Stavanger Aftenblad

Stjernefor­valter i strid om kjøp av sin tredje gård

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

SANDNES: Torkell Tveitevoll Eide tjener 40 millioner kroner som forvalter i London. Men hjemme i Sandnes er han i ferd med å slå seg opp som gårdbruker. Nå vil 40-åringen kjøpe sin tredje bondegård – hvis han får godkjent konsesjons­søknaden.

– Mest sannsynlig vil jeg ferdigbeha­ndle søknaden i løpet av neste uke, sier saksbehand­ler Brit Jorunn Haslemo i Sandnes kommune til Aftenblade­t/E24.

Torkell Tveitevoll Eide jobber som forvalter i hedgefonde­t Ako Capital i London hvor han var Nicolai Tangens høyre hånd før Tangen ble sjef for oljefondet. Samtidig er han i ferd med å utvide sin portefølje innenfor gårdsbruk når han nå er i ferd med å kjøpe sin tredje gård.

Eier to gårder fra før

Den 22. juli undertegne­t Torkell Tveitevoll Eide en kjøpekontr­akt hvor det står at bonde Neri Svandalsfl­ona selger gården med adresse Fjogstadve­ien 276 til den suksessrik­e forvaltere­n. Etter det har Tveitevoll Eide måttet søke Sandnes kommune om konsesjon for å erverve gården.

40-åringen fra Klepp eier allerede en gård på Sandved i Sandnes og en på Ege i Egersund. Begge disse gårdene har boplikt, men har tidligere blitt drevet sammen over flere år av den samme bonden. Etter det Aftenblade­t kjenner til, skal dette vaere årsaken til at Tveitevoll Eide fikk konsesjon til å drive disse gårdene uten å bo på gårdene selv. For øvrig er det bondens far som nå bor på gården på Ege hvor han har livsvarig borett.

Og i neste uke skal det altså avgjøres om Tveitevoll Eide får konsesjon til å drive sin tredje gård på Fjogstad. Dette er like ved Dale hvor Tveitevoll Eide allerede leier et stort område med beitemark av industrigr­ünderen Bjørn Rygg.

– Det er flere medier som har tatt kontakt med meg angående denne saken, men jeg ønsker ikke å kommentere en søknad som er under behandling. Det blir feil av meg. Jeg er opptatt av å opptre ryddig i denne prosessen og venter derfor på hvilken avgjørelse Sandnes kommune faller ned på, sier Tveitevoll Eide til Aftenblade­t/E24.

Vil avle opp wagyu-storfe

– Hvorfor har du kjøpt enda en gård? Og hvilke planer har du for denne?

– Det blir som sagt feil av meg å kommentere en sak som er under behandling, men jeg uttaler meg gjerne om dette når søknaden er ferdigbeha­ndlet.

I et intervju med Aftenblade­t i desember i fjor avslørte imidlertid Tveitevoll Eide at han har planer om å avle opp wagyu-storfe – en rase som er kjent for sin fantastisk­e kjøttkvali­tet.

– Det er i hvert fall spennende å prøve å få til noe, men det er et prosjekt som tar tid, kanskje tre til fem år, og hvor mye skal klaffe. Akkurat nå er jeg mest opptatt av å ta vare på jorda og dyrene.

– Jeg tror at vi som konsumente­r i framtiden ønsker å vite mer om hva vi spiser og hvor råvarene kommer fra. Og så tror jeg at folk vil ha økende grad av kvalitet. I den settingen kan det vaere spennende å avle opp wagyu-storfe. Rent klimatisk og geografisk er det ingenting som tilsier at vi ikke kan klare det her i området, sa Tveitevoll Eide.

Rent økonomisk er det heller ingenting som tilsier at Tveitevoll Eide ikke skal klare å gjennomfør­e prosjektet. På 2018-ligningen står han oppført med en årslønn på 41,2 millioner kroner, mens han i 2017 hadde 35,6 millioner kroner. Ligningsfo­rmuen hans er 60 millioner kroner.

– Prisen for eiendommen på Sandved er uansett offentlig, så den kan jeg godt si: 15–16 millioner kroner. I tillegg kommer dyrene, anleggsmas­kiner og leien for området på Dale, sa Tveitevoll Eide i desember i fjor.

Reagerer på oppkjøp

Etter det har han kjøpt gården i Egersund for 4 millioner kroner.

Prisen for gården på Fjogstad vil Tveitevoll Eide ikke oppgi.

Kjøpet på Fjogstad handler ikke bare om konsesjons­søknad, men også om en annen part som er interesser­t i gården på Fjogstad. Gjennom et brev til Landbruksk­ontoret og Sandnes kommune skriver Ole Trolsrud følgende:

«Både jeg og flere reagerer på hvordan Torkell kjøper opp gårder slik som han gjør, og vi stiller store spørsmålst­egn til hvordan han skal kunne få godkjent en konsesjons­søknad til. Når han tilsynelat­ende bor og drifter en gård i Sandnes. Han har i tillegg kjøpt gården på Ege og forpakter en gård på Dale.»

Videre skriver Trolsrud:

«Hvis konsesjons­søknaden til Torkell på Fjogstadve­ien 276 blir godkjent anser dette til å vaere i strid med konsesjons­loven slik den er ment å virke.»

– Riv ruskende galt

Overfor Aftenblade­t understrek­er Trolsrud at det er konsesjons­loven han er spesielt opptatt av skal holdes.

– Jeg er opptatt av at loven skal fungere likt for alle – og ikke minst at den utøves slik som den har til hensikt å gjøre. Det vil vaere riv ruskende galt hvis Tveitevoll Eide får godkjent sin søknad, sier Ole Trolsrud, som ikke legger skjul på sin agenda i saken.

– Vi har et sterkt ønske om å kjøpe gården og bosette oss der for å drive gårdsdrift. Dersom konsesjons­søknaden til Tveite

voll Eide ikke blir godkjent, så har vi en avtale med bonden om at han selger til oss.

Saksbehand­ler Brit Jorunn Haslemo vil ikke uttale seg om konsesjons­søknaden til Torkell Tveitevoll Eide, men generelt sier hun følgende:

– Det er ikke mulig å oppfylle boplikten på flere gårder samtidig, men boplikt inntreffer ikke hvis gårdene blir en del av en større driftsenhe­t, som kan bestå av flere tidligere separate bruk, hvor boplikten allerede oppfylles.

PS! Nicolai Tangen var eier av fondet Ako Capital i London fram til han tok over som sjef for oljefondet etter mye turbulens. Tveitevoll Eide har ansvaret for selskapets globale fond og var Tangens høyre hånd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? JEFF GILBERT ?? Torkell Tveitevoll Eide, bak, jobber som fondsforva­lter i Ako Capital i London. Her er han sammen med Nicolai Tangen som var eier av selskapet før han ble sjef for Oljefondet.
JEFF GILBERT Torkell Tveitevoll Eide, bak, jobber som fondsforva­lter i Ako Capital i London. Her er han sammen med Nicolai Tangen som var eier av selskapet før han ble sjef for Oljefondet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway