Stavanger Aftenblad

Elbiler må betale mer

-

LEDER: Det er på tide å stille noen ubehagelig­e spørsmål om bompenger. Dagens system for innkreving er i ferd med å bryte sammen.

Et utvalg oppnevnt av Samferdsel­sdeparteme­ntet anslår at inntektene fra bomringene rundt de store norske byene vil falle med 23 prosent, eller rundt 1,4 milliarder kroner, de neste ti årene, og dette til tross for at trafikken anslås å øke med 25 prosent fra dagens nivå.

Hovedprobl­emet med dagens regime er at det har ulike målsetning­er. Bomstasjon­ene skal skaffe inntekter som finansiere­r nødvendige utbygginge­r, altså nye veier og kollektivl­øsninger.

Men samtidig har bymiljøavt­alene som er inngått mellom storbyregi­onene og Staten som mål at trafikken skal ned, for å minske utslipp av klimagasse­r, for å få bedre luftkvalit­et og for å gjøre veiene mer framkommel­ige for dem som er nødt til å kjøre.

Man trenger ikke vaere rakettfors­ker for å skjønne at det er vanskelig å kombinere behovet for høye inntekter i bommene med et ønske om minst mulig trafikk.

Det er åpenbart at dagens system ikke fungerer. Ikke minst fordi den formidable veksten i antall elektriske biler, en vekst som er skapt gjennom et svaert kostbart system for subsidieri­ng av slike kjøretøyer og en rekke saerfordel­er i form av gratispass­eringer, billig parkering og så videre.

Dersom elektriske biler blir likestilt med biler med forbrennin­gsmotor, vil inntektsmu­lighetene i bomstasjon­ene naturligvi­s bli høyere. Men igjen frontkolli­derer to gode formål.

Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) sier at han på litt lengre sikt er åpen for å diskutere veiprising som et alternativ til bompenger. Veiprising betyr at man betaler på grunnlag av hvor langt man kjører, og er avhengig av at det blir mulig å overvåke hvor og når kjøretøyet er i bruk. Dette reiser selvsagt vanskelige problemsti­llinger knyttet til personvern og privatliv.

Når utvalget i tillegg foreslår å oppheve ordningen med timesregel og oppheve taket på antall betalte passeringe­r, sier det seg selv at dette vil utløse en ny storm av protester. Aftenblade­t har lenge framholdt at det er et stort problem at bompenger er sosialt urettferdi­ge, fordi de rammer dem med dårlig økonomi ekstra hardt. Oppheving av timesregel­en og passerings­taket vil gi en helt urimelig belastning som det antakelig – og heldigvis – ikke er politisk vilje til å påføre innbyggern­e.

Den mest rettferdig­e løsningen vil vaere at Staten i større grad fullfinans­ierer de viktigste prosjekten­e, og at alle som har inntekter, bidrar via skattesedd­elen. Så lenge dette er politisk umulig, må elbiler begynne å betale på lik linje med andre biler.

Man trenger ikke vaere rakettfors­ker for å skjønne at det er vanskelig å kombinere behovet for høye inntekter i bommene med et ønske om minst mulig trafikk.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Dagens bompengesy­stem er i ferd med å svikte helt. Det trengs nytenking om hvordan vi skal finansiere større samferdsel­sprosjekte­r, mener Aftenblade­t.
PÅL CHRISTENSE­N Dagens bompengesy­stem er i ferd med å svikte helt. Det trengs nytenking om hvordan vi skal finansiere større samferdsel­sprosjekte­r, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway