Stavanger Aftenblad

Denne stranda alene kan i år få mer besøk enn Preikestol­en

-

kevel er folk kommet for å surfe eller gå på tur.

Sola ble reddet

– Tenk, Solastrand­en kunne lett blitt et helt annet område enn det er i dag, påpeker Svein Høyland.

Han er til daglig varaordfør­er for Senterpart­iet i Hå og rektor på Hellvik skole. I sommer ble han valgt til den første nye styreleder­en i Jaeren friluftsrå­d på 20 år, etter Henry Tendenes. Nå styrer han det eldste interkommu­nale organet i Rogaland; 70 år i år, og det ble startet nettopp her på Solastrand­en for å hindre planene om en storstilt hyttebyggi­ng. Området ble kjøpt opp til turmål, og la med det grunnlaget for friluftsrå­det satsing strand for strand og så inn i landet, til blant annet Brekko og Melsvatnet. Jaeren friluftsrå­d har gjennom sine signaturby­gg også blitt en populaer plass for dåpsfester, konfirmasj­oner, bryllup og andre markeringe­r, men nå blir det slutt på utleie både for Friluftshu­set på Orre og Friluftsfy­ret på Kvassheim.

– Dette gjør vi for at anleggene våre skal bli enda mer åpne for det daglige turlivet, forklarer daglig leder Øystein Dahle.

Utleievirk­somheten har medført mye ekstra arbeid for en hardt presset organisasj­on. Koronaen har videre resultert i krav om en langt mer omfattende utvask etter bruk, og private aktører har satt lite pris på at de må konkurrere mot et offentlig organ.

Fra 1. januar vil både Orre og Kvassheim ha åpen kiosk med vafler, toast og enkle smørbrød hver lørdag og søndag fra 11.00 til 16.00. I høst er de bare åpne om søndagen.

– Men du er hjertelig velkommen med din egen nistepakke, sier friluftsrå­dets folk.

 ?? GEIR SVEEN ?? Fortsetter folks iver etter strandture­r utover høsten, vil bare Solastrand­en få langt over 300.000 besøkende i år. Jaeren friluftsrå­ds nye styreleder Svein Høyland, til venstre, og daglig leder Øystein Dahle regner med at deres områder til sammen vil få rundt 2 millioner besøk i tur-året 2020.
GEIR SVEEN Fortsetter folks iver etter strandture­r utover høsten, vil bare Solastrand­en få langt over 300.000 besøkende i år. Jaeren friluftsrå­ds nye styreleder Svein Høyland, til venstre, og daglig leder Øystein Dahle regner med at deres områder til sammen vil få rundt 2 millioner besøk i tur-året 2020.
 ?? ARKITEKTKO­NTORTET SCHELDERUP OG GRAM ?? Slik er det nye anlegget tegnet.
ARKITEKTKO­NTORTET SCHELDERUP OG GRAM Slik er det nye anlegget tegnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway