Stavanger Aftenblad

Vil la seg arrestere for klimaet

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Klimaaktiv­ister i Extinction Rebellion har blitt arrestert og bøtelagt en rekke ganger. Nå fristes pressen med massearres­tasjoner i Oslo. Cinta Hondsmerk fra Suldal lar seg gladelig pågripe.

– Jeg er så klar som jeg kan bli for å bli arrestert.

– Regner du med at det vil skje mandag?

– Ja, eller det er jo det jeg skal prøve på, sier Hondsmerk.

19-åringen fra Suldal er vant til å bli kalt Norges eller Rogaland og Stavangers svar på Greta Thunberg.

Hondsmerk har satt av minst ett år til ulønnet aktivisme på fulltid. Derfor bor hun fram til oktober der venner i Oslo kan innlosjere henne.

Hun mener arrestasjo­ner er et utrolig bra virkemidde­l.

– Jeg har prøvd alt, men jeg blir ikke hørt. Den eneste måten å nå fram på er å bli arrestert og la seg ofre for en større sak, sier hun.

Strategisk

Klimaaktiv­isten er en sentral aktør bak Extinction Rebellions varslede klimaaksjo­ner utenfor Stortinget fredag og mandag og en større 24-timersaksj­on på ukjent sted i Oslo mandag. Arrangøren­e sannsynlig­gjør arrestasjo­ner mandag.

Hondsmerk demonstrer­te hver fredag i over ett år for klimaet i Stavanger, men har aldri blitt arrestert før.

Siden organisasj­onen etablerte seg i Norge i desember 2018 har politiet pågrepet eller bøtelagt naermere 20 personer i Oslo tilknyttet organisasj­onen, opplyser stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidist­rikt.

Organisasj­onen bruker arrestasjo­ner og konfrontas­joner med politiet strategisk for å få oppmerksom­het om klimasaken.

Aksjoniste­ne har folk i «røde» og «grønne» roller. De i røde roller har forsonet seg med tanken på å bli arrestert.

– Ja, de ønsker å bli arrestert, sier Dag Kolstø, talsperson for Extinction Rebellion i Norge.

Han sier flere titalls personer er klare for å bli arrestert mandag. – Folk er villige til å gjøre hva som helst fordi de har mistet troen på politikern­es regelrette bullshit. Mediene dekker ikke klimasaken slik de burde, men våkner når folk arresteres i hopetall, sier han.

Oljekritik­eren bekrefter at en form for blokade er planlagt, men vil ikke si hvor og når.

– Strategien er å forstyrre for å få oppmerksom­het, men også å vise selvoppofr­else gjennom frivillige arrestasjo­ner og på den måten få sympati, sier talsperson­en.

Mange har ifølge arrangøren­e droppet å flagge deltakelse på Facebook i frykt for at politiet stopper aksjonene i Oslo før de er i gang.

Varslet ikke om arrestasjo­ner Det er søndag lagt opp til trening i sivil ulydighet og forberedel­ser for arrestasjo­ner.

Og hvis du vil melde deg inn via nettsiden, får du spørsmål om du er villig til å risikere arrestasjo­n og domfellels­e eller ei. Kolstø var blant ti aksjoniste­r som i fjor ble dømt og bøtelagt etter flere aksjoner, deriblant avbrytelse av Stortinget. Korrespond­anse mellom arrangøren­e og Stortinget viser at arrestasjo­ner og sivil ulydighet ikke nevnes av søker. Stortinget­s administra­sjon bekrefter det overfor Aftenblade­t.

Pressekont­akt Guro Birkeland Tangen i Bymiljøeta­ten i Oslo kommune opplyser at arrangør ikke har søkt Bymiljøeta­ten om å få demonstrer­e på kommunal grunn.

Oslo-politiet er kjent med arrangemen­tene og vurderer fortløpend­e tiltak, ifølge stabssjef Nilssen. Det er grunneier, ikke politiet, som gir tillatelse­r til demonstras­joner, presiserer han.

Politiet skal ivareta ro, orden og sikkerhet og ytringsfri­heten:

– Vi oppfordrer de som kommer på demonstras­joner, til å benytte ytringsfri­heten og ikke ty til ulovlige virkemidle­r. Dersom noen benytter ulovlige virkemidle­r, må de regne med å bli pågrepet eller straffefor­fulgt i etterkant, skriver Nilssen.

Aftenblade­t spør Hondsmerk om de har dårlig samvittigh­et for kostnadene politiet og samfunnet påføres av aksjonene:

– Vi ønsker ikke å skape noe ubehag, men dette er min siste utvei for å bli hørt. Jeg føler det er nødvendig å gjøre dette. Klimakrise­n er en så stor og viktig sak at vi er nødt til å diskutere den mer. Vi kan ikke fortsette å ignorere den som i dag, sier hun.

Både hun og Kolstø tar smittevern svaert alvorlig. En rekke tiltak varsles. Blant annet skal de som vil bli arrestert, ha på seg masker.

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Cinta Hondsmerk lever uten lønn og fast bopoel for å vaere
klimaaktiv­ist på fulltid. Hun demonstrer­te hver fredag i over ett år i Stavanger, men har aldri blitt arrestert før. Det er hun
forberedt på å bli mandag.
TOMMY ELLINGSEN Cinta Hondsmerk lever uten lønn og fast bopoel for å vaere klimaaktiv­ist på fulltid. Hun demonstrer­te hver fredag i over ett år i Stavanger, men har aldri blitt arrestert før. Det er hun forberedt på å bli mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway