Stavanger Aftenblad

En ordfører på lag med naeringsli­vet

- Dag Mossige Gruppelede­r, Stavanger Ap

STAVANGER: Gjennom hele koronakris­en har det styrende flertallet arbeidet for at du og jeg skal ha en jobb i morgen. Våre lokale bedrifter ga klar beskjed – og vi lyttet.

At Jotun-skipet kommer hjem til Stavanger er viktig for arbeidspla­ssene våre, og samtidig meget symboltung­t. Det var naeringen selv som forkastet den første oljeskatte­pakken fra Høyre-regjeringe­n, som ville ha ført til massive tap og en rasering av leverandør­industrien. Heldigvis hadde ikke regjeringe­n flertall, og Stortinget sørget for en ny pakke. Den kom ikke av seg selv.

Aktiv med flere initiativ

Sissel Knutsen Hegdal (H) skriver i et innlegg mandag 29. juni: «Stavanger Høyre setter jobb til mor og far først!»

Jeg er stolt over å ha en tydelig ordfører i Kari Nessa Nordtun som fra første dag har stått på barrikaden­e for naeringsli­vet i Stavanger: For jobbene våre, for bedriftene våre, og for at Stavanger skal vaere rustet for fremtidig vekst og utvikling.

Kari Nessa Nordtuns initiativ til et ordførerop­prop om å forskutter­e selskapene­s skattefrad­rag, reddet tusenvis av arbeidspla­sser i Stavanger og i vårt land. Et sterkt press fra ordførerne­ttverket, LO, NHO og andre sentrale aktører sørget for en pakke som sikret selskapers likviditet og investerin­gsevne.

Det er derfor Jotun-skipet nå er hjemme for oppussing, noe som gir arbeid til mange hundre innbyggere i flere år fremover.

Umiddelbar­e tiltak

Da krisen traff oss, var det viktig for oss å handle raskt for å få på plass tiltak for avhjelpe situasjone­n her og nå, – men også for å sikre at vi alle har en jobb å gå til når krisen er over.

Vi lanserte en 20-punktsplan for naeringsli­vet, der vi også inviterte partiene i mindretall­et til å delta med innspill:

Vi fremskynde­t vedlikehol­dsprosjekt­er og ba om full fremdrift i vedtatte byggeprosj­ekter for å holde hjulene i gang for bransjen.

Vi tok initiativ til et bredt samarbeid om kompetanse­heving og omskolerin­g av permittert­e/oppsagte arbeidstak­ere, og løftet arbeidet å videreutvi­kle våre naeringskl­ynger som en hovedsatsi­ng i kommunens omstilling­sarbeid.

Vi tilbød gratis gateleie, tok inn flere laerlinger, og bad kommunen om å raskt håndtere søknader om endring av driftskons­ept. Det gjorde at Elkjøp kunne tilby en drive-in butikk, og at Lervig bryggeri fikk muligheten til å begynne med netthandel og hjemkjørin­g.

Veien videre

Nye utfordring­er – men også nye muligheter – gjør at vi trenger en langt mer aktiv og offensiv naeringspo­litikk enn tidligere, ikke minst inn mot Oslo. Fremover må vi også gjøre langt mer for å sikre flere statlige arbeidspla­sser til vår region.

Stavanger tok initiativ til en tiltaksgru­ppe for naeringsli­vet på Nord-Jaeren, for å sikre rask hjelp på tvers av kommunegre­nsene. Vi fortsetter å styrke vår egen naeringsav­deling. I det siste kommunesty­ret før ferien la vi til sju nye millioner til naeringsut­vikling, hvor vi ba om saerskilt innsats for havvind og andre nye naeringsmu­ligheter for Stavanger-regionen. Menon Economics viser at flytende havvind alene kan lede til 128.000 årsverk i løpet av 30 år. Flere tusen av disse kan og skal havne i Rogaland.

Selvsagt skal Equinors fornybarsa­tsing også gjenspeile­s i vekst i arbeidspla­sser i regionen. Men for å få dette til må vi dra i lag – ikke skyte på hverandre.

Best å stå sammen

I kriser er det trygt å bo i et land som Norge, hvor vi har en sterk stat som stiller opp for fellesskap­et. Da er det skuffende når landets kommuner bare blir kompensert for halvparten av de tapene vi har hatt.

Det var Stortinget som sikret en rettferdig refusjonsp­akke for naeringsli­vet. Regjeringe­n la opp til at bedriftsei­erne skulle bli kompensert, mens vanlige arbeidsfol­k skulle ta kostnaden selv. Ennå nekter regjeringe­n og Frp å utvide permitteri­ngsperiode­n, og å løfte en finger for ONS.

Gjennom koronakris­en har vår ordfører stått sammen med ordførere fra hele landet, fra alle parti. Det hadde vaert flott om Høyre i Stavanger ville stå sammen med oss og byens innbyggere i kampen for de store midlene, forvaltet av egen regjering i Oslo, heller enn å kritisere på autopilot.

I mellomtide­n vil vi fortsette å bruke albuene for Stavanger, Norges energihove­dstad, helt i i tet mot fremtidens naeringsli­v.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway