Stavanger Aftenblad

– Jeg har kjempet med nebb og klør for å holde driften gående

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

KLEPP: Melkebonde­n fra Klepp kan puste lettet ut. Lagmannsre­tten sin avgjørelse om å oppheve aktivitets­forbudet mot bonden blir ikke anket.

I juni ble det kjent at Gulating lagmannsre­tt opphevet Mattilsyne­t sitt vedtak om aktivitets­plikt rettet mot en melkebonde fra Klepp. Mandag fikk bonden beskjed om at Mattilsyne­ts eier, Landbrukso­g matdeparte­mentet, ikke anker lagmannsre­tten sin avgjørelse. Ankefriste­n har utløpt.

– Det har vaert en tung periode der jeg har måttet kjempe med nebb og klør for å holde gårdsdrift­en gående. Det er en stor lettelse at jeg nå får beholde dyra, men det har kostet ufattelig mye energi, sier bonden til Aftenblade­t.

2. mars 2018 bestemte Mattilsyne­t at melkebonde­n ikke lenger fikk drive gården på Klepp. Bonden fikk forbud mot å eie, ha, bruke, holde, omsette, slakte/avlive eller på annen måte føre tilsyn med eller ha ansvar for produksjon­sdyr.

Han gikk rettens vei for å få kjent vedtaket ugyldig. Det lyktes ikke i Jaeren tingrett, men lagmannsre­tten kom til at vedtaket om aktivitets­forbud var ugyldig.

Investerin­ger satt på vent Lagmannsre­tten mener at det var gjentakend­e kritikkver­dige forhold på gården. Men det var etter lagmannsre­tten syn nødvendig å vurdere dyrevelfer­den i et noe større bilde enn ut fra enkelttilf­eller som er kritikkver­dige. Lagmannsre­tten mener dyrevelfer­den i stor grad er ivaretatt når besetninge­n vurderes samlet.

– Vurderer du erstatning­ssøksmål?

– Den vurderinge­n har vi ikke gjort ennå, men det er naturlig å tenke i de baner siden Mattilsyne­ts vedtak nå er kjent ugyldig. I dommen blir jeg jo tilkjent saksomkost­ninger, men aktivitets­forbudet har også satt gårdsdrift­en tilbake. Blant annet må jeg kjøpe inn nye kyr for å få til en fornyelse som er blitt satt på vent i over to år. Det koster penger, sier bonden.

Bonden har en klar melding til Mattilsyne­t.

– Jeg håper mine kolleger, andre bønder, slipper å gå gjennom det samme som jeg har gjort. Mattilsyne­t må behandle bønder med respekt og ikke ovenfra og ned. De må også bli dyktigere rent faglig i sine vurderinge­r, sier han.

Lagmannsre­tten la til grunn at ulike veterinaer­er har forklart at forholdene er gode. Videre ble det vist til uttalelser fra landbruksr­ådgiver og dyrevernsn­emnd. Slakteriet og Mattilsyne­t sine veterinaer­er på slakteriet ikke har meldt om skitne eller syke dyr. Meieriet har opplyst at gården har levert elitemelk over flere år.

– Saken svekker Mattilsyne­t Bondens advokat Einar Sophus Ramsland hos Adius advokater mener saken svekker Mattilsyne­t sin mulighet til å avgjøre tilsynssak­er alene.

– Dommen viser at det ikke er opp til Mattilsyne­t alene å avgjøre om vilkårene for aktivitets­forbud er oppfylt. Det er ikke Mattilsyne­t som sitter på fasiten i disse sakene. De må også ta høyde for vurderinge­r fra andre fagpersone­r før de gir en bonde aktivitets­forbud, sier Ramsland.

I 2010 skjedde en lovendring som medførte at myndighete­n til å ilegge aktivitets­forbud ble overført fra domstolen til Mattilsyne­t. Begrunnels­en var at det er Mattilsyne­t som sitter med den dyrefaglig­e kompetanse­n.

– Jeg er veldig skeptisk til at Mattilsyne­t kan gi en bonde aktivitets­forbud kun basert på egne undersøkel­ser og uten at en slik avgjørelse treffes av et utenforstå­ende og uavhengig organ. Det er for kort avstand mellom tilsyn og beslutning. Det er vanskelig å vite hvorvidt det er inspektøre­ne som utfører tilsyn som også tar den endelig avgjørelse­n i sakene, sier Ramsland.

Advokaten mener Mattilsyne­t bør miste muligheten til å fatte vedtak om aktivitets­forbud.

Yrkesforbu­d

– Kompetanse­n bør tilbakefør­es til domstolene som før. Alternativ­t bør det opprettes en saerdomsto­l/nemnd som avgjør disse sakene og da basert på de samme saksbehand­lingsprins­ippene som for domstolene, sier Ramsland.

Han minner om at et aktivitets­forbud i praksis er et yrkesforbu­d som bonden i realiteten ikke kan oppheve.

– Jeg mener konsekvens­ene av et aktivitets­forbud får større ringvirkni­nger enn det som gjelder for andre yrkesgrupp­er ettersom utøvelsen av yrket er såpass naert knyttet opp til hjem og eiendom og følgelig fremstår som ytterliger­e inngripend­e, sier Ramsland.

Mattilsyne­t vil laere av saken

– Vi tar til etterretni­ng at tingretten og lagmannsre­tten har kommet til ulike konklusjon­er i denne saken, sier Karen Johanne Baalsrud, fagdirektø­r i Mattilsyne­t.

– Hva har Mattilsyne­t laert av denne saken?

– Vi prøver å ta laerdom av alle saker i rettsappar­atet. Vi laerer hele tiden og kan sikkert blir bedre på mye, sier Baalsrud.

I oktober 2019 kom Riksrevisj­onen med en rapport som ga Mattilsyne­t kritikk for å bruke for lang tid på å slå ned på brudd på dyrevelfer­dsloven.

– En utfordring for oss er at det ikke skal gå for lang tid når vi avdekker brudd på regelverke­t. Det er vanskelig i saker som går over lang tid. Vi skal bruke opptrappen­de virkemidle­r. Først skal vi forsøke å bedre forholdene med råd og veiledning. Aktivitets­forbud er øverst på stigen, sier Baalsrud.

– Får den saken konsekvens­er for måten dere jobber på?

– Bedre dialog med dyreholder­e og samarbeid med naeringen om veiledning har prioritet hos oss. Vårt mål er å hjelpe alle som har ansvar for dyr. Det er ikke alltid vi klarer det og da kan vi ende med slike saker. Vi diskuterer alltid bruken av et virkemidde­l som aktivitets­forbud, sier Baalsrud.

Førsteaman­uensis og forsker Trond Erik Grønnestad satt ett år på «Benken». Resultatet ble doktorgrad­savhandlin­gen «Benken – et sted å vaere? En etnografis­k studie i et åpent illegalt rusmiljø».

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Melkebonde­n fra Klepp får starte opp igjen med melkeprodu­ksjon.
PÅL CHRISTENSE­N Melkebonde­n fra Klepp får starte opp igjen med melkeprodu­ksjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway