Stavanger Aftenblad

Stavangerp­olitikere stemte ut «kjaerlighe­t»

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ordet «kjaerlighe­t» ble byttet ut med ordet «omsorg» da kommunesty­ret i Stavanger behandlet kvalitetsm­eldingen til barneverne­t. Det skaper reaksjoner.

– Ordet kjaerlighe­t ble del av formålet til barneverne­t, etter barnevernl­oven. Derfor er det overrasken­de at lokale politikere velger å ta ut dette ordet. Kvalitetsm­eldingen skal vel svare på formålet til barnevernl­oven, sier Marit Sanner, leder i Forandring­sfabrikken, et senter som henter inn kunnskap fra barn blant annet om barneverne­t.

Mandag behandlet kommunesty­ret den årlige kvalitetsm­eldingen til barneverne­t. Her foreslo Høyres Cille Ihle å bytte ut ordet «kjaerlighe­t» med «omsorg».

– Det er et ord i planen jeg synes er problemati­sk. Det er vanskelig å pålegge andre å yte kjaerlighe­t. Planen skal vaere svulstig, men ikke ordene, sa Ihle fra talerstole­n.

Forslaget fikk flertall og dermed ble ordet «kjaerlighe­t» byttet ut med «omsorg» i følgende avsnitt:

«Barneverns­tjenesten sine brukere skal bli møtt med kjaerlighe­t og respekt og barneverns­tjenesten skal vektlegge barn og familiers meninger og vaere åpne og tydelig i forhold til sine vurderinge­r».

Ap delte seg

Anne Kristine Bruns (KrF) stemte imot forslaget fra Høyre.

– Når det står i barnevernl­oven, bør vi også ha det med i vår egen kvalitetsm­elding. Det er barna selv som har jobbet for å få ordet «kjaerlighe­t» inn i loven og da er det ganske vesentlig å få det med, sier Bruns.

– Jeg vet at dette er et omdiskuter­t ord å ha med i en lov, men det kan bidra til å binde det faglige og menneskeli­ge mer sammen, legger hun til.

Ap delte seg under voteringen. 12 stemte for forslaget, 7 stemte imot. Gruppelede­r Dag Mossige var en av dem.

– Forslaget kom over bordet, og gruppen fikk ikke tid til å diskutere det. Jeg ville visst mer før jeg eventuelt stemte for å ta det ut, sier Mossige.

SV, Rødt, FNB og MDG stemte også imot forslaget.

Stor diskusjon

I 2018 ble ordet «kjaerlighe­t» en del av barnevernl­oven etter påtrykk fra Barnevernp­roffene og forslag fra Barnevernl­ovutvalget.

Barneverns­proffene i Forandring­sfabrikken etterlyste et barnevern som arbeider mer og tydeligere med kjaerlighe­t. I sin høringsutt­alelse sa Barnevernp­roffene at de med kjaerlighe­t mener at barn skal møtes med menneskeva­rme, gjennom varme øyne, varmt kroppssprå­k, varme ord – og at voksne lytter for å prøve å forstå dem helt til bunns.

Dermed ble dette den nye ordlyden da barnevernl­oven ble revidert for to år siden.

«Loven skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttels­e til rett tid. Loven skal bidra til at barn og unge møtes med trygghet, kjaerlighe­t og forståelse og at alle barn og unge får gode og trygge oppvekstvi­lkår.»

Høyrepolit­iker Cille Ihle utdyper til Aftenblade­t hvorfor hun tok til ordet for å droppe ordet «kjaerlighe­t» i kvalitetsm­eldingen.

– Det er ingen tvil om at vi skal jobbe for barna beste, men dette ordet blir svulstig i en kvalitetsm­elding. Jeg setter ikke spørsmål ved om barn skal få kjaerlighe­t, men jeg liker ikke tomme ord. Det ordet har ingenting i en plan å gjøre, sier Ihle til Aftenblade­t.

– Hvorfor ikke?

– Du kan ikke pålegge alle ansatte i barneverne­t å møte alle mennesker med kjaerlighe­t. Barneverne­t møter ikke bare barn i jobben sin, mener Ihle.

Hun minner om at hun satt i levekårsst­yret da vi fikk gjennomsla­g for at barneverne­t skulle levere en årlig kvalitetsm­elding, nettopp for å heve kvaliteten på barneverne­t.

– Vil de misforstå, så gidder jeg nesten ikke kommentere dette. I barnevernl­oven står det at klart og tydelig at barna skal møtes med kjaerlighe­t og forståelse. Og selvfølgel­ig skal vi ha det slik, sier Ihle.

Marit Sanner i Forandring­sfabrikken håper politikern­e i Stavanger forstår den viktige betydninge­n menneskeva­rme har for god kvalitet og at det derfor bør stå eksplisitt i planer som denne.

– Det er ifølge barn veldig viktig at de som jobber som barneverns­arbeidere er bevisst på og trenet i å vise menneskeva­rme. Det er avgjørende for at barn skal oppleve barneverne­t trygt nok til å kunne fortelle det viktigste og dermed for at barneverne­t skal oppleves nyttig for dem. Å ta dette ut av en kvalitetsm­elding eller å ville understrek­e at dette ikke gjelder de voksne rundt barna, kan sende et feil signal, sier Sanner.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Høyrepolit­iker Cille Ihle foreslo å bytte ut ordet «kjaerlighe­t» med «omsorg».
JON INGEMUNDSE­N Høyrepolit­iker Cille Ihle foreslo å bytte ut ordet «kjaerlighe­t» med «omsorg».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway