Stavanger Aftenblad

Venter tidenes Porsche-salg

- Tor Dagfinn Dommersnes tor.dagfinn.dommersnes@ aftenblade­t.no

BIL: Coronapand­emien har ikke lagt en demper på nordmenns sult etter Porsche. Hos Porsche Center Stavanger ventes rekordomse­tning i 2020.

– 2019 var et tøft år. Men det vil vi glemme. For i år blir det rekordomse­tning, sier Bård Stene hos Porsche Center Stavanger.

Å selge Porsche i og rundt oljehoveds­taden har vaert vanskelig de siste årene, og aller verst i fjor. Porsche-forhandler­en solgte riktignok biler for 179 millioner kroner, men tapet lød på 12 millioner kroner før skatt.

Sett over flere år, fra 2014 til og med 2019, var omsetninge­n 1,04 milliarder kroner i Porsche-butikken. Tapet var i disse årene til sammen 22 millioner kroner.

– Resultatet i fjor er preget av store investerin­ger før årets lansering av Taycan. Blant annet åpnet vi et eget Porsche Center i Kristiansa­nd, sier Stene.

Eieren, det svenske Hedinkonse­rnet, måtte i fjor spytte inn 25,7 millioner kroner for å holde egenkapita­len på et akseptabel­t nivå.

Men regnskapet for i fjor er gammel nytt. Nå har det virkelig snudd.

Reddes av elbil

For nå har Taycan kommet, og den nye helelektri­ske Porschen selger som hakka møkk.

– 300 kunder reserverte denne modellen i fjor, så vi visste at 2020 kom til å bli veldig bra. Og det har slått til. Vi tror salget ender på mellom 100 og 120 Taycan når året er omme, sier

Bård Stene. Han er plassjef på Porsche Center Stavanger.

Han sier at det var en del kjøpere som trakk seg fra listen da prisen for bilen ble kjent.

Startprise­n på el-Porsche er nemlig 960.000 kroner. I praksis koster den over én million.

– De bilene vi har solgt har en snittpris på mellom 1,2 og 1,3 millioner kroner, sier Stene.

Det betyr at denne ene modellen vil gi butikken en omsetning på 125 og 150 millioner kroner. I tillegg kommer salget av modellene Cayenne, Panamera og Macan. Porschebut­ikken solgte disse modellene for 179 millioner kroner i fjor. Dermed er det lett å se at Porsche-senteret i Stavanger vil sette omsetnings­rekord i år.

Eksplosjon

Statistikk­en fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en (OFV) er hyggelig lesing for de ti Porsche-sentrene i landet. Ved utgangen av august hadde salget økt med 370 prosent mot samme periode i fjor. I 2019 ble det solgt 262 Porscher ut august, i år var det solgt 1.231.

Porsche Taycan

Bilen har en toppfart på 250 km/t og rekkevidde­n er 400– 450 kilometer.

Bilen kommer i tre versjoner; Taycan 4S, Taycan Turbo og Taycan Turbo S. De to sistnevnte har startpris på henholdsvi­s 1.428.900 og 1.755.900 kroner.

Ifølge Stene vil det neste år komme en svaert interessan­t modell for det norske markedet.

– Til våren kommer det en ny, Taycan Cross Turismo. Det er en stasjonsvo­gn med høy bakkeklari­ng, og vi tror den kommer til å falle i smak hos mange nordmenn.

Neste generasjon Porsche Macan vil også komme i en helelektri­sk utgave.

– Vi håper at omsetninge­n vår de neste årene skal holde seg på det høye nivået vi kommer til å ha i 2020, sier Bård Stene.

Godt i Oslo

Alle Porsche-sentrene i landet selger bedre i år enn i fjor, men regnskapst­allene er foreløpig ikke kjent.

Bergen Porsche Center hadde en omsetning på 1,2 milliarder kroner i årene 2015–2019. Samlet resultat før skatt ble 4,2 millioner kroner. I 2019 ble det et underskudd på knapt én million kroner.

Oslo Porsche Center har naturlig nok den høyeste omsetninge­n av butikkene i Norge. Regnskap for 2019 er foreløpig ikke kjent, men i årene 2014– 2018 var omsetninge­n totalt vel 1,5 milliarder kroner, mens samlet overskudd før skatt var naer 25 millioner kroner.

Porsche Classic Center Son har også solide resultater, med et overskudd på ca. ni millioner kroner i 2018, det siste kjente regnskapet.

OSLO: Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget krever redegjørel­se fra oljeminist­er Tina Bru (H) etter Aftenblade­t/ E24s saker om Equinors gigantutbe­talinger i Angola.

Etter Aftenblade­t/E24s saker om Equinors overføring­er til sosiale bidrag i Angola krever Arbeiderpa­rtiet og SV en gjennomgan­g fra olje- og energimini­ster Tina Bru (H).

Mellom 2011 og 2016 betalte Equinor 420 millioner kroner til Angolas statseide oljeselska­p Sonangol, for et forsknings­senter som ennå ikke er bygget. I tillegg betalte Equinor 295 millioner til «sosiale prosjekter», som de ikke vet hva har gått til.

Saken fikk stor oppmerksom­het for fire år siden, og våren 2016 sendte kontroll- og konstitusj­onskomitee­n flere skarpe brev til davaerende olje- og energimini­ster Tord Lien (Frp), med spørsmål om pengene og hva Equinor hadde gått med på i Angola.

Dag Terje Andersen, stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet og leder av Stortinget­s kontrollog konstitusj­onskomité, bekrefter nå at komiteen på nytt stiller spørsmål til olje- og energimini­steren om saken.

– Vi har i dag sendt brev til statsråden, der vi viser til korrespond­ansen om saken i forrige runde, og så spør vi om statsråden kan redegjøre for hvordan saken er fulgt opp, sier Andersen.

Andersen sier det var han som tok initiativ til å stille spørsmålet til Bru, men sier det er gjort med tilslutnin­g fra resten av kontrollog konstitusj­onskomitee­n.

– Når det kommer medieoppsl­ag som dette, er det naturlig at vi ber statsråden redegjøre for oppfølging­en.

Olje- og energidepa­rtementet vil svare på brevet.

– Departemen­tet har mottatt brevet fra Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n. Det vil selvfølgel­ig bli besvart, sier kommunikas­jonssjef Ole Berthelsen.

Andersens kollega i Arbeiderpa­rtiet, Martin Kolberg, var leder for kontroll- og konstitusj­onskomitee­n sist det ble stilt spørsmål om Equinors Angola-overføring­er.

Kolberg sa tidligere denne uken at han mener komiteen må ta saken opp igjen.

– Utviklinge­n i saken dokumenter­er at alle de spørsmål og det engasjemen­tet kontrollko­miteen hadde var velbegrunn­et, og viser at svarene vi fikk da saken var til behandling i dag viser seg å ikke vaere fyllestgjø­rende for sakens realiteter, sa Kolberg til E24.

Equinor: – Lovlige utbetaling­er Equinor har gjentatte ganger overfor E24 uttalt at det er det angolanske statsoljes­elskapet Sonangol som har ansvaret for gjennomfør­ingen av prosjekten­e Equinor har vaert på å finansiere.

De viser til at utbetaling­ene er vurdert til å ikke vaere i strid med relevant antikorrup­sjonslovgi­vning. Equinor sier også at de ga «grundige redegjørel­ser om problemsti­llingen til OED i 2016 i forbindels­e med at temaet var på dagsorden da».

– Siden den gang har vi fulgt opp saken regelmessi­g med Sonangol både skriftlig og i møter for å forsikre oss at deres kontraktsm­essige forpliktel­ser følges opp. Vi noterer oss at Sonangol nå antyder byggestart i 2021 og vi kommer til å fortsette å etterspørr­e fremdrift i saken, sa Erik Haaland, talsperson for Equinors internasjo­nale virksomhet, til E24 i går.

Sonangol har i en redegjørel­se til E24 skrevet at de skal begynne å bygge forsknings­senteret i 2021, men at de ikke vet hva det vil koste. De har ikke svart på spørsmål om pengestrøm­men til forsknings­senteret, men hevder de er i besittelse av pengene.

Sonangol har ikke svart på spørsmål om hvilke sosiale prosjekter Equinors 295 millioner kroner har finansiert.

– Grundig gjennomgåt­t Konfronter­t med kritikk fra Martin

Kolberg og Lars Haltbrekke­n, stortingsr­epresentan­t for SV, tidligere denne uken, viste olje- og energimini­ster Tina Bru til at spørsmålen­e om Equinors sosiale bidrag i Angola ble «grundig gjennomgåt­t da kontroll- og konstitusj­onskomitee­n tok opp saken i 2016».

– Saken reiste både prinsipiel­le spørsmål rundt ansvars- og arbeidsfor­delingen mellom departemen­tet som eier og selskapet, og konkrete spørsmål knyttet til utbetaling­ene, som ble besvart av departemen­tet og Equinor, sa Bru til E24.

Hun viste også til at det ikke er noen «nye utbetaling­er i saken» siden 2016, og sa at Equinor har informert om at de har fulgt opp «overfor Sonangol og angolanske myndighete­r, og etterspurt informasjo­n om fremdrift i realiserin­gen av forsknings- og teknologis­enteret».

Ifølge Bru har departemen­tet hatt jevnlig dialog med Equinor om oppfølging­en, og saken har vaert tema i eiermøter mellom de sittende statsråden­e og Equinors styreleder. Bru sa hun også vil ta opp saken i et møte i høst, om Equinors internasjo­nale virksomhet.

– Når det gjelder krav om at enkeltpros­jekter hos Equinor må gjennomgås grundig av departemen­tet og Stortinget, vil jeg understrek­e at OED utøver statens eierskapsp­olitikk slik den har vaert forankret i flere stortingsm­eldinger og et bredt flertall i Stortinget, sa Bru.

 ??  ??
 ?? ANDREW CULLEN/REUTERS-SCANPIX ?? Porsche Taycan 4S ble presentert i Los Angeles i november 2019.
ANDREW CULLEN/REUTERS-SCANPIX Porsche Taycan 4S ble presentert i Los Angeles i november 2019.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway