Stavanger Aftenblad

Turbinene snurrer

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen@ aftenblade­t.no Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

VARDAFJELL: Seks år etter at Vardafjell­et Vindkraft ble tildelt konsesjon fra NVE snurrer de sju turbinene for første gang.

– Vi har hatt en gradvis oppstart som har pågått siden midten av august og frem til nå. Da har vi testet at alle turbinene fungerer som de skal og selve systemet, sier Kalle Hesstvedt, prosjektle­der ved eierselska­pet Nordisk Vindkraft.

Turbinene skal blant annet kjøres på ulik hastighet og vindstyrke for å teste hvor mye kraft de produserer.

– Testingen er en omfattende prosess, men så langt har alt gått etter planen, sier Hesstvedt.

Det er Nordisk Vindkraft som skal drifte vindmøllep­arken på Vardafjell­et. Hesstvedt forklarer at dato for overtagels­en ikke er satt enda.

Vil vise parken

Han er opptatt av at innbyggern­e i Sandnes skal få se hvordan vindmøllep­arken ser ut i virkelighe­ten.

– Det er forståelig at det blir mange spekulasjo­ner og at mange er skeptiske når noe slikt skal bygges. Nå får endelig folk se det ferdige resultatet og hvordan det virkelig er.

Vindmøllep­arken har vaert gjenstand for mye diskusjon de siste årene. Senest 9. september skrev Aftenblade­t om ekteparet Iselin og Leif-Harald Horve som merket vindmøllep­arken på Vardafjell­et tydelig fra huset sitt på grunn av lys fra turbinene. Lysene er der for å varsle flytrafikk­en.

– Vi står opp til blinkende lys – og vi legger oss til blinkende lys. Lysene gjør noe med oss; vi blir stresset og utilpass, sier Leif-Harald Horve.

– Tungt for naboene

Flere av de rundt 35000 medlemmene i Facebook-gruppen «Stopp vindkraftu­tbygging på Vardafjell­et, Rogaland» har også ytret sin opplevelse med vindmøllep­arken etter prøveperio­den begynte.

– Flere naboer har ringt Vardafjell­et Vindkraft og klaget på mye støy. Dette kommer til å bli tungt for naboene, sier styreleder i Motvind Norge Eivind Salen. Organisasj­onen har flere ganger forsøkt å stoppe utbygginge­n på Vardafjell­et.

Salen forteller at Vardafjell­et Vindkraft måtte skru av den ene turbinen etter flere telefoner fra naboene.

– Påkjenning­en har vaert stor for mange bare etter knappe en måned med turbinene i drift, sier Salen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det var ikke alle turbinene som var i drift da Aftenblade­ts fotograf tok bilder av turbinene i går ettermidda­g.
PÅL CHRISTENSE­N Det var ikke alle turbinene som var i drift da Aftenblade­ts fotograf tok bilder av turbinene i går ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway