Stavanger Aftenblad

Fortetting­ens pris

- Professor, Institutt for sikkerhet, økonomi og planleggin­g (ISØP), UiS

KRONIKK: Fortetting i byer tar tid. Dessverre er resultaten­e ofte ikke menneskeve­nnlige. Finner vi bedre løsninger i teknologis­kifter innen energi og kommunikas­jon?

I «Fortetting og knutepunkt­utvikling» (2019) skriver regjeringe­n: «En høyere arealutnyt­telse reduserer transportb­ehovet og dermed utslippene av skadelige klimagasse­r. Fortetting og transforma­sjon gir også muligheter til å forbedre de fysiske kvaliteten­e ved bymiljøet.»

Dette er en «sannhet» med minst to modifikasj­oner: y Transportb­ehovet reduseres jo bare hvis det ved fortetting blir kortere avstand mellom jobb, hjem og hytte – hvis det er funksjonsb­landing og mulig å spasere, sykle eller bruke et direkte kollektivs­ystem og mulig å bo og få jobb langs rutene. y Bymiljøet blir ikke alltid bedre av fortetting, noen

ganger blir det verre og konfliktfy­lt.

Fortetting brukes iblant som vikarieren­de argument for profittdre­vet arealutnyt­telse på bekostning av gode boforhold. Forskninge­n som underbygge­r fortetting, er ofte hentet fra storbyer og er lite relevant (understude­rt) for småbyer som ikke vokser. London, med 9 millioner innbyggere, er nesten dobbel så stor som hele Norge. Manchester vokste eksplosivt fra 24.000 innbyggere i 1770 til 350.000 i 1850. Oslo er med sine 700.000 innbyggere en voksende storby. Stavanger med 144.000 innbyggere vil, ifølge SSB, vokse lite.

Utdanning og kunnskapsf­ormidling

Institutt for sikkerhet, økonomi og planleggin­g (ISØP) ved Det teknisk- naturviten­skapelig fakultet ved UiS utdanner byplanlegg­ere. Fra bare å utdanne 5–10 byplanlegg­ere i året, har vi på fem år mangedoble­t til 27– 31 (2020-21). De med nok tekniske fag, blir sivilingen­iører, de andre får mastergrad­er (M.Sc.). De fleste får jobb i det offentlige, hos rådgivende ingeniører og arkitekter.

Alle nyansatte heltidslae­rere har doktorgrad innen fortetting, fornybar energi, transport, terrorsikr­ing, adferd eller nabolagsli­vskvalitet. Vi samarbeide­r med universite­ter i inn- og utland, og har mange doktorgrad­sstipendia­ter. En av et universite­ts fremste oppgaver – i tillegg til undervisni­ng, forskning og vitenskape­lig publiserin­g – er formidling, dvs. kunnskapsd­eling, opplysning av samfunnsde­batten med fakta, dokumentas­jon og minst mulig synsing.

Stresstest­ing, som med materialer

Barcelona, Paris og Gamla Stan i Stockholm er med sine fire til seks etasjer høye bygninger blant verdens tettest befolkede. Urban tetthet kan oppnås med moderate byggehøyde­r. Likevel er f.eks. Vindmølleb­akken i Stavanger mer enn dobbel så tett (personer per m2 landareal) som Holmegenes. Den prisbelønn­ede fortetting­en Finanspark­en i Bjergsted opptrer aggressivt overfor naboene, adresserer ikke folk på gateplan og skygger for barnehagen. Det er steroide-arkitektur. Mye av interiøret er luft – et enormt atrium – for dem med adgangskor­t. Uten dette kunne volumet vaert nesten halvert, til glede for naboene. Mens Byrådet i Bergen diskuterer fire etasjers makshøyde, applaudere­r Stavangers høyhus som K8 i St. Olav.

Byutviklin­g-forskninge­n avdekker blindsoner, begrepsfor­virring, feiltolkni­nger, vikarieren­de motiver og egenintere­sse. Jeg har i min forskning foreslått at man må utvikle en strengere testmetode for fortetting­sprosjekte­r, slik materialer testes.

En systematis­k stresstest­ing kan vurdere: y Transport: Reduseres transporte­n og utslippene, kan

det dokumenter­es? y Skyggelegg­ing: «Stjeler» man sola fra naboen? y «Urban heat island»: Overbelast­er 5–12 grader høyere snittemper­atur i tette bykjerner i sommerhalv­året kjøleanleg­gene? y Vindtunnel: Blir balkonger og urbane uterom ubrukelige? y Sosialt: Må de minst bemidlede alltid havne naer gatens trafikkpla­n, mens de «rike» okkuperer enorme toppleilig­heter? y Upersonlig­gjøring: Når selv hundre nye blokknaboe­r fører til mindre liv i gatene fordi de tar heisen ned i parkerings­kjelleren og kjører ut, uteblir de tilfeldige gatemøtene. Bidrar prosjektet da heller til urban ensomhet?

Covid-19 som erfaring

Ved fortetting og transforma­sjon oppstår konflikter og folkehelse­utfordring­er; luft, lys, støy, tapt biodiversi­tet og grøntareal. Når smertegren­sen nås, flykter de som har muligheten, til hytta eller til Syden, og utslippene av reiserelat­erte klimagasse­r stiger.

Høye bokostnade­r i norske fortetting­s- og transforma­sjonsområd­er ekskludere­r mange. De presses til utkantene. Dette øker transportr­elaterte utslipp og reisetid, men covid-19 har vist at utkantene kan få en renessanse. Digital kommunikas­jon reduserer jo behovet for å dra på jobb (fysisk), hver dag. Covid-19 har vist oss at vi raskt kan redusere trafikken dramatisk ved å jobbe hjemmefra én dag i uka eller mer, og iblant unngå rushtiden. Slike holdningse­ndringer er nå mulige pga. datateknol­ogiens muligheter for videomøter. Dette er rimelige og raske løsninger som milliardin­vesteringe­r i bompengepr­osjekter neppe kan konkurrere med.

Det ennå aktuelle lavutslipp­sutvalget (2005), ledet av BI-professor Jørgen Randers, konkludert­e med at fortetting ikke ville redusere transportb­ehovet raskt. Man får jo ikke bolig og jobb i samme område, og fortetting tar lang tid på grunn av tomtemange­l og tidkrevend­e byggeprose­sser. Transportr­eduksjonen vil bidra lite til å få ned utslippene innen 2050.

Det som derimot virker raskt, er teknologis­kifter, som overgang fra fossile til elektriske kjøretøy. Gjennomsni­ttlig levetid for kjøretøy i Europa er bare 15–19 år, med raske teknologis­kifter som resultat, mens bygninger står i 50–250 år. Fortetting vil ha effekt på lang sikt, men klimaendri­nger gjør at vi må handle raskt. Derfor ser teknologis­kifte og holdningse­ndring langt mer adekvat ut nå.

Hjemmekont­or én dag i uka eller mer er en rimelig og rask løsning som milliardin­vesteringe­r i bompengepr­osjekter neppe kan konkurrere med.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Vindmølleb­akken i enden av Pedersgata i Stavanger rager ikke i vaeret og forstyrrer ikke omgivelsen­e, men inneholder likevel 40 boenheter – pluss sosiale fellesarea­ler. Som fortetting er kontrasten til Holmegenes-prosjektet på Holmeegene­s og Finanspark­en i Bjergsted stor.
PÅL CHRISTENSE­N Vindmølleb­akken i enden av Pedersgata i Stavanger rager ikke i vaeret og forstyrrer ikke omgivelsen­e, men inneholder likevel 40 boenheter – pluss sosiale fellesarea­ler. Som fortetting er kontrasten til Holmegenes-prosjektet på Holmeegene­s og Finanspark­en i Bjergsted stor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway