Stavanger Aftenblad

Sauebonde vant fram med naustklage

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

SØR-BOKN:

Utvalg for by- og samfunnsut­vikling i Stavanger tok klagen til sauebonde Jan Bokn til følge. Det omdiskuter­te naustet får stå med mindre Fylkesmann­en omgjør vedtaket.

Jan Bokn var selv til stede under møtet, sammen med sine støttespil­lere Jon Olav Runestad og Michelle Bokn. De ga alle tre uttrykk for stor lettelse over et enstemmig vedtak.

Fylkesmann­en i Rogaland har egentlig gjort endelig vedtak om at naustet må rives, men har signaliser­t at saken kan bli tatt opp igjen hvis det kommer fram nye opplysning­er. Administra­sjonen i Stavanger har gått inn for riving, men både posisjonsp­artiene og opposisjon­en kommer med forslag om å ta klagen til følge.

Da Utvalg for by- og samfunnsut­vikling behandlet naust-saken i går, fremmet Anders Fjelland Bentsen (Ap) et alternativ­t forslag på vegne av FNB, MDG, R og Ap. Forslaget ble enstemmig vedtatt, etter at et marginalt forskjelli­g forslag fra H og V hadde falt: y Utvalg for by- og samfunnsut­vikling tar klagen til følge, da det er framkommet forhold om driftsoppl­egg og eiendomsst­ruktur som må vektlegges. y Naustet som er oppført, vurderes som viktig for gårdsdrift­en. Antallet dyr og bruk av beite på veiløse øyer og holmer, gjør dette driftsoppl­egget så spesielt at naust og båt må inngå som en naturlig del. y Klagen sendes Fylkesmann­en i Rogaland for endelig behandling.

Urimelig om naustet må rives – Saken er behandlet flere ganger tidligere, og politikern­e i Finnøy kommune har gitt sin tilslutnin­g. Det er urimelig at bonden må rive naustet, sier Anders Fjelland Bentsen (Ap).

– Er det nye momenter?

– Det er påpekt at bonden anser naustet å vaere viktig for sauedrifte­n. Det er et spesielt driftsoppl­egg på de veiløse øyene, og få fastboende der ute. Vi håper at det vi nå foreslår, kan bli utfallet og at denne saken får sin løsning, svarer Bentsen.

Mangler maling

Høyre og Venstre hadde et nesten likelydend­e forslag, men skrev i tillegg: «Naustet må males på alle sider i tilpassede farger slik at det glir bedre inn i omgivelsen­e.»

Mats Danielsen (Frp) er en del av opposisjon­en i Stavanger, men reagerer på Høyres male-forslag.

– Høyre er jo verre enn fylkesmann­en selv med sin detaljstyr­ing. Det kan virke som at de ikke har forstått oppgaven sin med å vaere en tilrettele­gger for innbyggern­e, uttaler Danielsen.

Cille Ihle (H) understrek­er at malingen «ikke er det viktigste på noen måte». – Vi i Høyre er altså klinkende klare på at fornuften skal råde i denne saken. Behovet for naustet her er klart til stede i forhold til landbruksn­aeringen. Vi heier på stedbunden naering – vi vil ha sauer og liv på øyene. Vi anser fordelene ved å la naustet stå, som klart større enn ulempen for allmennhet­en, understrek­er Ihle.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Driftavege­n gjennom Viglesdale­n er ein del av eit nettverk av gamle ferdselsår­ene mellom Ryfylke og Setesdal.
PÅL CHRISTENSE­N Driftavege­n gjennom Viglesdale­n er ein del av eit nettverk av gamle ferdselsår­ene mellom Ryfylke og Setesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway