Stavanger Aftenblad

Samvalg i psykisk helsearbei­d

-

DOKTORGRAD: Ny avhandling av Lise Saestad Beyene fokuserer på å skape kunnskap om samvalg i psykisk helsearbei­d ut fra pasienters og helseperso­nells perspektiv.

Beyene forsvarte sin avhandling The Meaning of Shared Decision-Making in Mental Care – A Hermeneuti­cal Study da hun disputerte for ph.d.-graden i helse og medisin ved Universite­tet i Stavanger 18. juni 2020.

Samvalg er anbefalt i nasjonale retningsli­njer i Norge og betyr at pasienter deltar aktivt i behandling­en.

Selv om helseperso­nell har vaert opptatt av å inkludere pasienten mer aktivt i behandling­en blir det fortsatt rapportert om manglende inkluderin­g av pasienter i beslutning­er som blir tatt.

Denne kvalitativ­e studien undersøker samvalg i psykisk helsearbei­d ved hjelp av individuel­le intervju med pasienter og fokusgrupp­eintervju med helseperso­nell.

Studien viser at betydninge­n av samvalg er å vaere samarbeids­partnere med et eksistensi­elt ansvar.

Hvordan og hvor mye pasientene deltar varierer etter deres psykiske helsetilst­and og må vurderes kontinuerl­ig. Med samvalg blir pasientene anerkjent som unike personer, noe som er essensielt for å kunne jobbe seg mot en bedre psykisk helse.

Helseperso­nell som praktisere­r samvalg ledsager pasientene og hjelper dem med å fokusere på ressurser og ivaretar dem i søken etter mening og mental vekst.

Lise Saestad Beyene er sykepleier med master i psykisk helsearbei­d. Hun er fra Sandnes og jobber som førsteaman­uensis ved VID vitenskape­lige høgskole.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway