Stavanger Aftenblad

Stavanger kommune bør ikke velge store grupper for de yngste barnehageb­arna

- Irene L. Salthe Leder i Utdannings­forbundet Stavanger

BARNEHAGE: Vi kan ikke forstå at Stavanger kommune åpner for grupper på 15 og 16 barn under tre år i en av sine barnehager.

De yngste barna i barnehagen må få vaere i grupper med få barn. For å kunne gi gode vilkår for viktige utviklings­områder i alderen ett til tre år, må barnehagen­e unngå store grupper for de yngste barna. Å ha 15 til 16 barn under tre år i gruppa, er rett og slett for mange, viser forskning.

Med bakgrunn i dette kan vi ikke forstå hvordan Stavanger kommune kan gå motsatt vei. Leder i Utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger, Eirik Faret Sakariasse­n, har spurt kommunedir­ektøren om pedagogisk forsvarlig­het og hvordan barnas og de ansattes behov kan ivaretas ved en slik økning av gruppestør­relse?

Ikke for mange voksne

Økningen blir begrunnet med ledig arealkapas­itet og at nye barnehageb­ygg er laget for å ha fleksible grupper og størrelser.

Men hva med de yngste barnas behov? Intern organiseri­ng mellom avdelingen­e veier dessverre ikke opp for utfordring­ene som oppstår når man øker gruppestør­relsen, selv om bemannings­normen overholdes.

Det er antallet voksne de små skal forholde seg til som er avgjørende, det viser både forskning og erfaring.

Flere norske barnehages­tudier har vist at kvaliteten i norske barnehager ikke er god nok for de yngste barna. Ellen Os, en av forskerne i prosjektet «Med blikk for barn – kvalitet i barnehagen for barn under 3 år» fra 2012–2017 fant overrasken­de lav skår på samspillsk­valitet i de yngste gruppene.

Funn fra en dybdestudi­e i forsknings­prosjektet «Gode barnehager for barn i Norge (GoBaN), gjennomfør­t i 2016-2019, viste også at kvaliteten på norske småbarnsav­delinger hovedsakel­ig ligger fra middels til lav. Kvaliteten i barnehagen­e handler om at barna skal oppleve å bli sett og hørt, oppleve vennskap og dele opplevelse­r med andre barn.

Få, men naere voksne

Det er godt dokumenter­t at naere relasjoner mellom barn og voksne er av stor betydning for barns trivsel, trygghet og utvikling i barnehagen. De yngste barna har et stort behov for å knytte seg til et lite antall stabile og varme omsorgsper­soner, mener Cecilie Evertsen Stanghelle, stipendiat ved laeringsmi­ljøsentere­t i Stavanger. Tiltak som fremmer stabilitet, er tilgjengel­ige voksne og små barnegrupp­er.

Erfaring har også vist at ett- og toåringene opplever mer trygghet når det er faerre barn på avdelingen. Da våger de å ta skrittet fra fanget til den voksne og ut på gulvet for å oppleve og utforske på egen hånd. De tør å slippe de voksne av synet for å kaste seg inn i leken med de andre barna. Dette fordi verden oppleves oversiktli­g og trygg.

I 2017 publiserte forskere ved RKBU Midt-Norge, NTNU, RBUP Øst og Sør og Universite­tet i Oslo den første norske studien av stress blant små barn i norske barnehager. De målte kortisolni­vået hos 112 små barn både hjemme og i barnehagen. Resultatet av målingene viste at nivået av kortisol økte gjennom barnehaged­agen, for de barna som hadde de lengste dagene. Barn i alderen 0–2 år er på sitt mest sårbare, og tåler stress dårlig. De har behov for ro og naerhet for å utvikle seg kognitivt, mener forsker og professor Turid Berg-Nielsen.

Laer av koronatide­n

I vår, med reduserte åpningstid­er på grunn av pandemien, har både ansatte og foreldre erfart at små grupper og faste stabile voksne har gitt en bedre hverdag for barna. Stavanger kommune har vaert opptatt av at dette må vi ta med inn i den vanlige barnehageh­verdagen. Derfor undrer og bekymrer det oss at Stavanger kommune velger å opprette store barnegrupp­er for 1-3-åringer.

Små barn trenger en god tilknytnin­g for å oppleve trygghet, derfor vil det vaere begrenset hvor mange voksne i barnehagen et lite barn klarer å få en god tilknytnin­g til. Store barnegrupp­er gjør det vanskelig for de ansatte i barnehagen å se alle barn, og gi dem den oppfølging hver enkelt har behov for. Utdannings­forbundet håper forskning og erfaring om 1- og 2 åringene veier tungt ved senere barnehageo­pptak i kommunen.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? Intern organiseri­ng mellom avdelingen­e veier dessverre ikke opp for utfordring­ene som oppstår når man øker gruppestør­relsen, selv om bemannings­normen overholdes, skriver leder i Utdannings­forbundet i Stavanger, Irene L. Salthe.
GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX Intern organiseri­ng mellom avdelingen­e veier dessverre ikke opp for utfordring­ene som oppstår når man øker gruppestør­relsen, selv om bemannings­normen overholdes, skriver leder i Utdannings­forbundet i Stavanger, Irene L. Salthe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway