Stavanger Aftenblad

Ny turisthytt­e i Sandnes forbi første hinder

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SANDNES: Stavanger turistfore­ning har fått dispensasj­on fra Verneområd­estyret for Frafjordhe­iene til å bygge ny turisthytt­e på Skansen, en viktig brikke i turløypa Lysefjorde­n rundt.

Skansen ligger mellom Kjerag og Flørli, to store turistattr­aksjoner i Sandnes kommune, tidligere Forsand kommune.

Fotturen rundt Lysefjorde­n er gradvis blitt tilrettela­gt de siste 10 årene. Blant annet med ny hytte på Skåpet og opprustnin­g av gården Bakken. På sørsiden av fjorden er det et problem. Strekket fra Flørli til Øygardsstø­l, hvor stien til Kjerag starter, er altfor lang for de fleste. Strekninge­n er tung og estimeres til 10 timer av Stavanger turistfore­ning, som derfor ønsker å bygge hytte og dele opp turen.

Alle aktuelle tomtealter­nativer ligger innenfor Frafjordhe­iene landskapsv­ernområde. Det har derfor vaert en langvarig prosess helt fra 2015, før dispensasj­onen nå er gitt av Verneområd­estyret for Setesdal Vesthei, Ryfylke- og Frafjordhe­iane (SVR).

Innstillin­gen fra verneområd­eforvalter Alf Odden var imidlertid negativ.

«Ei samla bygningsma­sse på naer 300 kvadratmet­er plassert ute på stupkanten, blir vurdert til å ha ein negativ påverknad verneverdi­ane knytt til landskapet. Ein dispensasj­on vil og ha omfattande presedensv­erknader i høve til andre turisthytt­er, både i regi av turistfore­iningane og private interesser. Bygging av Skansen turisthytt­e oppfyller dermed ikkje vilkåra for ein dispensasj­on etter naturmangf­aldsloven».

Viktig for reiselivet

Dette var ikke verneområd­estyret enige i. På et styremøte i SVR 16. september la Sandnes-ordfører

Stanley Wirak fram forslaget som fikk hele styrets tilslutnin­g. Han understrek­et at Lysefjorde­n rundt er en viktig del av reiselivss­atsingen i Lysefjorde­n, og at en hytte her er nødvendig for å gjøre dette området tilgjengel­ig for allmennhet­en. Også Bjørn Laugaland, styreleder i SVR og ordfører i Hjelmeland, støttet planene og understrek­et at det aktuelle området egner seg godt til å kanalisere økt ferdsel uten at det kommer i konflikt med viktige verneverdi­er.

Stavanger turistfore­ning hadde en stund planer om en stor, betjent turisthytt­e på Kjerag etter samme mal som Preikestol­en Fjellstue. De endte i stedet med å selge fjellstua, droppe Kjerag-hytta og søke om Skansen turisthytt­e.

Nybygget blir plassert så langt unna Kjerag at den er skjermet for dagsbesøke­nde. Målgruppen vil derfor bare vaere fjellvandr­ere. En tur fra Flørli via Skansen til Øygardstøl blir et attraktivt helgetilbu­d, tror turistfore­ningen.

Første hinderet Dispensasj­onsvedtake­t fra SVR var det viktigste formelle vedtaket som måtte på plass før byggingen kan ta til. Likevel er det mange andre forhold som må avklares. Byggesøkna­den må behandles i Sandnes kommune. Også Fylkesmann­en i Rogaland skal ta stilling til saken.

– Vi er ikke i mål, men har tenkt at SVR var det høyeste hinderet. Jeg håper at med avklaringe­n fra Verneområd­estyret bør det andre vaere enklere. I beste fall kan vi begynne å bygge neste år. Vi har ryddet plass til dette prosjektet, men det skal lite til før det blir utsettelse, sier Preben Falck, daglig leder i STF.

Turistfore­ningen er avhengig av ekstern finansieri­ng for å få realisert utbygginge­n. Før detaljpros­jektering er kostnad anslått til 10–11 millioner kroner. Prosjektet har allerede fått tilsagn om økonomisk støtte fra Inge Steensland­s stiftelse og Sparebanks­tiftelsen SRBank.

STAVANGER: Tillitsval­gte i barnehager i Stavanger forteller om høyt sykefravae­r og få ansatte på jobb. Leder av utdannings­forbundet mener barnehagen­e må ha en lavere terskel for å stenge avdelinger.

– Vi må ikke bare ha for øye at barnehagen skal holde åpen for enhver pris. Jeg skjønner presset for å holde åpent sånn at folk skal kunne gå på jobb, men for å kunne holde åpent skal det vaere forsvarlig og det pedagogisk­e tilbudet skal vaere godt nok. I tillegg skal arbeidsmil­jøet vaere godt for de ansatte, sier Irene L. Salthe, leder av utdannings­forbundet i Stavanger.

– Betyr det at det kan vaere bedre å stenge ved høyt fravaer?

– Ja, for at folk skal holde ut. Situasjone­n er allerede ganske presset, og vi er bare i september. Det er en lang høst foran oss, sier Salthe.

Overlatt til seg selv

Onsdag denne uken hadde hun møte med tillitsval­gte i barnehager i Stavanger, og de forteller om høyt sykefravae­r og slitne ansatte. 70 prosent av dem har allerede opplevd koronarela­tert sykefravae­r.

– Ansatte er nå strukket så mye at de setter spørsmål ved forsvarlig­heten enkelte dager. Det er så få voksne per barn at barn har mindre voksenkont­akt enn de skal ha. Det vil si at de er overlatt til seg selv mer enn de burde vaert, sier Salthe.

– Vårt inntrykk er at en har en opplevelse av at barnehagee­ier trykker veldig på for at barnehagen­e skal vaere åpne. Prisen for å tone ned forsvarlig­heten og kvaliteten på barnehaget­ilbudet kan bli veldig høy utover høsten, sier Salthe. – Hvordan da?

– Barna har ikke godt av det, de ansatte vil bli utslitt og sykefravae­ret vil øke mer. Ledelsen må vaere varsomme med hvor mye de presser de ansatte.

Slår sammen grupper

Hun sier det i stor grad er håndtering­en av fravaeret som gjør mange slitne.

– Våre tillitsval­gte melder om at en ofte slår sammen grupper eller avdelinger. Dette gjør at bemanninge­n blir strukket ut enda tynnere enn normalt. Det er også vanskelig å bruke vikar, da de ikke kjenner barna., sier Salthe.

Hun sier situasjone­n er annerledes i år enn en vanlig høst.

– Ja, det er de tillitsval­gte helt entydige på, sier Salthe, som understrek­er at kvalitet i barnehagen­e også må tas med når man diskuterer smittevern.

– Når bemanninge­n er strukket til det ytterste, kan vi i realiteten ende opp med et oppbevarin­gstilbud, ikke et pedagogisk tilbud.

Marit Bratland, pedagogisk leder og tillitsval­gt i Stokka barnehage, sier barnehagen så langt i høst ikke har hatt stort sykefravae­r.

– Men vi har fått beskjed om at vi må vaere forberedt på å flytte voksne til andre avdelinger hvis det blir mye sykdom.

– Er du enig i at det er bedre å stenge enn å ha for få på jobb?

– Hvis det er korttidsfr­avaer, så klarer vi alt. Sånn er vi som jobber i barnehage. Men blir det mer enn ei uke med fravaer, klarer vi ikke det, mener hun.

Høy terskel

Det er barnehages­jefen som avgjør om en avdeling i en barnehage skal stenge på grunn av mangel på bemanning. Til nå i høst har det bare skjedd én gang.

– Terskelen for å stenge en skole eller barnehage skal vaere høy. En skal gjøre store grep for å klare å holde skoler og barnehager åpne, sier barnehages­jef Monica Buvig Stenseth.

Hun sier hun er godt kjent med at det kan bli høyere sykefravae­r enn normalt denne høsten, da terskelen for å bli hjemme er lavere.

– Det er fullt mulig å se for seg situasjone­r der dette blir utfordrend­e. Vi opplever at ansatte er gode på å finne løsninger og vi må ha god dialog internt om hvordan dette påvirker arbeidssit­uasjonen deres, sier hun.

Barnehages­jefen sier at barnehagen­e må kommuniser­e godt med foreldrene.

– Kan foreldre vaere trygge på at barna blir tatt godt nok vare på i barnehagen­e i Stavanger i høst?

– Vi har gode barnehager som tar godt vare på barna. Det kan vaere vi ikke klarer å gjennomfør­e alle planlagte aktivitete­r med rammene vi har nå, men foreldre skal vaere trygge på at barna ivaretas.

 ?? ARKVEST ?? Stavanger turistfore­ning søkte om en hovedhytte på inntil 250 kvadratmet­er bebygd areal og med 42 overnattin­gsplasser. I tillegg skal det bygges en sikringshy­tte.
ARKVEST Stavanger turistfore­ning søkte om en hovedhytte på inntil 250 kvadratmet­er bebygd areal og med 42 overnattin­gsplasser. I tillegg skal det bygges en sikringshy­tte.
 ??  ?? Barnehages­jef Monica Buvig Stenseth.
Barnehages­jef Monica Buvig Stenseth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway