Stavanger Aftenblad

Equinors tvilsomme penger

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Equinors pengebruk i Angola viser at selskapet har tatt for lett på tvilsomme kontrakter i land der korrupsjon er utbredt. Myndighete­ne må kreve mer åpenhet og stille krav.

Denne uken avslørte Aftenblade­t/E24 at 2011–2016 har Equinor, sammen med Cobalt, BP, Total og China Sonangol, overført gigantiske summer til det statseide angolske oljeselska­pet Sonangol.

Equinor betalte 420 millioner kroner til bygging av et stort forsknings­senter. Dette senteret har det aldri blitt noe av. I tillegg har det norske selskapet betalt 295 millioner kroner til udefinerte «sosiale prosjekter» til Sonangol. Ingen vet hvor disse pengene har blitt av.

Aslak Orre, forsker og Angola-ekspert ved Chr. Michelsens Institutt, antar at de «har forsvunnet inn i det dype korrupsjon­shullet, der svaert mye av pengene forsvinner utenlands».

«Crude intentions»

Professor Alexandra Gillies, rådgiver ved Natural Resource Governance Institute i USA, ga i januar i år ut boken «Crude Intentions: How Oil Corruption Contaminat­es the World». Den tar for seg forskjelli­ge former for korrupsjon i ulike land. Blant andre Angola.

USAs finanstils­yn (SEC) gjorde undersøkel­ser av Cobalts betalinger til forsknings­senteret i 2017, men avsluttet saken. Senere har tilsynet likevel foreslått å endre reglene slik at oljeselska­pene årlig kan bli nødt til å informere om alle utbetaling­er til utenlandsk­e myndighete­r.

Gjennom høringen av forslaget sendte Gillies et brev til SEC, der hun kom med sine anbefaling­er. Her brukte hun nettopp avtalen om Equinors lisenstild­elinger i Angola som eksempel.

Om denne og lignende avtaler skrev hun at i oljesektor­en «skjer de fleste avtalene, pengeflyte­n, og dermed manipulasj­onen og misbruket gjennom slike kontrakter». Gillies mener at de er med på å skjule mistenkeli­ge transaksjo­ner og tillate korrupsjon.

Korrupsjon og familiedyn­astier Korrupsjon finnes i både demokratie­r og diktaturer. Nigeria har en lang historie med korrupsjon i oljeindust­rien. Landet er i prinsipp et demokrati, og lederne må derfor regne med å ha makt bare i en kortere periode. Da prøver de som regel å «melke» staten så mye som mulig på kort tid, og de er ikke så opptatt av å bygge opp de nasjonale oljeselska­pene.

Angola, Aserbajdsj­an og Russland kategorise­rer Gillies derimot som kleptokrat­ier. Altså styreforme­r preget av diktatur eller autonome styresett, hvor lederne stjeler fra land og folk. Der er solide, nasjonale oljeselska­per en viktig kilde til å bygge opp enorme, personlige formuer, som ofte overføres til skattepara­diser. Men også til å forsterke lederens posisjon, ofte gjennom bestikkels­er. Kontrakter gis til venner, og politiske motstander­e skvises ut.

José Eduardo dos Santos styrte Angola fra 1979 til 2017. Hans datter, Isabel dos Santos, er regnet som Afrikas rikeste kvinne. Hun var sjef for oljeselska­pet Sonangol fram til farens avgang.

I januar publiserte Internatio­nal Consortium of Investigat­ive Journalist­s (ICIJ) en detaljert rapport – Luanda Leaks – som legger fram bevis for hvordan Isabel dos Santos «tjente en formue på bekostning av det angolske folk». Angolske myndighete­r har siden 2018 prøvd å stille henne for retten, men hun lever for tiden i eksil. Hennes halvbror, José Filomeno «Zenu» dos Santos, ble i august dømt til fengsel for svindel og hvitvaskin­g av penger.

I Aserbajdsj­an har Ilham Alijev sittet med makten siden 2003. Det er ukjent hvor stor formue han og familien har, men det er kjent at konen barna eier eiendommer verdt over 140 millioner dollar rundt om i verden.

Equinor er også tungt inne i Aserbajdsj­an, uten at det har kommet frem lignende historier om selskapet der som i Angola. Når oljeselska­per signerer denne type kontrakter, bryter de ikke nødvendigv­is lover i landet de opererer i, og de holder seg sannsynlig­vis til den korrupsjon­slovgivnin­gen som er. Men samtidig er de med på å legge til rette for korrupsjon og til å legitimere og styrke et regime som stjeler fra sine egne innbyggere, undertrykk­er sitt folk og fengsler sine motstander­e.

«Myndighete­ne i andre land samarbeide­r med kleptokrat­iene av sikkerhets­eller økonomiske grunner, og utenlandsk­e selskaper spiller med for å tjene penger», skriver professor Gillies.

Men vi må huske at korrupsjon får store følger for mennesker. For eksempel etter at oljeprisen­e falt i 2014, og det var befolkning­ene i Angola og Aserbajdsj­an som måtte ta støyten. I Angola endte kollapsen i helsevesen­et med et masseutbru­dd av malaria, gulfeber, denguefebe­r, chikunguny­afeber og akutte luftveisin­feksjoner og diaré.

Åpenhet

Equinor har operasjone­r i 30 land. I en rekke av dem er det mye korrupsjon, ifølge Transparen­cy Internatio­nals korrupsjon­sindeks. Den foregår i det skjulte. Derfor er krav om mest mulig åpenhet ett av svarene. Det finnes også andre tiltak både selskaper og myndighete­r kan sette inn for å unngå korrupsjon.

Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité har sendt brev til olje- og energimini­ster Tina Bru. Den vil vite hvordan Equinor-saken er fulgt opp.

Bru vil svare på brevet, men hun sa tidligere denne uken at i enkeltpros­jekter utøver departemen­tet statens eierskapsp­olitikk.

Men det fritar ikke staten som eier fra sitt ansvar. Myndighete­me kan stille krav og endre regelverke­t.

Verken norske myndighete­r, når de legger ansvaret på Equinor, eller Equinor, når de legger ansvaret på Sonangol, kan toe sine hender i denne saken. Pengebruke­n i Angola viser at Equinor har tatt for lett på tvilsomme kontrakter i land der korrupsjon er utbredt. Verken Equinor eller norske myndighete­r kan tillate seg å legge til rette for korrupsjon.

I Angola endte det med masseutbru­dd av malaria, denguefebe­r, gulfeber, chikunguny­afeber, akutte luftveisin­feksjoner og diaré.

 ?? PAULO DUARTE, AP/NTB SCANPIX ?? Isabel dos Santos er Afrikas rikeste kvinne. Hun er anklaget for å ha stjålet flere milliarder dollar fra det angolanske folk, blant annet gjennom oljeselska­pet Sonangol.
PAULO DUARTE, AP/NTB SCANPIX Isabel dos Santos er Afrikas rikeste kvinne. Hun er anklaget for å ha stjålet flere milliarder dollar fra det angolanske folk, blant annet gjennom oljeselska­pet Sonangol.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway