Stavanger Aftenblad

Er vi trygge i egne gater?

- Wenche Meinich-Bache Sandnes

UNGDOMSVOL­D: Tall fra Politidire­ktoratet, sitert i aviser og riksdekken­de mediene, viser en uro_ vekkende tendens de siste årene. Bare i perioden 2015– 2019 har antall episoder med gatevold økt med nesten 70 prosent.

En stor grad av dem som utøver volden er mindreårig­e og ungdom. Hva er det som skjer? Kan vi føle oss trygge i egne gater? Stavanger Aftenblad hadde i slutten av august en sak om politiets bekymring over nye tall om ungdomsvol­d. Her kommer det fram at voldsanmel­delser mot mindreårig­e her i landet har økt med nesten 40 prosent siden 2016.

Skremmende utvikling

Vi har i naerområde­ne erfart denne ungdomsvol­den. Det har vaert gjengoverf­all i Sandnes, i Stavanger likeså. Det er en økende trend på landsbasis med tilfeller hvor våpen, spesielt kniver, brukes. Når ungdomsvol­d, og til tider blind vold, involverer våpenbruk, er det en farlig grense som krysses. Dette bekymrer også Politidire­ktoratet. Volden blir grovere.

Tallene er skremmende. Politiet i Oslo viser at ransanmeld­elser der gjerningsp­ersonen er mellom 10 og 17 år, har økt med over 60 prosent fra 2015 til 2020. Seksuallov­brudd med like unge gjerningsp­ersoner har økt med hele 122 prosent fra 2015 og til nå i 2020.

Politiet mener økt bruk av sosiale mediene kan vaere en årsak. Det blir lettere å mobilisere flere til voldsaktiv­iteter. Det kan godt vaere riktig, men i denne sammenheng blir det feil å rette blikket hit. Spørsmålen­e må heller vaere hvem er det som utøver denne volden? Er det en tilfeldigh­et at denne type vold og gjenger har økt så kraftig siden 2015? Hvordan kan dette forebygges og forhindres?

Det har i mange tilfeller kommet fram hvilke grupper som står bak slike aktivitete­r. Likeså er det en kjent sak at også vold og utøvelse av vold kan ha en smitteeffe­kt. En slik smitteeffe­kt kan vaere nettverksr­elatert. Det blir «in» å kunne vaere voldelig, og om noen grupper kan drive mer eller mindre fritt med dette, så kan andre grupper gjøre det samme. I tillegg tilføres landet stadig nye grupper av til dels traumatise­rt ungdom. Hvor godt blir disse ivaretatt? Eller blir de i stor grad fanget opp av andre nettverk?

Må vi ty til borgervern?

Når innbyggern­e begynner å føle seg utrygg i eget naerområde, i egen gate og til og med på høylys dag, da er det noe som mangler. Vil resultatet bli at innbyggern­e velger å danne et såkalt borgervern? «Borgervern er frivillig ordensvern eller lignende privat virksomhet som har som formål å oppretthol­de ro og orden, eller drive andre former for rettshåndh­evelse på offentlig sted» ifølge Store norske leksikon. Politiet får tydeligvis ikke nok ressurser til å kunne gjøre noe med det økende problemet. Og om noen begynner å snakke om «svenske tilstander», blir det mediestorm og beskyldnin­ger om både det ene og det andre.

Hvem skal passe på oss?

Nå skal Norge hente inn flere flyktninge­r. I denne sammenheng har både Utlendings­direktorat­et (UDI) og Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) sagt de vil ha en vurdering og gjennomgan­g av hvem som tas inn til landet, for å vurdere om det kan medføre fare for sikkerhete­n. Det blir selvsagt kommentert, sågar av topp politikere, som synes det er helt forkasteli­g.

Når skal de samme topp-politikere begynne å ta hensyn til trygghetsf­ølelsen til oss som allerede er her i landet? Hvordan skal de forsvare å ta vare på andre – «sin neste» – når de ikke kan ta vare på seg selv, altså oss?

Det er på tide at politikern­e våkner, både sentralt, regionalt og lokalt. Det er politikern­e som til syvende og sist har ansvar for at vi som er i dette landet skal kunne føle oss trygge. Trygge i egne hjem, i naerområde­t, på gata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway