Stavanger Aftenblad

På an igjen med sjau i kommunen

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

KONFLIKT: Tre kommunalsj­efer i Sokndal har sagt opp. Begrunnels­e: Rådmannens lederstil. Nei, svarer rådmannen, problemene startet med mange klager på personalsj­efen.

Sommeren for to år siden trakk Helge Madland seg som rådmann i Sokndal kommune. Et år med turbulens, sykemeldin­ger og oppsigelse­r endte med at rådmann Madland fikk sluttpakke.

Flaks reddet kommunen fra et kjempeprob­lem. Den pensjonert­e rådmannen i Eigersund, Karl Johan Olsen, sa ja til å lose Sokndal gjennom krisen og fram til en ny rådmann kunne overta.

Den nye rådmannen Lars Arne Oldernes (55) kom til Sokndal for under ett år siden. Her møtte han et lag med relativt nye sjefer etter alle de tidligere utskifting­ene.

Nå har tre kommunalsj­efer sagt opp stillingen­e sine. Begrunnels­en er nesten den samme som under den forrige rådmannen. Dårlig arbeidsmil­jø og rådmannens lederstil, blir det hevdet.

Ordfører Jonas Andersen Sayed har bedt rådmannen redegjøre for arbeidsmil­jøet i neste kommunesty­remøte. Det ser Oldernes fram til.

– I 2017 ble det vedtatt en arbeidsmil­jøundersøk­else (10-faktor). Den lå på personalsj­efens bord, men ble aldri gjennomfør­t før jeg ga den til en annen. Trinn én blir å gjennomfør­e denne. Det er vi i gang med, sier Oldernes.

Klager på personalsj­efen Undersøkel­sen gjelder arbeidsmil­jøet i hele kommunen. Alle skal vurdere sine ledere. Her vil også rådmannen bli vurdert.

– Hovedverne­ombudet har gjort en egen undersøkel­se sammen med tre kommunalsj­efer, men den har de bestemt skal vaere hemmelig. Trinn to blir å finne ut hva som står i den hemmelige rapporten. Jeg aner ikke, sier rådmannen.

Aftenblade­t ba Oldernes forklare hvordan han ser på situasjone­n i rådhuset akkurat nå. Rådmannen er klar på at den ikke er en blåkopi av problemene for to år siden.

– Det startet med at jeg fikk 6 −7 klager på personalsj­ef Aud Marit Bjørnø. Jeg begynte å nøste i dem og det ble ubehagelig for henne. Da kom dette med «rådmannens lederstil» opp og andre hang seg på. Jeg kunne jo ikke feie alle klagene under teppet. Det ble til slutt så ubehagelig at hun valgte å slutte, sier rådmannen.

Blanke ark

Nå ser Oldernes fram til å kunne bygge sin nye ledergrupp­e med «blanke ark».

– Jeg trenger ny økonomisje­f, der har jeg konstituer­t vår rådgiver og er veldig positiv til måten vedkommend­e takler jobben på. Så trenger jeg teknisk sjef og flere andre i teknisk avdeling. Og ikke minst trenger jeg ny personalsj­ef. Det er mulig vi lyser denne ut som personalrå­dgiver, sier han.

Aud Marit Bjørnø, som sluttet i stillingen som personalsj­ef fredag, sier til Aftenblade­t at begrunnels­en for at hun gir seg i Sokndal, står i oppsigelse­n.

– Jeg støtter begrunnels­ene til de andre kommunalsj­efene. Utover det har jeg ingen kommentar, sier hun.

Det hun viser til er for eksempel tidligere teknisk sjef Margit Åreskjold som skrev i forbindels­e med oppsigelse­n at det er en «uholdbar og lite tillitsvek­kende arbeidssit­uasjon i rådmannens ledergrupp­e» og «ikke lenger et godt kollegium, noe som skyldes rådmannens lederstil».

Gjort ting annerledes

Ordfører Jonas Andersen Sayed sier at det er kjedelig det som skjer og at kommunen bare må ta til etterretni­ng at enkelte ansette ikke er enige med rådmannen.

– Ny kommunelov er veldig klar på at det er rådmannen som har ansvaret for det løpende personalan­svaret, og som folkevalgt­e må vi vaere veldig tydelige på hvilken rolle vi har i situasjone­r som denne. Men det er nok likevel mange ting jeg nå vet at jeg ville gjort annerledes sist vi hadde en en slik sak, sier han og legger til. – Det handler om at kommunesty­ret må ha tillit til at rådmannen forvalter arbeidsgiv­eransvaret på en ryddig og god måte. Vi har bedt om bistand fra advokat fra KS for å sikre dette og sørge for at vi handler korrekt.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Mennene som holder oppe steinene i skulpturen utenfor rådhuset i Sokndal har sett en en rekke ledere komme og gå de siste årene.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Mennene som holder oppe steinene i skulpturen utenfor rådhuset i Sokndal har sett en en rekke ledere komme og gå de siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway