblad

Neste sommer finnes ikke for alle eldre på sykehjem heller

- Anne Torill Brimsø Sykepleier og pedagogisk veileder, Pårørendes­enteret

KORONAKRIS­EN: I mange uker har sykehjemme­ne vaert som festninger for pårørende som ønsker å besøke sine kjaere. Nå kan pårørende og beboere i prinsippet endelig treffes igjen. Men er det slik?

Mange som arbeider på sykehjem, gjør og har gjort en fantastisk jobb med å tilrettele­gge for kontakt mellom pasient og pårørende under saerdeles vanskelig forhold. Likevel får Pårørendes­enteret daglig henvendels­er på vår nasjonale pårørendel­inje om store variasjone­r i hvordan anbefaling­er fra Helsedirek­toratet blir tolket og praktisert.

Ti minutter besøk per uke

Tilbudet til pårørende har variert sterkt og gjør det fortsatt. Noen får treffe sine kjaere i ti minutter per uke. Da er det sykehjemme­t som setter opp tidspunkt, og besøket skjer ute. Flere eldre pårørende har fortalt at de selv har blitt syke som følge av en kald opplevelse utendørs. Andre har fått en liste med klokkeslet­t for besøk, der det er prinsippet «første mann til mølla» som praktisere­s. Atter andre får ikke lov å besøke i det hele tatt.

Pårørende forteller om maktesløsh­et og krenkelser i møte med fagpersone­r. Det finnes eksempler på manglende eller helt uverdig tilrettele­gging for besøk, selv til de som er i siste fase av livet. Dette skaper sorg, sinne og fortvilels­e.

Vi så derfor frem til å få en besøksveil­eder med anbefaling­er om hvordan det nå skulle tilrettele­gges for besøk på sykehjem og andre helseinsti­tusjoner. 27. mai kom den, uten at vi ble saerlig beroliget.

Anbefaling­ene går ut på at institusjo­nene selv må ha rutine for praktisk gjennomfør­ing av besøk. Videre må de vurdere behovet for besøk opp mot smitterisi­ko.

I Aftenblade­t 27. mai uttalte Bent Høie: «Nøyaktig hvordan smittevern­tiltakene blir der du skal på besøk, blir et samarbeid mellom deg som pårørende og institusjo­nen. Forholdene er forskjelli­ge. Jeg har mest tro på å la de som er naermest utfordring­ene, også løse dem», sa helse- og omsorgsmin­isteren.

Det å finne løsninger gjennom involverin­g er et viktig demokratis­k prinsipp, men får man i dette tilfelle til et likeverdig samarbeid?

Vi spør oss om så viktige avgjørelse­r kan overlates til den enkelte institusjo­n alene, og ønsker sykehjemme­ne så mye ansvar?

Et skjevt maktforhol­d

Her finnes ikke et enkelt svar, men en ting er sikkert. Pasient- og brukerrett­ighetslove­n paragraf 3–1 slår fast at pasient eller bruker har rett til å medvirke ved gjennomfør­ing av helse- og omsorgstje­nester. Dersom pasienten ikke har samtykkeko­mpetanse, noe som mange demente ikke har, har pasientens naermeste pårørende rett til å medvirke sammen med pasient, jf. tredje ledd. Dette gjelder også i krisesitua­sjoner.

Videre må virksomhet­er og helseperso­nell ta aktivt initiativ til å gi informasjo­n til pårørende. Gode vurderinge­r bør vaere i tråd med nasjonale anbefaling­er og bygge på helsefagli­g kompetanse, fagetikk og klokt skjønn. Fravaer av besøk kan medføre stor lidelse for pasienter og pårørende. Dette kommer frem i helsedirek­toratets svar om besøksstan­s og sosial isolering under covid-19-pandemien (6. mai 2020).

Henvendels­ene har dessverre ikke avtatt selv om veilederen kom. Det kan synes som om anbefaling­en fra helsedirek­toratet om å bygge på helsefagli­g kompetanse, fagetikk og klokt skjønn ikke alltid fungerer i tilstrekke­lig grad.

Vi må huske at på samme måte som sykehjemsb­eboere har behov for å se og få omsorg fra sine kjaere, har også pårørende dette behovet.

Vi mennesker trenger hverandre, sier Bent Høie. Ja, det er nettopp det vi gjør. Da kan det bli problemati­sk når anbefaling­en er at den enkelte institusjo­n og de som jobber der ute, skal ha frihet til å finne ut hvordan dette blir til. Når reglene praktisere­s så ulikt, også i kommuner der forutsetni­ngene skulle vaere like, skaper dette stor frustrasjo­n blant pårørende.

Kommunene har også et menneskere­ttighetsan­svar om likebehand­ling på tvers av kommuner. Dette for at ikke ressurssit­uasjonen i den enkelte kommune blir avgjørende for i hvilken grad avbøtende tiltak kan iverksette­s.

Ikke mye tid igjen

27. april hyllet Bent Høie, med rette, ungdommens innsats og tålmodighe­t: «Neste sommer finnes ikke når du er ung». Men neste sommer finnes heller ikke for mange sykehjemsb­eboere. Da er det viktig både for eldre pasienter og deres pårørende at den siste tiden de får sammen blir så verdig og fin som overhodet mulig.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Besøksforb­udet på sykehjemme­ne ble hevet 27. mai, i tide til at Ole Vik ved Vågedalen sykehjem i Stavanger fikk besøk av datteren Margrete Vik på 92-årsdagen hans. Men fem uker senere lider mange eldre på grunn av for lite kontakt med pårørende.
JON INGEMUNDSE­N Besøksforb­udet på sykehjemme­ne ble hevet 27. mai, i tide til at Ole Vik ved Vågedalen sykehjem i Stavanger fikk besøk av datteren Margrete Vik på 92-årsdagen hans. Men fem uker senere lider mange eldre på grunn av for lite kontakt med pårørende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway