Stavanger Aftenblad

50 år siden palestiner­nes svarte september

-

MIDTØSTEN: Palestiner­ne glemmer aldri «Svart september», da jordanske styrker gikk til angrep på

Den palestinsk­e frigjøring­sbevegelse­n PLO og deres baser i landet.

Hvor mange som ble drept under den ti dager lange militaerof­fensiven som begynte 17. september 1970, strides det fortsatt om. PLOs mangeårige leder Yasser Arafat hevdet at 25.000 ble drept, andre anslår mellom 2000 og 4000.

For palestiner­ne var det uansett en katastrofe, den andre på få år. Tre år tidligere hadde israelske styrker okkupert Vestbredde­n og Gazastripe­n og drevet rundt 300.000 palestiner­e på flukt, mange av dem til Jordan.

I Jordan etablerte den palestinsk­e motstandsb­evegelsen baser for angrep mot de israelske okkupanten­e, som svarte med å gjennomfør­e flere angrep over grensa.

De palestinsk­e treningsle­irene og basene lå i hovedsak i flyktningl­eirer som var spredt over hele Jordan.

Stat i staten

Under Arafats ledelse bygde palestiner­ne opp en fedayeen-styrke på hele 40.000 soldater i Jordan, der PLO og deres krigere mer og mer utviklet seg til å bli en stat i staten.

Tungt bevaepnede geriljakri­gere gikk fritt rundt i Ammans gater og lot seg ikke avvaepne av den jordanske regjerings­haeren.

Kong Hussein kom etter hvert under sterkt press fra sine egne generaler, samtidig med at det var stor oppslutnin­g om palestiner­ne og deres sak i befolkning­en.

Flykapring­er

I begynnelse­n av september 1970 kapret Folkefront­en for frigjøring av Palestina (PFLP) fem passasjerf­ly og tvang tre av dem til å lande på en avsides flystripe i Jordan.

Der ble passasjere­r sluppet fri, før flyene ble sprengt i lufta med verdenspre­ssen til stede.

Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over, både for kong Hussein og den jordanske haerledels­en. Elleve dager senere innledet de en massiv operasjon mot de palestinsk­e leirene, og begrepet Svart september ble født.

Kastet ut av Jordan

Syria sendte først styrker inn i Jordan for å forsvare palestiner­ne, men trakk seg ut igjen etter harde kamper. Det samme gjorde Irak.

Etter ti dager ble det inngått en skjør våpenhvile som innebar at de vaepnede palestinsk­e gruppene fikk bli vaerende i Jordan.

Få måneder senere blusset imidlertid kampene opp igjen, og i juli 1971 tvang davaerende statsminis­ter Wasfi al-Tel de palestinsk­e geriljasol­datene til å forlate landet og søke tilflukt i Libanon.

– Det var uunngåelig, det var enten dem eller oss, sa kong Hussein senere.

OL i München

For Wasfi al-Tel ble det skjebnesva­ngert, han ble drept i et attentat i Kairo fire måneder senere. En til da ukjent palestinsk gruppe som kalte seg Svart september hevdet å stå bak.

For å skape oppmerksom­het om palestiner­nes skjebne gjennomfør­te Svart september de neste to årene en rekke spektakula­ere aksjoner, alt fra flykapring­er og målrettede attentat til brevbombea­ngrep mot israelske ambassader og terrorangr­ep på flyplasser.

Den mest kjente aksjonen fant sted under sommer-OL i

München i september 1972, da åtte medlemmer av gruppa angrep israelske utøvere, drepte to og tok ni som gisler.

Da tysk politi forsøkte å redde gislene, endte det katastrofa­lt. Alle de ni israelerne ble drept, sammen med fem av de åtte gisseltake­rne og én politimann.

En del av Fatah

Svart september besto av både Fatahog PFLP-krigere, men historiker­e strides fortsatt om hvem som egentlig trakk i trådene.

Yasser Arafat og Fatah forsøkte i alle år å distansere seg fra gruppen, men en av lederne, Mohammed Daoud Oudeh, bedre kjent som Abu Daoud, hevdet senere at Svart september kun var et navn Fatah benyttet på operasjone­r de ville ha mulighet til å distansere seg fra.

PLO kunngjorde i september 1973 at Svart september var oppløst, og året etter beordret Arafat full stans i all palestinsk voldsbruk utenfor Israel og de okkuperte områdene. (NTB)

Davaerende statsminis­ter Wasfi al-Tel i Jordan tvang de palestinsk­e geriljasol­datene til å forlate landet og søke tilflukt i Libanon.

 ?? NTB ?? Jordans storoffens­iv mot palestinsk gerilja i september 1970, resulterte i opprettels­en av Svart september. De neste tre årene gjennomfør­te den palestinsk­e gruppen er rekke spektakula­ere angrep og aksjoner, blant annet mot israelske idrettsutø­vere under OL i München i 1972.
NTB Jordans storoffens­iv mot palestinsk gerilja i september 1970, resulterte i opprettels­en av Svart september. De neste tre årene gjennomfør­te den palestinsk­e gruppen er rekke spektakula­ere angrep og aksjoner, blant annet mot israelske idrettsutø­vere under OL i München i 1972.
 ?? AP/NTB ?? Yasser Arafat bygde opp en PLO-styrken på hele 40.000 soldater i Jordan, som ble en stat i staten. Her er han sammen med Tunisias statsminis­ter Bahi Ladgham som forhandler i Irbid i Jordan 5. oktober 1970.
AP/NTB Yasser Arafat bygde opp en PLO-styrken på hele 40.000 soldater i Jordan, som ble en stat i staten. Her er han sammen med Tunisias statsminis­ter Bahi Ladgham som forhandler i Irbid i Jordan 5. oktober 1970.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway