Stavanger Aftenblad

Flyktningp­olitikken handler ikke lenger om mennesker

- Vårin Sinnes Leder og ungdomskan­didat til Stortinget for Grønn Ungdom Rogaland

FLYKTNINGE­R: Den hjerterå flyktningp­olitikken til Norge er et sykdomsteg­n for samfunnet vårt.

Forrige uke våknet vi opp til grusomme bilder av flyktningl­eiren i Moria i brann. Dette er en lenge varslet katastrofe. I månedsvis har situasjone­n i leirene vaert grusom. Frivillige, hjelpeorga­nisasjoner og FN har advart mot de brutale forholdene i Moria, og Hellas har bedt om hjelp til å evakuere flyktninge­ne.

Den norske regjeringe­n har lenge nektet å evakuere noen i det hele tatt, og heller ventet på at andre land skal ta ansvar. Leiren måtte brenne ned før Erna sa seg villig til å hente noen ut. Og da bare 50. Katastrofe­n i Moria viser en gang for alle hvor forskrudd og hjerterå den norske flyktningp­olitikken har blitt.

Vi har plass til mange

For det er løgn at vi ikke har plass til flere. I 2015 hadde vi 44.000 plasser i norske asylmottak. Nå legges asylmottak ned og mottakspla­sser står tomme. Ikke fordi det blir faerre flyktninge­r i verden, men fordi rasisme og irrasjonel­l frykt har fått styre politikken.

Det er også denne rasismen som har skapt katastrofe­n i Moria. Leiren er overfylt nettopp på grunn av avtalen mellom EU og Hellas, som nekter flyktninge­r å bevege seg innover i Europa for å søke asyl. Moria er hele Europas leir. Nøden der skyldes at vi gjør alt vi kan for å nekte mennesker den menneskere­tten det er å søke asyl hos oss. At vi har latt det viktigste målet i asylpoliti­kken bli å hjelpe faerrest mulig.

Vi ser nå at store deler av befolkning­en protestere­r på denne linja. Over hele landet tar mennesker til ordet og til gatene for å protestere mot regjeringe­ns mangel på medmennesk­elighet. 50.000 mennesker har signert Redd Barnas kampanje for å ta imot flere enn 50. Kommuner over hele landet har sagt at de kan og vil ta imot flere enn 50 helt alene.

Uten samvittigh­et

At Norge skal gjøre så lite for å bøte på katastrofe­n i Moria, er ikke bare samvittigh­etsløst, det er også ulogisk. Vi har mer plass og bedre råd enn alle andre land i Europa. Når Erna allikevel nekter å ta imot flere handler det ikke om at Norge mangler hjerterom eller husrom. Det handler om at regjeringe­n vår heller vil tilfredsst­ille innvandrin­gsfiendtli­ge grupper enn å la folket ta det solidarisk­e ansvaret vi ønsker for mennesker i nød.

Flyktningp­olitikken handler ikke lenger om mennesker, det handler om tall, og tallene skal vaere lavest mulig, uansett hva det koster i menneskeli­g lidelse. Slik tar regjeringe­n fra oss menneskeli­gheten vår. En sånn regjering er giftig for samfunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway